21.3 C
Belgrade
subota, 21 maja, 2022

KCNS – PANAOTOVIĆU JOŠ JEDAN MANDAT! (4 god.)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

KCNS – Кulturni centar Novog Sada, Bojan Panaotović reizabran za direktora

Alt="KCNS"
Foto: arhiva KCNS – Bojan Panaotović

Skupština Novog Sada na današnjoj sednici donela je odluku da poveri upravljanje Кulturnim centrom Novog Sada na mandatni period od četiri godine aktuelnom direktoru КCNS Bojanu Panaotoviću. Time je gradska skupština usvojila predlog UO КCNS da Panaotović upravlja krovnom gradskom ustanovom kulture u narednom četvorogodišnjem periodu.

Više od 3 miliona pregleda na društvenim mrežama

- Advertisement -

„Od juna 2015. do danas, naš tribinski program ostvario je oko 3 miliona pregleda na zvaničnom Jutjub kanalu КCNS, u Novi Sad i u КCNS doveli smo, u ovom periodu, trojicu nobelovaca – Petera Handkea, Marija Vargasa Ljosu i Orhana Pamuka, naša izdanja osvojila su 20 književnih nagrada najvišeg ranga…“, rekao je Bojan Panaotović.

Foto: arhiva KCNS – Bojan Panaotović

On je dodao da je КCNS ostvario plodonosnu saradnju sa desetinama ambasada u Srbiji i sa kulturnim centrima u Srbiji i regionu koji su od velikog značaja za afirmaciju srpske kulture i tradicije, kao što su kulturni centri Gračanice, Vukovara, Istočnog Novog Sarajeva, Herceg Novog, Кotora… Takođe, КCNS, kao centralna ustanova kulture u Novom Sadu, pružio je snažnu podršku procesu osvajanja titule Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021.

Zahvalnost za ukazano poverenje

Panaotović je zahvalio na ukazanom poverenju vladajućoj većini u Skupštini grada i rekao: „Valja naglasiti da su podrška i poverenje gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića bili ključni faktor i vetar u jedra odličnim rezultatima koje smo u minulom periodu ostvarili. Vučević je moderan političar britkog uma koji odlično razume da je za jedan savremeni grad izuzetno važna ravnoteža materijalnog i duhovnog.“

KCNS tradicija duga 50 godina

- Advertisement -

Kulturni centar Novog Sada baštini tradiciju nekoliko institucija koje su u Novom Sadu delovale u prethodnih pet decenija. Naime, pre tačno pedeset godina, u četvrtak, 21. oktobra 1954. godine održan je prvi program Omladinske katedre pri Narodnom univerzitetu.

Alt="КCNS"
Foto: arhiva KCNS

Bilo je to “Veče mlade vojvođanske poezije” i u programu su učestvovali: Miroslav Antić, Florika Štefan, Mihal Babinka, Branislav Kupusinac, Petar Popović i Miodrag Todorović. Uvodno predavanje “Poezija i politika” je održao Lazar Čurčić. Program je vodio Mileta Pavlov, urednik Katedre. Program je održan u Omladinskom domu, u ulici Jovana Subotića br. 3 (sadašnje Novosadsko pozorište).

Značajna imena Novog Sada dala su doprinos razvoju KCNS

Prvo uredništvo je radilo u sastavu: Ilija Vrsajkov, Boško Petrović, Dejan Poznanović, Jovan Soldatović, Lazar Čurčić, Petar Popović i Mileta Pavlov, urednik. Tribina je uskoro, nezvanično, dobila naziv Tribina mladih, što je i zvanično postala 1. septembra 1956. godine. Nema nijednog značajnog imena iz sveta umetnosti sa prostora tadašnje Jugoslavije koji nije učestvovao u programima Tribine mladih već u prvih nekoliko godina njenog rada (Oskar Davičo, Vasko Popa, Dušan Matić, Boško Petrović, Stanislav Vinaver, Milan Konjović, Miroslav Čangalović, Jovan Hristić, Branko Miljković, Milorad Macura, Živojin Ćulum, Borislav Mihajlović-Mihiz, Petar Džadžić, Radomir Konstantinović, Oto Bihalji Merin, Katarina Ambrozić, Bora Ćosić, Bora Radović, Ljuba Tadić, Ljubica Ravasi, Mario Maskareli, Zoran Mišić, Aleksandar Tišma… da nabrojimo samo neke).

Foto: arhiva KCNS

Od 1. januara 1978. godine ova institucija postaje Kulturni centar mladih “Sonja Marinković” (nastala integracijom Tribine mladih i Kulturnog centra omladine “Sonja Marinković”), a kasnije, 1984. godine, osniva se Kulturni centar Novog Sada takođe integracijom KCM “Sonja Marinković” i dela (likovnog) Radničkog univerziteta “Radivoj Ćirpanov”, a izdvojen je AKUD “Sonja Marinković” u zasebnu celinu. Od tada, znači već 20 godina, ova institucija KCNS, čiji je osnivač Skupština grada, deluje pod ovim imenom. Nabrajanje imena onih koji su radili i rade u ovim institucijama oduzelo bi previše prostora.

KCNS časopis POLJA

Prvi broj “Polja” objavljen je daleke 1955. sa znakom novosadske Tribine mladih (KCNS) i sve do kulminacije jugoslovenske krize devedesetih, s nekim manjim prekidima, pojavljivao se redovno, da bi u poslednjoj deceniji veka počeo da gasne. Nova “Polja” zadržala su od starih, pre svega, otvorenost za nove tedencije u književnosti i teorijskoj misli. Danas, međutim, “Polja” predstavljaju sudar različitih generacijskih i stilskih struja, na najboljim iskustvima prošlosti, ali u skladu s novim vremenom, i vizuelno i konceptualno.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti