-1.7 C
Belgrade
subota, 22 januara, 2022

Svečano otvoreni 13. Antićevi dani i uručena Nagrada „Miroslav Antić“

NAJČITANIJE

- Advertisement -

U sredu, 11. marta 2020. godine, u Svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu, otvoreni su 13. Antićevi dani. Manifestacija koja ove godine nosi slogan Stvarnost je stvarnija ako joj dodaš nestvarnog, trajaće do petka 13. marta i sadržaće veoma bogat program posvećen slavnom pesniku.

Ovogodišnje Antićeve dane svečano je otvorio gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, a pozdravnu reč uputio je Bojan Panaotović, direktor Kulturnog centra Novog Sada. Prisutnima se obratio i Miroslav Radonjić, član Odbora i predsednik stručnog žirija ove manifestacije.

- Advertisement -

Gradonačelnik Miloš Vučević ukazao je na simboliku ovogodišnje manifestacije, a vezuje se za broj 13 – Antićevi dani su 13. po redu, traju do 13. marta, a taj datum pada u petak. Kako bi to nestašni i neukrotivi Mika Antić danas doživeo?

– Verovatno bi to za njega bio novi izazov, novi početak, jer  samo to se može očekivati od neponovljivog romantika. Jednom sam pročitao da Mika piše takve stihove uz koje se i najgorča pilula života žvaće kao Mocart kugla. Tačno tako, on topi srca bilo da piše o ljubavi, detinjstvu ili životu uopšte. Učio nas je da volimo i da gledamo u zvezde i ta učenja po Miki pravila su ljude od mnogih generacija – rekao je Vučević i dodao, na kraju, svoju želju da brojimo Antićeve dane odavde do beskraja.

Direktor Kulturnog centra Novog Sada, Bojan Panaotović, naveo je da ova kulturna institucija već godinama ulaže trud kako bi Antićevi dani bili izvanredni. Da bi kultura, a posebno pesništvo Mike Antića, bilo približeno narodu, u okviru ove manifestacije priređen je program i u Čonoplji i u Pančevu, a sutra u KS Eđšeg oko 150 radova mladih umetnika biće na testu žirija.

- Advertisement -

– Ovo su dani poezije, kulture, stvaralaštva i slava pisane reči, jer pametni telefoni mogu čoveka da učine manje pametnim, a pisana reč, kultura i umetnost čine nas boljim, plemenitijim i kvalitetnijim ljudima. Dakle, ovo nisu samo Antićevi dani, ovo je slava pisane reči i kvaliteta života. Naši najmlađi treba da znaju da biti svetski čovek ne znači deset puta otputovati u Pariz, nego čitati Balzaka, Lafontena, Sartra itd. i imati širinu pogleda na svet, a ne biti palanka, jer 21. vek je vek obrazovanja – naglasio je Panaotović.

Žiri Nagrade „Miroslav Antić“ u sastavu: Miroslav Radonjić, Mina Đurić i Dejan Aleksić jednoglasno je dodelio priznanje mladom pesniku Bojanu Vasiću za zbirku pesama „Toplo bilje“ u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.

– Vasić je jedan od predstavnika mlađeg pesničkog naraštaja, a ovom zbirkom širi prepoznatljiv poetski prostor i na suptilan način ostvaruje dosluh sa poezijom Miroslava Antića – obrazložio je Radonjić odluku žirija, a zatim dodao da je nezvanična, tajna nagrada žirija jednoglasno dodeljena Vasićevoj pesmi „Suncokret“ iz nagrađene knjige.

Pošto mu je gradonačelnik Miloš Vučević, u ime Odbora Antićevih dana uručio nagradu, Vasić se zahvalio saradnicima KCNS koji su knjigu opremili i objavili, kao i žiriju.

– Miroslav Antić, koji nije samo impresionistički, intimistički i dečji pesnik, nego i pesnik Matićevske svežine sveta, blizak mi je, ne samo kao čitaocu, i onaj opori, retorički poneseni Antić, kao i njegove poeme „Vojvodina“, „Roždestvo tvoje“ i „Kikinda“, kao i njegova prva zbirka pesama „Ispričano za proleće“. Iz takvih proleća izrasta i svet toplog bilja – rekao je laureat.

 Svečanost otvaranja 13. Antićevih dana uveličali su hor „Cvrkutići“ i Boban Dževerdanović iz Sremskih Karlovaca. Voditelj programa bio je glumac Jugoslav Krajnov.

Istog dana, u prepodnevnim časovima, članovi Delegacije Grada Novog Sada u sastavu: Dalibor Rožić, član Gradskog veća zadužen za kulturu i Sunčica Marković, pomoćnik direktora Kulturnog centra Novog Sada, položili su vence na grob Miroslava Mike Antića na Gradskom groblju u Novom Sadu.

Potom su u Dunavskom parku pored spomen-biste pesnika, novinara, publiciste i filmskog stvaraoca, cveće položili članovi Delegacije Grada Novog Sada, kao i Miroslav Radonjić, član Odbora i predsednik stručnog žirija manifestacije Antićevi dani, kojima se priključio i Tadija Šebez, učenik generacije Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ i prvak Balkana u programiranju.

– Mika Antić ostavio je neizbrisiv trag, a posebno u Novom Sadu koji je po njemu i prepoznatljiv. Njegova nematerijalna zaostavština inspiriše umetnike i sve generacije. Zbog toga se mi ovih dana sećamo lika i dela Mike Antića – kazao je Rožić zahvalivši se Kulturnom centru Novog Sada i obrazovnim institucijama koje su uzele učešće u ovogodišnjoj manifestaciji.

Na kraju su učenica Osnovne škole „Miroslav Antić“ iz Futoga, Ana Andrić, mladi izviđači Odreda „Miroslav Mika Antić“, Jelena Radonjić i Dejan Jelisavljević, učenici Privatne OŠ „Miroslav Mika Antić“ iz Novog Sada, Aleksa Stanojević i Marija Milovanović, recitovali poznate Mikine stihove.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti