JASLICE U VATIKANU: Šok u Rimu i na Internetu (FOTO)

Obavezno pročitajte

Monumentalne keramičke jaslice koje je Vatikan povodom Božića postavio na Trgu Svetog Petra prikazuju dete Isusa, Josipa i Mariju, mudrace s Istoka i lik sličan astronautu. Tvorci jaslica koje su izazvale brojne negativne komentare tvrde da je u pitanju savremeni i nekonvencionalni pristup inspirisan drevnom Grčkom, sumerskom i egipatskom umetnošću.

Vatikan svake godine uoči Božića postavlja različite jaslice, koje obično doniraju gradovi ili umetnici, a neke od prethodnih instalacija simbolizovale su nevolju izbeglica i osoba koja posećuje zatvorenika na robiji.

Međutim, ovogodišnja neobična postavka Vatikanskih jaslica, delo učenika i nastavnika Kastelija, italijanskog grada poznatog po keramici, izazvale su brojne negativne komentare vernika, Rimljana i korisnika društvenih mreža.

- Advertisement -

​„U ovoj globalnoj pandemiji hrišćanski narod očekivao je znak ponovnog rođenja, a ne ovako nešto“, rekao je Alfredo Čiareli, koji 30 godina prodaje verske predmete na trgu.

„Ovo što vidimo je zbunilo i rastužilo mnoge ljude.“

Čini se i da mnogi korisnici društvenih medija nemaju najbolje mišljenje o ovogodišnjoj vatikanskoj božićnoj postavci i poručuju da je treba ukloniti.

„Ovogodišnje vatikanske jaslice treba ukloniti. Ne šalim se. Moramo prestati da pasivno trpimo ove uvrede vere i katoličkog duha“, glasi jedan od komentara.

​„Jaslice Vatikana su monstruozne. Šta poželeti više od ružnih vanzemaljskih robota koji podrivaju lepotu i humanost Svete porodice u vreme Božića, tokom pandemije kada su nam potrebne naše vanvremenske crkvene tradicije više nego ikad. Hvala, papa Franjo“, navela je Rahela Kampos.

​„Taman kad ste pomislili da 2020. godina ne može postati još više depresivna. Pogledajte nove jaslice“, još neki su od brojnih komentara na društvenim mrežama.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Akademik Nebojša Lalić na prodaju

Akademik Nebojša Lalić, koji se na predstojećim izborima za novo rukovodstvo SANU, kandidovao za novog generalnog sekretara Akademije, ponudio...

Još priča na sličnu temu