1.1 C
Belgrade
utorak, 7 decembra, 2021

JASLICE U VATIKANU: Šok u Rimu i na Internetu (FOTO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Monumentalne keramičke jaslice koje je Vatikan povodom Božića postavio na Trgu Svetog Petra prikazuju dete Isusa, Josipa i Mariju, mudrace s Istoka i lik sličan astronautu. Tvorci jaslica koje su izazvale brojne negativne komentare tvrde da je u pitanju savremeni i nekonvencionalni pristup inspirisan drevnom Grčkom, sumerskom i egipatskom umetnošću.

Vatikan svake godine uoči Božića postavlja različite jaslice, koje obično doniraju gradovi ili umetnici, a neke od prethodnih instalacija simbolizovale su nevolju izbeglica i osoba koja posećuje zatvorenika na robiji.

Međutim, ovogodišnja neobična postavka Vatikanskih jaslica, delo učenika i nastavnika Kastelija, italijanskog grada poznatog po keramici, izazvale su brojne negativne komentare vernika, Rimljana i korisnika društvenih mreža.

- Advertisement -

​„U ovoj globalnoj pandemiji hrišćanski narod očekivao je znak ponovnog rođenja, a ne ovako nešto“, rekao je Alfredo Čiareli, koji 30 godina prodaje verske predmete na trgu.

„Ovo što vidimo je zbunilo i rastužilo mnoge ljude.“

- Advertisement -

Čini se i da mnogi korisnici društvenih medija nemaju najbolje mišljenje o ovogodišnjoj vatikanskoj božićnoj postavci i poručuju da je treba ukloniti.

„Ovogodišnje vatikanske jaslice treba ukloniti. Ne šalim se. Moramo prestati da pasivno trpimo ove uvrede vere i katoličkog duha“, glasi jedan od komentara.

​„Jaslice Vatikana su monstruozne. Šta poželeti više od ružnih vanzemaljskih robota koji podrivaju lepotu i humanost Svete porodice u vreme Božića, tokom pandemije kada su nam potrebne naše vanvremenske crkvene tradicije više nego ikad. Hvala, papa Franjo“, navela je Rahela Kampos.

​„Taman kad ste pomislili da 2020. godina ne može postati još više depresivna. Pogledajte nove jaslice“, još neki su od brojnih komentara na društvenim mrežama.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti