Ivica Dačić: Srbija je sve ispunila

Obavezno pročitajte

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je da je Srbija ispunila sve što je dogovoreno u dijalogu i da sve što koči, opstruira i čini da rešenja još uvek nema, ide na dušu Prištini i onima koji je, kako je naveo, podržavaju u tom procesu, prenosi Glas Srpske.

„Posle više od deset godina koliko traje dijalog, mogu samo da kažem da je naša strana ispunila sve što je dogovoreno i da sve što koči, opstruira i čini da rešenja još nema ide na dušu Prištini i onima koji je podržavaju u ovom procesu. Ne nadamo se ničemu, samo insistiramo na tome da se preuzete obaveze konačno ispune”, rekao je Dačić.

- Advertisement -

Dodao je da je jedna jedina obaveza, formiranje Zajednice srpskih opština.

„Dok se ta obaveza iz Briselskog sporazuma ne sprovede, besmisleno je da se dogovaramo o bilo čemu drugom”, kazao je Dačić.

Istakao je da su „Kosovo i Metohija neotuđivi deo Srbije. što piše i u Ustavu”.

„Ako je Kosovo i Metohija izgubljeno za Srbiju, kao što neki kažu, a zašto i dalje razgovaraju sa nama, i naročito zašto bez nas ne mogu da nađu nijedno rešenje, nego traže da učestvujemo u pravljenju tog rešenja? To je rezultat politike koju vodimo već godinama i ona je jedino zaslužna što Kosovo i Metohija danas nije nezavisna država”, ističe Dačić.

Upitan da li ima informaciju o tome da li se još zemalja sprema da povuče priznanje Kosova, Dačić je kazao da „sve dok se ne okonča proces koji je u toku i to na način koji će biti prihvatljiv Srbiji, biće onih koji će želeti da preispitaju svoju raniju odluku o priznanju Kosova”.

„Mi smo pokazali da je do sada to učinio veliki broj članica UN, jer su uvažili naše argumente da je ovo pitanje i dalje otvoreno i da priznanje Kosova nije u skladu sa međunarodnim pravom”, podseća Dačić.

Osvrćući se na uporno povlačenje paralele između Srpske i Kosova, kao i na tvrdnje iz Prištine da „neće dozvoliti novu Republiku Srpsku”, Dačić je kazao da to „najbolje oslikava duple standarde sa kojima se suočava Srbija i srpski narod generalno”.

„Selektivno i tendenciozno biranje argumenata, odnosno kvazi-argumenata je nešto sa čime se naša država suočava već decenijama unazad. Ono što jeste zajedničko u oba slučaja je to da se krše međunarodne obaveze, po pravilu na štetu Srbije i srpskog naroda i da oni koji to čine ne snose odgovarajuće posledice”, naglašava Dačić.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu