Francuska negira vojnu intervenciju u Nigeru, Mali i Burkina Faso je upozoravaju

Obavezno pročitajte

Vojne vlade Malija i Burkine Faso zajedno su saopštile da će svaku vojnu intervenciju u Nigeru smatrati „objavom rata“ protiv njih.

Ministar Malija za teritorijalnu upravu i decentralizaciju Abdoulaj Majga pročitao je zajedničku izjavu malijskoj državnoj televiziji.

- Advertisement -

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOVAS) uvela je Nigeru sankcije zbog puča i saopštila da će upotrebiti silu ako vojna hunta ne vrati na funkciju demokratski izabranog predsednika države.

Mali i Burkina Faso su osudile sankcije ECOVAS-a kao „nezakonite, nelegitimne i nehumane“ i odbile su da ih primene.

Blok je suspendovao sve trgovinske i finansijske transakcije između svojih država članica i Nigera i zamrzao sredstava te države u regionalnim centralnim bankama.

ECOVAS je takođe sankcionisao Mali i Burkinu Faso i suspendovao ih iz bloka 2020. godine kada je u tim državama došlo do puča, ali nikada nije zapretio upotrebom sile.

Ako blok upotrebi silu, to bi takođe moglo da izazove nasilje između civila koji podržavaju državni udar i onih koji su protiv njega, kažu nigerski analitičari.

Šefica diplomatije Francuske: Nije tačno da planiramo vojnu intervenciju

Ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona izjavila je da njena država ne planira vojnu intervenciju u Nigeru i najavila je evakuaciju ljudi koji žele da napuste tu državu.

Ona je za francusku onlajn televiziju BFMTV rekla da su optužbe nigerskih vojnih lidera da je Francuska planirala vojnu intervenciju u Nigeru lažne.

„Mi to čvrsto i jasno poričemo, to nije tačno. Moramo da raskrinkamo laži i ne smemo upasti u zamku“, istakla je ministarka.

Kolona je takođe potvrdila objavu francuske ambasade u Nigeru o pripremi evakuacije vazdušnim putem iz Niameja u saradnji sa nigerskim snagama.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

MOMIR STOJANOVIĆ: Opomena vlastima da razmisle ko je oslonac srpske politike na KiM

Nekadašnji načelnik Vojnobezbednosne agencije Momir Stojanović misli da je događaj u Banjskoj "poslednja opomena vlastima u Beogradu da se...

Još priča na sličnu temu