10.5 C
Belgrade
četvrtak, 19 maja, 2022

ITALIJA: Pokreće se „faza dva“, smanjuje se broj smrtnih slučajeva od COVID 19

Italija: karantin do 13. aprila najmanje

NAJČITANIJE

- Advertisement -

MILAN- Italija je u nedelju prijavila najniži broj smrtnih slučajeva COVID-19, te su vlasti već počele da gledaju na drugu fazu borbe protiv novog koronavirusa nakon što je karantin uveden pre gotovo mesec dana, ublažen.

Ukupan broj smrtno stradalih od najsmrtonosnije epidemije na svetu dostigao je 15.887, što je skoro četvrtina ukupnih smrtnih slučajeva na globalnom nivou, ali porast od 525 u odnosu na dan ranije bio je najmanji dnevni porast od 19. marta, dok je broj pacijenata sa teški respiratornima smetnjama u opadanju već drugi dan za redom.

- Advertisement -

„Kriva je dostigla najvišu tačku i počela je da opada“, rekao je Silvio Brusafero, šef „Istituto Superiore di Sanita“, najboljeg italijanskog zdravstvenog instituta. „To je rezultat koji moramo postizati iz dana u dan.“

„Ako se ovo potvrdi, moramo početi da razmišljamo o drugoj fazi i zaustaviti širenje ove bolesti.“

Ukupan broj potvrđenih slučajeva novog koronavirusa porastao je za 4.316 na 128.948, što je najniži porast u pet dana, što znači da je epidemija dostigla najvišu tačku, oko šest nedelja nakon što je izbila u severnoj Italiji 21. februara.

Podaci iz nedjelje pokazuju da su stroga ograničenja kretanja i javnih okupljanja nametnuta širom zemlje 9. marta uticala na suzbijanje epidemije, ali zvaničnici očajnički žele da nastave izolaciju.

„Ne spuštajte gard, ostanite kod kuće“, rekao je Angelo Borelli, šef odeljenja civilne zaštite, na dnevnom brifingu.

- Advertisement -

Pored krize javnog zdravlja, vlada se takođe suočava sa ekonomskom devastacijom uzrokovanom naglim zaustavljanjem poslovanja širom zemlje.

Nakon višednevnih ohrabrujućih podataka, ministar zdravlja Roberto Speranza istakao je niz mera, uključujući još ispitivanja i ojačan lokalni zdravstveni sistem, čiji je cilj omogućiti postepeno ublažavanje dok se vakcina ne može razviti.

„Predstoje nam teški meseci. Naš zadatak je stvoriti uslove za život sa virusom, „bar dok se ne razvije vakcina, rekao je on za dnevni list La Repubblica.

Italija: karantin do 13. aprila najmanje

Nacionalno zatvaranje, strogo ograničavajući kretanje ljudi i zamrzavanje svih nebitnih ekonomskih aktivnosti, službeno će trajati najmanje 13. aprila, ali se očekuje da se produži. Speranza je rekao da je prerano govoriti kada bi se mogao ukinuti.

alt="Italija"
Foto: Žena koja nosi zaštitnu masku šeta mostom Rialto Palm u Veneciji, Italija, 5. aprila 2020. REUTERS / Manuel Silvestri

Ministar je rekao da je izdao belešku u kojoj je izneo pet principa oko kojih je vlada planirala da upravlja takozvanom „drugom fazom“ vanrednog stanja, kada počnu da se ublažavaju ograničenja katantina, ali pre potpunog povratka u normalne uslove.

Rekao je da će društveno distanciranje morati da ostane na snazi sa širokom upotrebom pojedinačnih zaštitnih sredstava kao što su maske za lice, dok će lokalni zdravstveni sistemi biti ojačani kako bi se omogućio brži i efikasniji tretman sumnjivih slučajeva COVID-19.

alt="Italija"
Foto: Statista – Kriva rasta broja zaraženih u Italiji

Testiranje i „traženje zaraženih“ bi se proširilo, uključujući upotrebu aplikacija za pametne telefone i drugih oblika digitalne tehnologije, dok bi bila uspostavljena mreža bolnica namenjena isključivo lečenju pacijenata sa COVID-19.

- Advertisement -
SourceReuters
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti