12.5 C
Belgrade
понедељак, 1 јуна, 2020

TESTAMENT PAVLA VUISIĆA

"Neka u sebi pjevaju"

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

ZA NJIH NEMA POMOĆI: Milenu gazda izbacio iz stana zbog “korone” (VIDEO)

NEPOKRETNA Milena Grubanović Kovačević (66) sa svojom ćerkom Draganom (37) od juče spava pod vedrim nebom, na asfaltu u Golubinačkoj ulici u...
- Advertisement -
loading...

Mrzeo je svoj posao, obožavao svoju ženu, sve što je imao i zaradio poklonio bi, nije izlazio iz kafane, a njegove fore su večne. Ni knjiga od 1000 stranica ne bi uspela da dočara lik i delo legendarnog glumca Pavla Vuisića

Studirao je prava, ali umesto advokata postao je najveći glumac domaće kinematografije, za koga je čak i legendarni Orson Vels tvrdio da je talentovaniji od njega.

- Advertisement -

A mrzeo je glumu, iako su ga molili da se oproba na holivudskom platnu. Nije podnosio ni neke kolege, konkretno, Čkalju, jer su za njegov sistem vrednosti bili prevrtljivi. Bio je težak za saradnju, nije izbijao iz kafane i sa Ade, a sve što bi zaradio – a zarađivao je mnogo, poklonio je.

alt="Vuisić"
Foto: Tetsment Pavla Vuisića

Međutim, njegov testament (napisan 6 godina pre nego što će umreti) je poput njegovih uloga i karaktera, istovremeno tužan i urnebesno smešan.

Pavla Vuisića večno pamtimo

„Oporuka: Pavla Vuisića, rođenog od majke Radmile i oca Miša, koji dana prvog novembra 1982. godine, pri čistoj svesti i zdravoga uma sastavlja ovu poruku. Mirjani, ženi mi, sve što imam za slučaj da odapnem, ostavljam, s tim da razumno rasproda ili otuđi imovinu moju, odnosno svoju, a ako ne bude u stanju da imovinom raspolaže, da to samo sud može uraditi.

- Advertisement -

Mirjana, ako posle mene ostane, ima da me sahrani sa svim adetima i čestima crkve pravoslavne, sa šest popova da se pred mojim telom vide i čuju. Sahraniti me ima u grobnicu našu, govor posmrtni ili slično da se čuo nije. Ovijeh šest popova (koje za inat hoću) da sve ono što se oko groba radi, rade i šute. Neka u sebi pjevaju.

Pošto mislim mreti, što bih i onako sve ovo pisao, još da vas zamolim da mi nikakav komunist ni govora, ali niti jedne reči ne progovori, jerbo ću se u grobu prevrnuti i ne samo prevrnuti, već i ustati iz groba da ga noću morim i da mu, njemu i svima, koliko ih je na svetu, jebem mater.“

Testament Pavla Vuisića, bio je zaista jedinstven…

Svakodnevne situacije su neizbežne uz citate Pavla Vuisića

Za njega se vežu i brojne anegdote kao ona o Emiru Kusturici.

* Svi su se na festivalu u Puli čudili i smejali kako je to Kusturica uspeo da tebe i Aliju (Slobodan Aligrudić) natera da padnete u sevdah?

– Ma, koji sevdah. Meni je bilo samo teško da uhvatim intonaciju, a brate, ja ne znam ni da sviram. A, mogu da vam kažem, posao reditelja je, u stvari, da premešta kameru, da u dosluhu sa snimateljem menja objektive. I, šta misliš da li je taj Kusturica bio u stanju da mene nauči da pjevam neke prastare sevdalinke, ili da Aliju nauči da se ponaša k’o babo?

Teško meni u Sarajevu – „Sjećaš li se Dolly Bell“ (1980.)

Dobro, šta ti misliš, da li je umeo?

On je umeo, u stvari, da mene odabere za ulogu tetka, a Aliju za ulogu oca, a ostalo je bio naš posao.  To je, u stvari, posao reditelja. Reditelj, po mom skromnom mišljenju, ne zaslužuje takvo mesto na špici filma; šta više, mislim da reditelj mora što sitnije biti potpisan, a nekad i da se ne vidi, jer film pravimo mi, a ne on. Naravno, ima i on tu pomalo udela.

Priča Pavla Vuisića mogla bi da traje, da se napiše na 10.000 strana i nikad ne bi bila ispričana do kraja, ostaje nam da se sećamo legende.

Pavle Vuisić (pravo prezime Vujisić) (Beograd, 10. jula 1926. – Beograd, 1. oktobra 1988.), srpski glumac. Dobitnik je većeg broja glumačkih priznanja u SFRJ. Glumačka nagrada za životno delo, koja se dodeljuje na Filmskim susretima u Nišu nosi njegovo ime od 1994. godine.

Pre početka glume, Pavle Vuisić se bavio novinarstvom u Radio Beogradu. Godine 1950. dobija malu ulogu u filmu Čudotvorni mač, kojim započinje njegova filmska karijera. Iako je cenjen kao jedan od najznačajnijih likova srpskog glumišta, nije uspeo da upiše Fakultet dramskih umetnosti.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

- Advertisement -

Najnovije vesti

SRBI: Nije kasno da se izjasnite (1)

Srbi imaju pravo da glasaju na popisu 2020, za zajednicu je ključno da se ovo pravo iskoristi. Popis...

Nikola Tesla i govor u Beogradu 1892: „Vazda ostajem samo Srbin i ništa više“

Nikola Tesla je 1. juna 1892. godine doputovao u Beograd, prvi i jedini put u životu. U Beograd je...

GORI PREDSEDNIČKA CRKVA U VAŠINGTONU: Troje mrtvih (VIDEO)

Zapaljena istorijska crkva Istorijska crkva „Sent Džon“, poznata i kao predsednička crkva budući da se nalazi nedaleko od...

IZDAJA: RIK proglasila KiM za inostranstvo!(VIDEO)

Iako su pojedini opozicioni članovi RIK-a ukazali na očiglednu nezakonitost predloženog rešenja o biračkim mestima na Kosmetu i stavili predloge da se...

Masakr zbog 100 državnih evra u Surdulici, troje mrtvih

Surdulica U Surdulici se u ponedeljak oko podneva dogodilo dvostruko ubistvo i samoubistvo. Prema nezvaničnim i nepotvrđenim saznanjima...
- Advertisement -