1. MILION ZARAŽENIH: COVID 19 Najnovije vesti iz celog sveta

Obavezno pročitajte

Najmanje 1,016,568 slučajeva zaraze, uključujući 51.718 smrtnih slučajeva, prijavljeno je u 188 zemalja.

VIŠE OD MILION SLUČAJEVA

Najmanje 1,016,568 slučajeva zarazaraženih osoba, uključujući 53,241 smrtnih slučajeva, prijavljeno je u 188 zemalja i teritorija širom sveta od kako je epidemija počela u decembru, navodi AFP, u izveštaju od četvrtka oko 1900 (CEV), na osnovu zvaničnih izvora.

Sa 234.462 slučaja zaraženih, pandemija najbrže divlja u Sjedinjenim Državama, dok Italija ima najveću službenu smrtnost sa 13.915 smrtnih slučajeva. Španija sledi sa 10.003, SAD sa 5.607, a Francuska sa 5.387.

Ugroženo više od polovovine svetske populacije

Više od 3,9 milijardi ljudi, ili polovinu svetske populacije, njihove vlasti su pozvale ili obavezale da ostanu kod kuće, pokazala je u četvrtak AFP baza podataka. Tajland je uveo šest sati noćnog policijskog sata. Eritreja proglašava karantin od 21 dana. U Togu uvedeno tromesečno „vanredno stanje“ i policijski čas. Predsednik Vladimir Putin kaže da Rusi i dalje neće raditi a primaju plate do kraja meseca. Moskva produžava karantin do 1. maja.

alt="zaraženi"
Foto SZO broj zaraženih dana 19.03.2020. godine

Milanski krematorijum zatvoren

Grad Milano zatvorio je svoj glavni krematorijum do kraja meseca da bi se izborio sa naletom tela nagomilanih tokom pandemije koronavirusa.

Rastuća nezaposlenost

Još 6,65 miliona američkih radnika podnelo je protekle nedelje pomoć za nezaposlene u Sjedinjenim Državama, što je najviše ikada zabeleženo. Španija beleži skok od 302 265 nezaposlenih u martu, što je najveći zabelženi rezultat. Lufthansa kaže da je rasporedila više od 60 odsto radne snage u sheme kraćih sati uz podršku vlade. Boeing predstavio program otpuštanja radnika. Globalna potražnja za vazdušnim putnicima opala je u februaru za 14 procenata, što je najoštriji pad saobraćaja od napada 11. septembra 2001., navodi Međunarodno udruženje za avionski saobraćaj.  

Pomoć

Svetska banka odobrava 160 milijardi dolara hitne pomoći tokom 15 meseci kako bi se pomoglo zemljama da se izbore sa posledicama pandemije. Evropska komisija predlaže blok garanciju koja bi mogla prikupiti 100 milijardi evra (109 milijardi dolara) za pomoć zategnutim nacionalnim sistemima nezaposlenosti.

Novi karantin u Kini

Kineski okrug Jia u centralnoj provinciji Henan, sa oko 600.000 stanovnika, ulazi u karantin nakon što je žena koja je posetila to područje testira pozitivno, podvlačeći zabrinutosti zbog drugog talasa zaraze u porodici.

Laži i obmane

Američki zakonodavci, ukazujući na izveštaj Bloomberga u kojem se poziva na američke obaveštajne podatke, optužuju Kinu da laže o obimu smrtonosne epidemije koronavirusa. Kineska vlada, od kad je počela epidemija, zvanično je prijavila da je 81.589 slučajeva zaraženi i 3.318 smrtnih slučajeva.

Odložena konvencija Demokratske partije u SAD-u

Američke demokrate odlažu svoju nacionalnu konvenciju do 17. avgusta, povukavši za pet nedelja skup koji nominuje kandidata stranke da izazove Donalda Trumpa u novembru.

Nove mere u Srbiji

Zabrana kretanja u subotu u 13.00 do ponedeljka u 5.00. Ta zabrana ne važi za penzionere, koji imaju i dalje termin za odlazak u kupovinu. Voleli bismo da ih vidimo manje nego prošle nedelje u prodavnicama, jer rizik za njih je najveći. Takođe, ne može više od dvoje ljudi da se okupi na jednom mestu, to je od večeras, to vlada usvaja. Odmah se štampa u Službenom listu.

Crna Gora prikriva broj obolelih 

Za razliku od Slovenije I Srbije, Crna Gora je tokom pandemijske krize prouzrokovanom virusom Covid-19 u početku prikrivala podatke o obolelima odnosno zaraženima, jedno vreme sebe je predstavljala kao jednu od retkih zemalja, koja nema obolelih odnosno zaraženih, ukazuje se u najnovijoj analizi Instituta IFIMES

U BiH raste broj obolelih

U poslednja 24 sata broj zaraženih osoba korona virusom u BiH porastao je za 73 i sada ih je ukupno 532 osobe, 20 je ozdravilo od početka epidemije u toj zemlji, a 16 ih je umrlo.

U Sloveniji maske iz 3D štampača

Nestašica zaštitne opreme tokom epidemije virusa COVID-19 u Sloveniji dovela je do novih rešenja za taj problem, a jedno od njih su maske za lice izrađene pomoću 3D štampača. Kako prenosi agenciija STA, trodimenzionalne zaštitne maske izradila je inicijativa “Zaštitimo Sloveniju” u saradnji sa Univerzitetom Primorskog regiona, bolnicom u Izoli i Tehnološkim parkom Ljubljana, a testiranje prvih prototipova u bolničkim uslovima već je u toku.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu