HRVATI BACALI JELKE DA NEKO NE BI POMISLIO DA SU SRBI: Masovno ludilo u Karlovcima!

Obavezno pročitajte

Juče je bio 6. januar, kod „pravih“ Hrvata katolika poznat kao dan kad se obavezno uklanja božićna jelka da ne bi neko pomislio da slave „srpski Božić“, piše Index.hr.

Zbog toga je danas Karlovac bio zatrpan odbačenim jelkama, a skupljali su ih radnici Zelenila. Prikupljeni odbačeni borovi pretvoriće se u kompost.

- Advertisement -

„Mnogi danas vide svoje susede kako nose bor (božićno drvce) i bacaju ga u smeće. I dok idete gradom vidite da je to praksa kod većine stanovnika u gradu. Stotine borova je bačeno na ulicama grada. Zar su hrvatski katolici toliko iskompleksirani da to rade samo da bi pokazali animozitet prema Srbima i prazniku Božića po julijanskom kalendaru? Čini se da jesu! Ta slika puno govori o našim vjernicima i duhu Božića kojeg su slavili“, pisala je na svojim stranicama Župa svetog Josipa sa splitskog Mertojaka još 2011. godine.

„Nažalost, i danas se govori o tome kako se bor mora maknuti, jer ‘mi ne slavimo srpski Božić’. I ne daj Bože da imate bor i da svetle lampice na pravoslavni Božić… smak sveta, jer nije ‘naš’ Božić. To je tako žalosno i ništa drugo doli izraz najniže vrste verske netrpeljivosti“, dodali su.

Osam godina kasnije isti prizori na ulicama Hrvatske. Iz Crkve apeluju da se bor ne mora sklanjati do kraja januara.

„I danas možete u nekim crkvama primetiti i ostavljanje božićnih ukrasa sve do praznika Svijećnice. Upravo tako je u Poljskoj – porodice drže bor sve do 2. meseca. Ne zaboravimo, oni su iste veroispovijesti kao i mi. Stoga poštujmo svoju veru i verske običaje i ne menjajmo ih da bi napakostili drugima ili pokazali svoju različitost i isključivost“, poručili su iz Župe svetog Josipa.

Sourceindeks hr

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu