31.1 C
Belgrade
subota, 25 juna, 2022

FRANKFURT: Crnogorci zarobljeni na aerodromu ali se zabavljaju (VIDEO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Veliki broj državljana raznih zemalja, usled pandemije korona virusa, ostalo je zarobljeno na aerodromima širom sveta. Tako su se i naše komšije iz Crne Gore našle u Frankfurtu, i zapalile masu svojim mini veseljem, ali imali su dobar razlog za to.

Frankfurt

Frankfurt igra kolo

Grupa crnogorskih državljana na aerodromu u gradu Frankfurt, dok je čekala svoj let do Crne Gore, kako bi se vratili svojim kućama, odlučila je da se malo zabavi. Ni manje, ni više opleli su kolo, podigli atmosferu do usijanja i zabavili pre svega njih, ali i osobe koje su bile u njihovom okruženju.

NEŠTO VIŠE O GRADU FRANKFURT

- Advertisement -

Frankfurt je nemački grad koji se nalazi u saveznoj državi Hesen. Ovaj grad broji nešto više od 700 hiljada stanovnika i peti je po veličini u državi. Sam izgled grada se mnogo menjao nakon Drugog svetskog rata, što je posledica razaranja i bombardovanja.

Kako se u Frankfurtu nalazi sedište Evropske centralne banke i najvažniji finansijski centar Nemačke, Frankfurt ima veliki svetski značaj. Neboderi od betona, stakla i čelika predstavljaju dom brojnim moćnicima i svetski poznatim firmama čineći mali takozvani ManhattanFrankfurtska berza je najveća u Nemačkoj i deseta u svetu. Uz to, ovaj grad je i jedan od najvažnijih saobraćajnih čvorova Evrope.

Ovaj nemački grad star 2.000 godina nudi mnogo znamenitosti i zabavnih aktivnosti. Osim svoje gospodarske uspešnosti, Frankfurt grad je i veoma tradicionalan. Prednost ovog grada je kulturna ponuda grada, kao i frankfurtski noćni život što svedoči sve veća rastuća studentska populacija.

U nastavku teksta ćete imati prilike da pročitati koje su to bitne znamenitosti i atrakcije Frankfurta koje obavezno morate obići ako vas put navede u tom pravcu, kao i kako otići do Frankfurta i gde odsesti u gradu koji nudi mnogo toga za videti.

Šta obići u Frankfurtu?

Frankfurt spada u top 10 gradova na svetu po kvalitetu života. Kako nije mnogo veliki grad, zovu ga najmanja svetska metropola, te je sve Frankfurt zanimljivosti moguće obići za dva dana. Iako je najrazvijeniji grad pokrajine Hesen, Frankfurt na Majni nije glavni grad ove pokrajine kao što bi se očekivalo. Ukoliko planirate put u ovaj deo Nemačke, kako je najbolji način za obići Frankfurt pešice, obujte udobnu obuću ponesite kišobran jer, kada je u pitanju Frankfurt vreme je veoma promenljivo i može često da iznenadi.

Katedrala Svetog Vartolomeja

Ova katedrala izgrađena je u 14-tom i 15-tom veku. Naziv katedrala su joj dali ljudi, iako ona nikad nije bila sedište episkopa. Katedrala je visoka 95m, dok je za javnost otvorena samo do visine od 66m.

Kako je 1867. godine pretrpela velika oštećenja sa spoljašnje strane i kako joj je unutrašnjost bila kompletno spaljena, katedrala je obnovljena 1950. godine, tako da sadašnji stil katedrale potiče iz tog perioda. Ova katedrala je glavna crkva u Frankfurtu i predstavlja jedan od simbola ujedinjenja Nemačke.

Najvažnija gradska znamenitost – Romer

Ova gradska kuća, Rathaus, građevina je iz srednjeg veka i čini kompleks od devet kuća. Sve kuće su uništene tokom Drugog svetskog rata, ali su sve obnovljene. Kao veliko imanje koje zauzima oko deset hiljada m2, okruženo je sa šest dvorišta, i glavna je atrakcija kada je Frankfurt turizam u pitanju.

Ono što se izdvaja su mozaici koji se nalaze u drvenim okvirima i predstavljaju  motiv feniksa koji je simbol modernog Frankfurta. U Romer Rathaus-u postoje dve sale koje su najstarije i nepromenjene više od 600 godina. Međutim, najzanimljivija prostorija celog imanja, nesumnjivo je sala Kaisersaal koja je poznata i kao Imperatova sala. U njoj se vršilo krunisanje banketa za vreme Svetog rimskog carstva.

Originalna kuća opere – Alte Oper

Ova zgrada je napravljena u 19-tom veku, ali je tokom Drugog svetskog rata uništena, te se na zahtev građana obnovila i otvorila opet 1981. godine. Mnoge važne i svetski poznate opere po prvi put su se izvele upravo ovde, kao na primer Karmina Burana, Karla Orfana iz 1937. godine.

Alte Oper se sastoji od Velike sale sa 2.500 mesta za publikuMocart sale sa 700 mesta i brojnih manjih sala za konvenciju. Kuća opere se nalazi u centru grada, dok se Frankfurt opera sada nalazi u savremenoj zgradi u blizini, koju deli sa pozorištem.

Geteova kuća

Kako je Frankfurt rodni grad poznatog načnika, pesnika, pisca i filozofa Getea, ne propustite da obiđete njegovu rodnu kuću. Nalazi se u starom delu gradu. Tokom istorije, kuća je menjala mnoge vlasnike, ali je 1863. godine nemački geolog Oto Volger kupio kuću i vratio je Geteovoj porodici kao spomenik čuvenog građanina.

Pored kuće koja je otvorena za javnost, nalazi se i Geteov muzej.

Obala muzeja – Museumsufer

Za ljubitelje muzeja Frankfurt je raj. Sa obe strane reke Majne, u okviru Obale muzeja, nalazi se više od 20 muzeja i izložbenog prostora. Među najbitnijim su Muzej istorije umetnosti Stadel i Muzej moderne umetnosti Museum fur Modern Kunst. Za one koje interesuje komunikacija, pravi izbor je Muzej komunikacije Museum fur Kommunikation. Brojni muzeji koji krase ovaj deo grada kriju za svakog turistu po nešto što ih zanima.

Tržni centar MyZeil

Ovaj tržni centar predstavlja jedan od najvećih arhitektonskih dragulja Frankfurta. Projektovao ga je Massimiliano Fuksas, italijanski arhitekta. U ovom šopingu molu se nalazi najveći lift u Nemačkoj, te ne propustite priliku da se popnete na sam vrh ove zgrade i uživate u savršenoj panorami grada. Na više od 77 hiljada m2 nalaze se brojne prodavnice svetki poznatih brendova, ali i veliki sadržaj zabavnog karaktera.

Main Tower

Nemačka ima 15 nebodera, 14 ih se nalazi u Frankfurtu. Najviša zgrada je Komerc banka, visoka 259 metara. Sa svojih 65 spratova, 2003-e godine ponela je titulu najvišeg nebodera u Evropi. Drugi po redu u Frankfurtu je Toranj Meseturm, visok 257 metara.

Kako na ove nebodere turisti ne mogu da se popnu, Toranj Mejn, koji je treći po visini, nudi vam mogućnost da uživate u panorami grada. Toranj je visok 200 metara, to jest 240 metara sa sve antenom.

Najveći botanički vrt u Nemačkoj – Palmengarten

Ako mislite da je jedino što asocira na Frankfurt to da je on grad solitera, prevarili ste se. Više od 50 odsto gradske površine su zaštićene zelene površine. Tako se i najveći botanički vrt cele Nemačke nalazi upravo u Frankfurtu. Ukoliko volite da provodite vreme u prirodi, napravite piknik u Palmengarten-u, koji se proteže na površinu od 54 hektara. Leti možete posetite brojne koncerte u ovom botaničkom vrtu. Dnevna ulaznica u Palmengarten je 7 evra.

Sajam knjiga u Frankfurtu – najveći sajam knjiga na svetu

Ako planirate put u Frankfurtu u prvoj polovini oktobra, obavezno stavite sajam knjiga kao must see na vaš spisak. Naime, više od sedam hiljada izlagača iz sto zemalja, svake godine od 1949. godine deo su najznačajnijeg sajma knjiga na svetu koji traje pet danaSvakog oktobra, tradicionalno na sajmištu u Frankfurtu na Majni okupe se svetki poznati izlagači kako bi predstavili i promovisali svoje naslove.

Sajam automobila u Frankfurtu – najveći međunarodni sajam automobila

Svake druge godine, održava se najznačajnija smotra dostignuća u svetskoj autoindustriji. Za ljubitelje automobila ovaj sajam je idealno mesto gde mogu čuti najnovije informacije iz sveta automobila, ali i videti poslednje luksuzne modele svetskih proizvođača automobila.

- Advertisement -
SourceNUS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti