1.1 C
Belgrade
utorak, 7 decembra, 2021

SAJAM: Nema više kućnog lečenja, evo na koje 3 lokacije će se lečiti

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Sajam postaje mesto gde će se svi zaraženi lečiti. Pacijenti kod kojih je potvrđeno da su pozitivni na virus korona ne mogu se više lečiti u kućnoj izolaciji. Prema novim instrukcijama koje su od države dobile lokalne samouprave, oboleli treba da se iz kućne izolacije prebace u improvizovane bolnice , odakle posle trijaže, u zavisnosti od zdravstvenog stanja, mogu biti upućeni i u kovid-bolnice, sajam.

Lokalne samuoprave šalju na sajam

Lokalne samouprave dužne su da postupe po ovoj instrukciji koju su dobile od Ministarstva zdravlja i Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“, prenose Novosti.

- Advertisement -


„To se, po odluci Vlade, odnosi na sve dijagnostikovane sa Kovidom 19. Razlog za donošenje ovako značajne odluke za zaustavljanje širenja infekcije virusom korona je dvojak: prvo što pacijenti sa dokazanim Kovidom 19 u kućama mogu da šire infekciju na članove porodice i okruženje, a drugo je nepredvidivost toka same bolesti, jer i kod pacijenata sa blagim simptomima bolest može da eskalira, odnosno da dođe do pogoršanja koje može da ugrozi život obolelog“, objašnjava dr Verica Jovanović, direktorka „Batuta“.

U obaveštenju upućenom lokalnim samoupravama navodi se da je prema instrukcijama predsednice Vlade i usvojenim protokolima lečenja pacijenata, bez odlaganja potrebno postupiti na sledeći način:

„Pacijenti sa Kovidom 19 ne mogu se više lečiti u kućnoj izolaciji. Pozitivni na Kovid 19 prema usvojenim protokolima upućuju se isključivo u kovid-bolnice, prema teritorijalnoj distribuciji: Beograd – Beogradski sajam, Niš – „Čair“, Novi Sad – Novosadski sajam“, navodi se u instrukcijama.

- Advertisement -

Odluka se, kako nam je rekla dr Jovanović, odnosi na sve dijagnostikovane koji nisu u bolnicama, ali njeno sprovođenje će se, ipak, prilagođavati vremenu postavljanja dijagnoze i pojedinačnom zdravstvenom stanju svakog obolelog.

sajam

„Kada su u pitanju ranije dijagnostikovani slučajevi, postupaće se zavisno od toga koliko je prošlo od dijagnoze. Ako je prošlo od 12 do 14 dana, i dva testa u razmaku od 24 do 48 sati budu negativna, osoba se smatra izlečenom, ali treba da ostane u samoizolaciji. Oni koji još ne ispunjavaju kriterijum za ponovljeno testiranje, po ovoj odluci treba da pređu u privremene kovid-bolnice. Te privremene bolnice su za lakše pacijente, ali svako ko se tamo upućuje odlazi prvo u trijažni centar. U Beogradu su to Infektivna klinika KCS i KBC „Zemun“, koji je pretvoren u kovid-bolnicu, i tu će se zapravo odlučivati gde će dalje pacijenti koji su se lečili kod kuće – u kovid-bolnice ili u privremenu bolnicu na Sajam“, objašnjava direktorka „Batuta“.

Sajam

„Svaka osoba pozitivna na Kovid 19 je u našoj centralnoj evidenciji. Kada je u pitanju praćenje njihovog stanja i pridržavanja preporučenih mera, pored zdravstvenog sistema pomoć pružaju inspekcije, zavodi za javno zdravlje, MUP…“, navodi ona.

Ovo su uputstva za pacijente koji dolaze u karantin, odnosno šta sve moraju da ponesu sa sobom.

Dokumentacija i terapija

 • Svu medicinsku dokumentaciju
 • Lekove koje pacijent pije kao svoju redovnu terapiju

Odeća i lična higijena

 • Stvari potrebne za ličnu higijenu
 • Pidžama
 • Papuče, patike
 • Trenerka ili druga udobna odeća, barem dve presvlake
 • Peškiri
 • Bade mantil (po želji)
 • Čaša, najbolje plastična
 • Toalet papir i ubrusi (po želji)
 • Posteljina (po želji) – Kreveti imaju posteljinu i imaće jednokratnu posteljinu, ali ukoliko želi, pacijent može da ponese i svoju. Ista je situacija sa jastucima i ćebićima.
 • Pacijenti mogu da ponesu svoje telefone, laptop ili tablet računare. Treba poneti i punjače, mada će biti na sajmu dodatnih za one koji zaborave svoje. Nije loše poneti i slušalice.

Uslovi na Sajmu

Hale sajma su pod stalnim nadzorom medicinskog osoblja i poseduju adekvatno opremljene ordinacije, a pacijentima će na raspolaganju biti i psihijatrijska podrška.

Beogradski sajam
Beogradski sajam

Takođe, na sajtu Covid19.rs navodi se da se sve hale Sajma greju, da je pacijentima obezbeđena ishrana, kao i da u halama postoje toaleti, a obezbeđeni su i dodatni toaleti i tuševi.

Kda je reč o internetu, navodi se da je ceo Sajam pokriven dobrom wi-fi konekcijom i da svaka soba u halama ima svoje priključke za struju.

Kako provesti vreme

Beogradski sajam
Beogradski sajam

Pacijentima je dozvoljeno kretanje po halama Sajma u okviru kojih je postavljen karantin, u skladu sa fizičkim mogućnostima, uz molbu da kretanje bude umereno jer je to povoljnije za zdravstveno stanje.

Takođe, pacijentima će na raspolaganju biti i brojni televizori, knjige, časopisi, društvene igre, kompjuteri.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti