SAJAM: Nema više kućnog lečenja, evo na koje 3 lokacije će se lečiti

Obavezno pročitajte

Sajam postaje mesto gde će se svi zaraženi lečiti. Pacijenti kod kojih je potvrđeno da su pozitivni na virus korona ne mogu se više lečiti u kućnoj izolaciji. Prema novim instrukcijama koje su od države dobile lokalne samouprave, oboleli treba da se iz kućne izolacije prebace u improvizovane bolnice , odakle posle trijaže, u zavisnosti od zdravstvenog stanja, mogu biti upućeni i u kovid-bolnice, sajam.

Lokalne samuoprave šalju na sajam

Lokalne samouprave dužne su da postupe po ovoj instrukciji koju su dobile od Ministarstva zdravlja i Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“, prenose Novosti.


„To se, po odluci Vlade, odnosi na sve dijagnostikovane sa Kovidom 19. Razlog za donošenje ovako značajne odluke za zaustavljanje širenja infekcije virusom korona je dvojak: prvo što pacijenti sa dokazanim Kovidom 19 u kućama mogu da šire infekciju na članove porodice i okruženje, a drugo je nepredvidivost toka same bolesti, jer i kod pacijenata sa blagim simptomima bolest može da eskalira, odnosno da dođe do pogoršanja koje može da ugrozi život obolelog“, objašnjava dr Verica Jovanović, direktorka „Batuta“.

U obaveštenju upućenom lokalnim samoupravama navodi se da je prema instrukcijama predsednice Vlade i usvojenim protokolima lečenja pacijenata, bez odlaganja potrebno postupiti na sledeći način:

„Pacijenti sa Kovidom 19 ne mogu se više lečiti u kućnoj izolaciji. Pozitivni na Kovid 19 prema usvojenim protokolima upućuju se isključivo u kovid-bolnice, prema teritorijalnoj distribuciji: Beograd – Beogradski sajam, Niš – „Čair“, Novi Sad – Novosadski sajam“, navodi se u instrukcijama.

Odluka se, kako nam je rekla dr Jovanović, odnosi na sve dijagnostikovane koji nisu u bolnicama, ali njeno sprovođenje će se, ipak, prilagođavati vremenu postavljanja dijagnoze i pojedinačnom zdravstvenom stanju svakog obolelog.

sajam

„Kada su u pitanju ranije dijagnostikovani slučajevi, postupaće se zavisno od toga koliko je prošlo od dijagnoze. Ako je prošlo od 12 do 14 dana, i dva testa u razmaku od 24 do 48 sati budu negativna, osoba se smatra izlečenom, ali treba da ostane u samoizolaciji. Oni koji još ne ispunjavaju kriterijum za ponovljeno testiranje, po ovoj odluci treba da pređu u privremene kovid-bolnice. Te privremene bolnice su za lakše pacijente, ali svako ko se tamo upućuje odlazi prvo u trijažni centar. U Beogradu su to Infektivna klinika KCS i KBC „Zemun“, koji je pretvoren u kovid-bolnicu, i tu će se zapravo odlučivati gde će dalje pacijenti koji su se lečili kod kuće – u kovid-bolnice ili u privremenu bolnicu na Sajam“, objašnjava direktorka „Batuta“.

Sajam

„Svaka osoba pozitivna na Kovid 19 je u našoj centralnoj evidenciji. Kada je u pitanju praćenje njihovog stanja i pridržavanja preporučenih mera, pored zdravstvenog sistema pomoć pružaju inspekcije, zavodi za javno zdravlje, MUP…“, navodi ona.

Ovo su uputstva za pacijente koji dolaze u karantin, odnosno šta sve moraju da ponesu sa sobom.

Dokumentacija i terapija

 • Svu medicinsku dokumentaciju
 • Lekove koje pacijent pije kao svoju redovnu terapiju

Odeća i lična higijena

 • Stvari potrebne za ličnu higijenu
 • Pidžama
 • Papuče, patike
 • Trenerka ili druga udobna odeća, barem dve presvlake
 • Peškiri
 • Bade mantil (po želji)
 • Čaša, najbolje plastična
 • Toalet papir i ubrusi (po želji)
 • Posteljina (po želji) – Kreveti imaju posteljinu i imaće jednokratnu posteljinu, ali ukoliko želi, pacijent može da ponese i svoju. Ista je situacija sa jastucima i ćebićima.
 • Pacijenti mogu da ponesu svoje telefone, laptop ili tablet računare. Treba poneti i punjače, mada će biti na sajmu dodatnih za one koji zaborave svoje. Nije loše poneti i slušalice.

Uslovi na Sajmu

Hale sajma su pod stalnim nadzorom medicinskog osoblja i poseduju adekvatno opremljene ordinacije, a pacijentima će na raspolaganju biti i psihijatrijska podrška.

Beogradski sajam
Beogradski sajam

Takođe, na sajtu Covid19.rs navodi se da se sve hale Sajma greju, da je pacijentima obezbeđena ishrana, kao i da u halama postoje toaleti, a obezbeđeni su i dodatni toaleti i tuševi.

Kda je reč o internetu, navodi se da je ceo Sajam pokriven dobrom wi-fi konekcijom i da svaka soba u halama ima svoje priključke za struju.

Kako provesti vreme

Beogradski sajam
Beogradski sajam

Pacijentima je dozvoljeno kretanje po halama Sajma u okviru kojih je postavljen karantin, u skladu sa fizičkim mogućnostima, uz molbu da kretanje bude umereno jer je to povoljnije za zdravstveno stanje.

Takođe, pacijentima će na raspolaganju biti i brojni televizori, knjige, časopisi, društvene igre, kompjuteri.

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

ANA BRNABIĆ: Kurti nas je doveo na ivicu rata, blizu smo odluke da vratimo vojsku na Kosovo i Metohiju

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja ispraća na aerodromu "Nikola Tesla" prvi let na novoj avionskoj liniji između Beograda i...

Još priča na sličnu temu