20.1 C
Belgrade
ponedeljak, 27 juna, 2022

U KENIJI, 50 MILIONA STANOVNIKA: Svi poštuju mere

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Vlada u Keniji je uvela nepohodne preventivne mere kako bi sprečila širenje epidemije korona virusa, kao što su zabranja kretanja od 19 časova do 6 ujutru, ukinut je gradski i međugradski prevoz i zatvoreni tržni centri, kaže Stefan Topalović, Beograđanin koji nekoliko godina živi sa porodicom u Najrobiju.

NAJROBI – Vlada Kenije uvela je nepohodne preventivne mere kako bi sprečila širenje epidemije korona virusa, kao što su zabranja kretanja od 19 časova do 6 ujutru, ukinut je gradski i međugradski prevoz i zatvoreni tržni centri, kaže za Tanjug Stefan Topalović, Beograđanin koji nekoliko godina živi sa porodicom u Najrobiju.

Zvaničan broj obolelih u Keniji

- Advertisement -

Zvaničan broj obolelih u Keniji je 158, preminulo je 16 osoba, a izlečene četiri, ali su primenjene veoma restriktivne mere, kako bi se širenje korona virusa držalo pod kontrolom.

alt="Keniji"
Foto: lekar pod punom zaštitom u Keniji

Građani su, ističe Stefan, vrlo disciplinovani, iako su svi, bez izuzetka, uplašeni za zdavlje i život, svoj i svojih bližnjih.

Ministar zdravlja Mutahi Kagve rekao je da je tokom protekla 24 sata pozitivno testirano 29 ljudi – 28 Kenijaca i 1 državljanin Konga.

- Advertisement -

U odvojenom saopštenju, portparol vlade upozorio je da se situacija u Keniji iz dana u dan pogoršava. „Situacija u našoj zemlji se ne popravlja; postaje sve gore. Ova bolest je pandemija i vlada kontinuirano poboljšava svoje kapacitete da se izbori s tim, čak i dok se slučajevi i dalje povećavaju “, rekao je portparol Cirus Oguna.

Pušteno skoro 4000 zatvorenika

Kenija je u četvrtak pustila skoro 4.000 zatvorenika u okviru napora da se spreči epidemija COVID-19 u zatvorima u zemlji. Viklife Ogalo, generalni komesar za zatvore u Keniji, rekao je u izjavi da je taj korak usmeren na zaštitu zatvorske populacije u zemlji.

alt="Keniji"
Foto: Zatvor u Keniji

„U cilju zaštite zatvorske populacije od koronavirusa, Kenijska zatvorska služba pustila je 3.837 zatvorenika i pritvorenika, u saradnji sa Nacionalnim savetom za pravdu“. U izjavi Saveta rečeno je da su mere preduzete u skladu sa razumevanjem da je „bliska i nezaštićena interakcija / kontakt između pojedinaca“ najvažniji faktor širenja koronavirusa.

„Odluka je stoga usmerena na postizanje preporučene društvene udaljenosti od jednog metra unutar naših objekata kao dela progresivnog pregleda naših strategija u borbi protiv globalne pandemije“, rekao je Ogalo.

Lekari kao vojnici

Kao i vojnici, koji štite granice zemalja, i lekari i drugi zdravstveni radnici širom sveta prešli su u zone borbe kako bi porazili nevidljivi, ali smrtonosnog neprijatelja koronavirus ili COVID-19.

Naoružani kacigama, rukavicama, štitnicima za lice, maskama i zaštitnom odećom, stotine lekara poput Kevina Nguringa u Keniji rade non-stop da pobede virus, rizikujući sopstveni život. Kažu da borba protiv COVID-19 ima paralele sa učešćem u ratu.

Identifikujući izazove sa kojima se suočavaju u ratnoj zoni, kenijski ljekar – smešten u Nacionalnoj bolnici Keniata, najvećoj bolnici u Istočnoj Africi – požalio se zbog nedostatka učešća u zajednici, kao i zbog nedostatka opreme za ličnu zaštitu (PPE).

- Advertisement -
SourceAA
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti