Lukašenko: Nadam se da nećemo morati da upotrebimo nuklearno oružje

Obavezno pročitajte

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da se nada da će izbeći upotrebu nuklearnog oružja za zaštitu zemlje.

„Nuklearno oružje je bezbednost… Ne daj Bože da ovo oružje mora da se upotrebi. I dalje se nadam da se to neće dogoditi“, rekao je Lukašenko tokom radne posete Brestskoj oblasti Belorusije, prenosi državna agencija Belta.

- Advertisement -

„Mi smo miroljubivi ljudi. Borili smo se tokom svoje istorije. Ne želim da moj narod, posebno dok sam ja na vlasti, ratuje. Mi ne zveckamo oružjem, ali se spremamo da branimo svoju zemlju u svakom trenutku“, naglasio je on.

Amerika pokušava da razori Evropu

Beloruski predsednik je rekao i da Amerika pokušava da razori Evropu a da je Belorusija upala u taj međunarodni haos.

„Upali smo u tešku situaciju. Čitava Evropa. Velika Britanija je njihov oslonac. S druge strane je Poljska. Poljska će nam još napraviti problem. Ne Poljaci, oni su pametni ljudi, nego rukovodstvo koje je poludelo“, rekao je Lukašenko.

„Amerikanci će igrati na njihovu kartu. Evropa za SAD nije neprijatelj, već jak suparnik“, objasnio je on.

Rusko nuklearno oružje u Belorusiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije da će Rusija posle 7. ili 8. jula početi da razmešta naoružanje na teritoriji Belorusije, nakon završetka pripremnih radova.

Prethodno je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku sa svojim beloruskim kolegom Viktorom Hrenjinom u Minsku izjavio da su zbog aktivnosti zajedničkih nuklearnih misija NATO-a, Rusija i Belorusija prinuđene da preduzmu odgovarajuće recipročne mere, te da je organizovan rad na razmeštanju nestrateškog nuklearnog oružja Rusije na teritoriji Republike Belorusije.

Ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin ocenio je da razmeštanje nestrateškog nuklearnog naoružanja u Belorusiji predstavlja odgovor na agresivnu politiku neprijateljskih zemalja.

Lukašenko je 6. jula izjavio da će svo rusko nuklearno oružje koje je planirano da bude prebačeno u Belorusiju stići u zemlju do kraja godine i da je „veći deo premešten i nalazi se u Belorusiji“.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu