24.8 C
Belgrade
petak, 17 septembra, 2021

EVROPSKI SUD: Obavezna vakcinacija legalna

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Evropski sud za ljudska prava (ECHR), kome su se obratili roditelji dece iz Češke koja nisu primljena u vrtić zbog nevakcinisanja, ocenio je danas da je obavezna vakcinacija „neophodna u demokratskom društvu“.

Evropski sud za ljudska prava: Obavezna vakcinacija neophodna u demokratskom društvu 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ Obavezna vakcinacija

„Ova presuda povećava mogućnost obavezne vakcinacije u uslovima trenutne epidemije kovida-19“, rekao je agenciji Frans pres advokat Nikola Ervije (Nicolas Hervieu) koji je specijalizovan za ECHR.

- Advertisement -

On, međutim, ističe „slobodu procene koju je sud prepustio državama po pitanju vakcinalne politike“.

Ovaj stručnjak takođe ukazuje da odluka suda konstatuje „generalni konsenzus o pozitivnim efektima vakcinacije koja se ne dovodi u pitanje zbog neizbežnih neželjenih efekata jer postoji striktna naučna kontrola“.

Sud, kako dodaje, podržava „princip socijalne solidarnosti koji može opravdati nametanje vakcinacije svima, čak i onima koji se osećaju manje ugroženim bolešću, kada je reč o zaštiti najugroženijih osoba“.

- Advertisement -

ECHR ocenjuje da obavezna vakcinacija dece u Češkoj protiv devet bolesti (difterija, tetanus, dečja paraliza…) ne predstavlja kršenje odredbi Evropske konvencije o ljudskim pravima kad je reč o „pravu na poštovanje privatnog života“.

„Politika vakcinacije sledi legitimne ciljeve zaštite zdravlja, kao i prava drugih, jer štiti i one koji prime vakcine i one koji ne mogu da budu vakcinisani iz medicinskih razloga“, ističe sud i dodaje da osobe koje ne mogu da prime vakcinu, onda „zavise od kolektivnog imuniteta da bi se zaštitile od teških zaraznih bolesti“.

Češka „zato ima veliku slobodu procene u tom kontekstu“, navodi sud na čije se odluke ne može uložiti žalba, i ističe da „interesi dece moraju imati prednost u svim odlukama koje se na njih odnose“.

- Advertisement -
SourceDanas
- Advertisement -

Srodni članci

2 KOMENTARA

Ostavite komentar

Najnovije vesti