Erdogan optužio Savet bezbednosti da pogoršava krizu u Gazi

Obavezno pročitajte

ISTANBUL – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je danas Savet bezbednosti UN da je „pogoršao krizu” u pojasu Gaze svojim „pristrasnim” stavom.

„Savet bezbednosti pogoršao je krizu svojim pristrasnim stavom umesto da prekine prolivanje krvi, da osigura prekid vatre što je pre moguće i da preduzme mere da se spreče civilni gubici”, rekao je Erdogan u saopštenju objavljenom povodom 78. godišnjice osnivanja UN.

- Advertisement -

Turski predsednik koji je optužio Izrael za „genocid” nad palestinskim stanovništvom u Gazi, takođe je osudio međunarodnu zajednicu što se nije usprotivila „ilegalnim i neumerenim napadima izraelskog režima protiv civila”.

„Nemoguće je da jedna struktura koja može da se brine samo o ukupnom kažnjavanju stanovništva Gaze daje nadu čovečanstvu i može da garantuje svetski mir i stabilnost”, nastavio je Erdogan u osvrtu na Savet bezbednosti, izvršno telo UN, prenosi Beta-AFP.

On je rekao da Savet bezbednosti UN napravio disfunkcionalne svoje sopstvene agencije, posebno Agenciju UN za palestinske izbeglice (UNRWA), i ocenio da je to telo izazvalo najgoru štetu ugledu UN.

Erdogan redovno osuđuje sastav stalnih članica Saveta bezbednosti –SAD, Velika Britanija, Kina, Rusija i Francuska – ističući da je „svet mnogo veći od tih pet zemalja”, navodi agencija Frans pres.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Zelenski: Potrebne su nam „samo“ tri pobede

Ukrajina mora da izvojuje „pobede“ kako bi ubedila skeptike u Kongresu SAD i EU da joj pruže pomoć, kao...

Još priča na sličnu temu