Dodela policijskog obezbeđenja Zvonku Veselinoviću nije bila po zakonu?!

Obavezno pročitajte

Izjava u neformalnom razgovoru pripadnika MUP-a M. D. sa kolegama iz Interventnog tima beogradske policije, 21. juna 2018. u Kumanovskoj ulici, „da je tu po službenoj dužnosti i u pratnji njemu štićene ličnosti Veselinović Zvonka“, bez pokazivanja bilo kakvog dokumenta koji bi potvrdio njegov angažman, ukazuje da dodela policijskog obezbeđenja nije bila po zakonu!

Direktno.rs je, kako smo već ekskluzivno pisali, imao uvid u dokument koji potvrđuje da je Zvonko Veselinović sredinom 2018. imao i dozvolu za nošenje oružja i policijsko obezbeđenje.

- Advertisement -

Kako smo objavili, pripadnici Interventnog tima uočili su crni „mercedes“ u blizini štićene osobe. Muškarac M. D. koji je sedeo na mestu vozača, pokazao je službenu legitimaciju MUP-a – Žandarmerije, i u neformalnom razgovoru ispričao „da je tu po službenoj dužnosti i u pratnji njemu štićene ličnosti Veselinović Zvonka“, a koji je trenutno u zgradi ispred kojeg je parkiran „mercedes“.

U dokumentu, u koji je Direktno.rs imao uvid, nije navedeno da je pripadnik MUP-a M. D. pokazao bilo kakav papir koji bi potvrdio da mu je zadatak zaštita „štićene ličnosti Veselinović Zvonka“. Normalno bi bilo da je M. D. kolegama iz beogradske policije pokazao dokument o radnom angažmanu, ne da o tome priča „u neformalnom razgovoru“. Upravo to ukazuje da procedura dodele policijskog obezbeđenja Zvonku Veselinoviću, nije bila baš čista.

Zvonko Veselinović FOTO: FacebookZvonko Veselinović FOTO: Facebook

Interesantno je da je samo šest meseci pre nego što je u neformalnom razgovoru sa kolegama iz Interventnog tima pripadnik MUP-a M. D. rekao da je Zvonko Veselinović štićena ličnost, Ministarstvo unutrašnjih poslova negiralo da ga obezbeđuju pripadnici Žandarmerije.

Naime, Radio Slobodna Evropa je u decembru 2017. godine uputio pitanje da li kontroverznog biznismena sa severa Kosova Zvonka Veselinovića obezbeđuju pripadnici policijske jedinice Žandarmerije.

– Pripadnici Žandarmerije ne obezbeđuju Zvonka Veselinovića, niti to lice ima status štićenog lica, niti je to bilo ko tražio od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Napominjemo da samim tim ne postoji nikakva saglasnost niti naredba za to – navedeno je u odgovoru MUP-a koji je RSE objavio na svom sajtu.

Ako pretpostavimo da je odgovor MUP-a u decembru 2017. bio istinit, to znači da je Zvonko Veselinović status štićene ličnosti dobio od kraja 2017. do sredine juna naredne godine. U to vreme na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova bio je Nebojša Stefanović. Direkcijom policije rukovodio je Vladimir Rebić, uveliko ne u statusu v. d. Njih dvojica su imala ovlašćenja da odlučuju o mnogim stvarima u MUP-u, ali je pitanje koliko su se u tom momentu (2017. i početak 2018. godine) njih dvojica zaista pitala i da li je odluke, pa i onu o policijskom obezbeđenju Veselinovića, donosio neko iznad njih, neko koga su slušali. Tih godina ministar policije je tek počeo da se odmiče od „Nebojše iz Beograda“, a Rebić se nije baš mešao u svoj posao i donosio samostalno odluke.

Upravo bi njih dvojica morali javnosti da objasne ko je prijavio da je bezbednost Zvonka Veselinovića ugrožena, ko mu preti, kao i kako je urađena bezbednosna procena i dodeljeno mu policijsko obezbeđenje. I, naravno, kakva je njihova uloga u tome. I što je još važnije, da li ih je neko podsticao i sugerisao im da Zvonku Veselinoviću bude dodeljen status štićene ličnosti.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu