27.6 C
Belgrade
petak, 20 maja, 2022

DOBRICA VESELINOVIĆ: Jasno smo osudili agresiju Rusije na Ukrajinu

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Od početka rata jasno smo osudili agresiju Rusije na Ukrajinu, a poučeni iskustvom sankcija na našu zemlju istakli smo da je Putinov režim meta sankcija, ne i obični građani Rusije.

Kandidat za gradonačelnika Beograda i funkcioner Pokreta „Ne davimo Beograd” Dobrica Veselinović dva puta za dve nedelje sastao se sa Manuelom Saracinom, specijalnim izaslanikom Nemačke za zapadni Balkan, i navodi da mu je izuzetno drago što je reč o osobi koja je iz njima prijateljske Zelene stranke. U razgovoru za „Politiku” Veselinović ističe da misli da će to dati jednu novu perspektivu sagledavanja situacije u Srbiji, kao i prioritizacije problema koji nas okružuju.

- Advertisement -

Po drugi put za dve nedelje sastali ste se sa Manuelom Saracinom. O čemu je bilo reči?

Na prošlom sastanku smo imali prilike da razmenimo iskustva iz izborne kampanje, kao i da razgovaramo o situaciji u Ukrajini. Pokret „Ne davimo Beograd” je jasno rekao da se zalaže za usklađivanje spoljne i bezbednosne politike sa politikom Evropske unije, što je gospodin Saracin pozdravio. Ove nedelje smo imali prilike da razgovaramo o budućim planovima koje naše organizacije imaju, kao i o daljoj saradnji koju možemo da ostvarimo sa fokusom na pitanja energetske tranzicije, zaštite životne sredine i demokratizacije društva.

Srbija treba da radi na svom putu ka članstvu u Evropskoj uniji i jasno odabere stranu na kojoj vidi svoju budućnost

Zašto se zalažete za uvođenje sankcija Rusiji?

- Advertisement -

Od početka rata jasno smo osudili agresiju Rusije na Ukrajinu, a poučeni iskustvom sankcija na našu zemlju razmatrali smo učinak istih i istakli da njihova primena najviše pogađa građane, i da je Putinov režim meta sankcija, ne i obični građani Rusije. U jednom trenutku su počeli i pregovori između dve strane, ali pregovarački procesi i dijalog se ne čine kao način na koji Putin želi da se ovaj sukob reši i samim tim ne vidim razlog da se taj odnos agresora podržava. Pored toga kao neko ko ima iskustva sa ratovima, moramo da kažemo da mir nema alternativu. Pa mi smo iz prve ruke osetili probleme izbeglištva, živeli u razorenom gradu i videli kako izgleda izgubiti svoj krov nad glavom i budućnost. Znajući sve to, ne vidim kako možemo podržavati ono što radi Putin. Na kraju, Srbija treba da radi na svom putu ka članstvu u Evropskoj uniji i jasno odabere stranu na kojoj vidi svoju budućnost.

Stiče se utisak da je opozicija posle izbora nestala, a vaš kolega iz pokreta je za to optužio Đilasa da je krivac za to zbog sastanka sa Vučićem. Kako to komentarišete?

Pokret „Ne davimo Beograd” je politička organizacija koja je istrajna u svom delovanju. Od nastanka do danas smo jasan opozicioni pokret koji svakodnevno radi, razgovara sa građanima i raste. Mi smo ozbiljno shvatili 100.000 glasova koje smo na izborima u Beogradu dobili i za nas je to velika odgovornost. Nastavili smo da podržavamo građane svuda gde se krši javni interes, pa bih tu spomenuo podršku naporima građana na Bežanijskoj kosi i Mirijevu koji su ustali protiv štetnih urbanističkih projekata grada Beograda, a učestvovali smo i u Prvomajskom protestu. Tako da se ne bih složio da je opozicija nestala i što se nas tiče, kao što smo od početka govorili, mi ne kalkulišemo i to nismo ni sada radili. S druge strane, dogovori iza zatvorenih vrata dva čoveka, van institucija, predstavljaju suprotnost onome što mi predstavljamo.

Šta NDB konkretno predstavlja?

Mi predstavljamo nova lica, ljude koji i svoje unutrašnje i spoljašnje delovanje baziraju na demokratskim principima. Mi nećemo da kalkulišemo na taj način, već smo tu da zajedno sa građanima stvaramo dobar grad i zemlju za sve građane.Antrfile

Nudimo zeleno-levu političku alternativu

Da li i kada očekujete eventualne nove izbore u Beogradu?

Mislim da je nezahvalno to sada prognozirati, imajući u vidu da Skupština grada Beograda nije ni konstituisana, pa se ne bih upuštao u te prognoze. Mislim da odluke treba da donose institucije. Smatram da je naša obaveza, u trenutku kada je poverenje građana u institucije narušeno, da pokažemo je izgradnja poverenja prema istim odgovornost i dužnost svih nas. I mi ćemo to kroz naš rad i pokazati, kao što smo i do sada. Kada god da se dese novi izbori, bićemo spremni da ponudimo zeleno-levu političku alternativu.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti