15.8 C
Belgrade
ponedeljak, 16 maja, 2022

ERDOGAN: Skandinavske zemlje su rasadnik terorizma, ne mogu u NATO

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Turska prati proces u vezi s planovima za priključivanju Finske i Švedske NATO-u, ali za sada ne može da gleda na to pozitivno, saopštio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

„Pratimo taj proces, ali nemamo pozitivno mišljenje o tome, jer bi to bila greška u vezi sa Grčkom. Znate kako se Grčka ponaša u Alijansi prema Turskoj. Drugu grešku Turska ne želi da pravi. Skandinavske zemlje su rasadnik terorizma, imaju običaj da se ‘gostoljubivo odnose’ prema teroristima, da ih puštaju u parlament. Zbog toga za sada ne možemo pozitivno da gledamo na to”, rekao je Erdogan novinarima, javlja Sputnjik.

- Advertisement -

Finska i Švedska razmatraju mogućnost da odustanu od višegodišnje neutralnosit i da stupe u NATO zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Šef Alijanse Jens Stoltenberg je rekao da će NATO rado videti Finsku i Švedsku u svojim redovima i da će im omogućiti brzo stupanje u savez.

NATO očekuje da te zemlje donesu samostalne odluke o stupanju u Alijansu u narednim mesecima i nedeljama, izjavila je stalna predstavnica SAD pri NATO-u Džulijan Smit. Ona je dodala da SAD pozdravljaju pristupanje tih zemalja Alijansi.

- Advertisement -

Rusija smatra da je NATO usmeren na konfrontaciju. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je upozorio na to da dalje širenje NATO-a neće doprineti bezbednosti Evrope i da ima agresivan karakter. On je, međutim, istakao da eventualno pristupanje Švedske i Finske NATO-u neće predstavljati egzistencijalnu opasnost za Rusiju.

Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski je rekao da će stupanje Švedske i Finske u NATO i razmeštanje odreda Alijanse na njihovoj teritoriji te dve zemlje učiniti potencijalnim ciljevima ruske vojske.

Vrlo brzo posle Erdogamlove izjave, finski ministar inostranih poslova Peka Havisto pozvao je na strpljenje i postupni pristup kao odgovor na otpor Turske prema članstvu Finske i Švedske u NATO, prenosi Tanjug.

Odluku o prijemu u članstvo NATO zemlje članice donose jednoglasno.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti