16.7 C
Belgrade
ponedeljak, 23 maja, 2022

ALEKSANDAR VUČIĆ PORUČUJE NARODU: Nema povlačenja pred ucenama i ultimatumima

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Nećemo priznati kosovsku nezavisnost, ali naš odgovor mora da bude pametan i mudar, da sačuvamo mir i stabilnost, da budemo čvrsti, snažni i uporni u zaštiti našeg interesa u želji da se kompromisom dođe do rešenja i poštuje potpisano, poručio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Beogradskom sajmu, gde je otvorio Sajam automobila, povodom informacije da je Priština podnela zahtev za prijem u Savet Evrope.

Predsednik je novinarima rekao da će to imati dodatni efekat na odnose u regionu i napraviti probleme i upitao kome je to bilo potrebno i ko je nagovorio kosovske Albance da sada podnose zahtev Savetu Evrope. Preneo je da je ministarka spoljnih poslova i dijaspore takozvanog Kosova Donika Gervala predala i zvaničan zahtev za ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope i ocenio da je time Priština srušila još jedan sporazum koji su potpisali. Odgovarajući na pitanja novinara Vučić je podsetio da su 10 godina gazili Briselski sporazum, a sada su brutalno pogazili i Vašingtonski sporazum i Rezoluciju 1244.

- Advertisement -

„Na nama je da ne uđemo u mržnju i psihozu sukoba, ali da na odgovoran, racionalan i ozbiljan način pružimo snažan odgovor”, kazao je Vučić. Na pitanje da li su tačne tvrdnje Prištine da ima dve trećine u Savetu Evrope, Vučić je rekao da ne zna da li ima većinu ili ne. „Ako računam sve zemlje, to je na 67, 68 do 70 odsto ukoliko bi svi oni koji su priznali tzv. nezavisnost glasali za članstvo”, rekao je. Naveo je i da to nije sve i da Priština uskoro ulazi u program Partnerstvo za mir, jer su je to dobila podršku Amerikanaca, i objasnio da je to dodatni pritisak na pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost, a posebno na one četiri koje su članice NATO-a – Grčku, Rumuniju, Slovačku i Španiju, ne računajući Kipar.

„Postoji i veliki pritisak na Srbiju da ona to učini, jer kako će Srbija da ostane jedna jedina koja ne ide u korak s budućnošću i svetom, koja ne razume savremene tokove i trendove, koji nedvosmisleno govore da moramo da priznamo kosovsku nezavisnost”, primetio je Vučić. Ukazao je da joj to ne vredi previše ukoliko od Beograda i Srbije ne dobije zeleno svetlo i istakao da su ovim svi oni koji su pričali o međunarodnom pravu još jednom pokazali da nikakve vrednosti nemaju i da nikada nikakve principe nisu poštovali, a da ih je međunarodno pravo interesovalo samo onoliko koliko su mogli da ga iskoriste za svoje potrebe. Vučić je rekao i da ima kontrapitanje za sve one koji podržavaju ovaj akt Prištine, a to je – zašto Beograd uopšte pozivaju na razgovore o bilo čemu ako imaju Briselski sporazum, koji su potpisali, a suština ZSO ih ne zanima?

(foto Tanjug/S. Aćimović)

„Zašto ste nas zvali u Vašington na razgovor kad ste prvom prilikom pogazili Vašingtonski sporazum? Zašto nas uopšte pozivate kada, šta god potpišemo sa Albancima, oni neće da poštuju ništa?”, upitao je. „To radite da biste nas naterali da priznamo kosovsku nezavisnost, a nećemo. Zašto nas onda zovete, šta je smisao, hoćete kompromisna rešenja tobože, a onda sve što potpišu suštinski ne važi ili važi ono što im se sviđa, a ne ono što im se ne sviđa?”, poručio je predsednik. Istakao je i da nema problem da to kaže svima u lice, kao i da Kosovo nije samo njegov problem, već problem Srbije i da 99 odsto građana to razume. Dodao je da je iz tog razloga zakazao i sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost za danas u 11 časova i najavio da će u narednim nedeljama zvaničnici Srbije dati sve od sebe da pokažu da mogu da se bore i čuvaju svoju zemlju.

- Advertisement -

Navodeći da su mentori Prištine i takozvanog Kosova – oni koji su ih rodili i ljuljali u kolevci i koji ih i danas podržavaju ma koliko da su nekorektni i ma koliko ne činili ništa na pronalaženju kompromisnog rešenja – veliki i mnogo jači, Vučić kaže da je jasno da ključne zapadne zemlje vode ovu igru. „Mi smo mali, jedna mala slobodarska zemlja koja se trudi da čuva svoj suverenitet i pravo na samostalno odlučivanje. Pokušaćemo da im se na miran i diplomatski način u vezi s tim suprotstavimo, naše mogućnosti su ograničene, nevelike, ali život je borba. Borićemo se, nema povlačenja, nema predaje i nema sklanjanja pred ucenama i ultimatumima. To je ono što mi možemo da uradimo”, poručio je predsednik.

Navodi da ne može da obeća da će sutra u Beloj kući i Jelisejskoj palati da kažu kako ne podržavaju takve poteze jer nije realno. „Oni su ih napravili, oni ih čuvaju, oni će sve da urade da mi priznamo nezavisnost takozvanog Kosova, a naše je da čuvamo svoju zemlju”, zaključio je Vučić. Predsednik je rekao da je problem što svi misle da imaju pravo da kreiraju politiku Srbije i da u skladu s dnevnim potrebama i interesima imaju pravo da naređuju kako će Srbija da se ponaša i da im za to nije potreban predsednik poput njega. „Za to vam ne treba država, za to vam ne treba predsednik kakav sam ja, dajte da izaberete nekoga ko će samo da klima glavom, da bude poslušnik i koji neće da vodi računa o Srbiji. Nema problema, i na političkoj sceni i u širokom spektru društvenog života Srbije, ima mnogo klimoglavaca, ima milion”, rekao je Vučić.

Predsednik je tako odgovorio na pitanje o izjavi poslanika nemačkog Bundestaga i predsednika Odbora za zapadni Balkan Josipa Juratovića da „Vučić više ne može da lavira” i da „jednu priču priča u Briselu, drugu u Moskvi, treću u Beogradu, četvrtu u nekom srpskom selu”. Naveo je da, kad ode u Moskvu, na konferencijama pred Vladimirom Putinom, kaže da se Srbija nalazi na evropskom putu i da želi dobre odnose s Rusijom, a da u Briselu kaže da Srbija želi da sačuva dobre odnose s Rusijom, iako se nalazi na evropskom putu. „Kad odem u SAD, a ne postoji čovek koji je na takav način odgovorio bilo kojem američkom predsedniku, kad je Tramp rekao nešto loše o Kini i pitao da li i ja imam takva iskustva, rekao sam da s Kinezima imamo odlična iskustva i da su oni naši prijatelji”, rekao je predsednik Srbije.

Dodao je i da, kad ode u Kinu, uvek i na svakom mestu kaže da se Srbija nalazi na evropskom putu. „U kojem to selu, gradu i na kojoj televiziji sam pričao drugačije?”, upitao je Vučić je i u ironičnom tonu dodao da ne veruje da je to rekao njegov „veliki drug Josip Juratović” i da je to za njega gotovo neverovatno. „Ali možda, kad dođete na vlast, moć udari u glavu i svašta se desi”, rekao je Vučić.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti