Đedović: Moramo da sprovedemo reforme, što znači da struja i gas moraju da poskupe

Obavezno pročitajte

Ministarka energetike Dubravka Đedović rekla je da Srbija mora da sprovede reforme u energetici i da one uključuju i povećanje cene struje i gasa.

- Advertisement -

Istakla je da više nema odlaganja i da će ono što su se obavezali za novembar to i sprovesti.

Đedović je rekla da se potrošnja električne energije skoro izjednačila leti i zimi, i da naš energetski sistem to mora da uzme u obzir i kada planira rad i buduće investicije.

Znamo da imamo kritične tačke u sistemu, pogotovu leti, zbog toga smo sa Elektrodistribucijom pokrenuli novi investicioni talas i pre svega ćemo se fokusirati da ojačamo mrežu, da postane sigurnija, da nemamo ispade, da brže lociramo kvarove kada je nevreme„, rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, potrebno je da se kroz pametniju mrežu, digitalizaciju, locira kvar i da se ekipe odmah i bez odlaganja pošalju kako bi ga otklonile, kao i da se menjaju drvene bandere stabilnim i dugotrajnim.

Reforme uključuju povećanje cena struje i gasa

Na pitanje hoće li biti poskupljenja struje i gasa, ministarka je rekla da Srbija mora da sprovede energetske reforme i da one uključuju i povećanje cene struje i gasa.

Obavezali smo se i u programu sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji je važan ne samo zato što je to međunarodna institucija, već je bitan pre svega za dugoročnu održivost našeg energetskog sistema„, rekla je ministarka.

Mi smo i dalje sa svim prethodnim poskupljenjima veoma konkurentni što se tiče industrije. Za ugrožene građane smo izdvojili 3,5 puta više sredstava“, rekla je Đedović i dodala da više nema odlaganja i da će ono što su se obavezali za novembar to i sprovesti.

Apelovala je na građane da vode računa, da troše manje električne energije i da sa malim promenama navika to može da se ostvari. Navela je da je u junu potrošeno skoro sedam odsto manje struje.

U Evropi su, kaže, cene struje za građane poskupele od 130 do 140 odsto.

Navela je da u Mađarskoj, ko troši iznad proseka, plaća tri puta više struju, a gas mnogo više od toga.

Podsetimo, kako je ranije najavljeno, novo poskupljenje struje za osam odsto i gasa za 10 procenata očekuje nas 1. novembra, da bi potom u maju 2024. usledilo novo poskupljenje u istim procentima.

Od 1. maja ove godine električna energija u Srbiji skuplja je osam odsto, a gas za 10 procenata. Uprkos najavama da „ako situacija sa energentima ostane ovakva, neće biti poskupljenja struje“ (Vučić, 1. juna 2023.), prema izveštaju MMF, ovog uvećanja će i te kako biti i to u novembru ove i maju iduće godine – kao što je prvobitno i planirano.

Source021

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vučić: KFOR da preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima na severu Kosova

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske,...

Još priča na sličnu temu