11.8 C
Belgrade
sreda, 28 septembra, 2022

DEMONSTRACIJA DRŽAVE: Lukašenko na ulice izvodi pristalice protiv Soroševih plaćenika

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Lukašenko i miting podrške

Provladina javna organizacija „Bela Rus“ namerava da održi danas u Minsku „miting solidarnosti“ u znak podrške aktuelnom predsedniku Aleksandru Lukašenku, saopštila je organizacija na svojoj stranici na fejsbuku.

„U nedelju u 12.00 biće održan miting solidarnosti na Trgu nezavisnosti u Minsku. U njemu će učestvovati snage koje podržavaju državnu politiku“, navodi se u saopštenju „Bele Rusi“

- Advertisement -

Na mitingu, kako se navodi, okupiće se „svi oni koji vole otadžbinu, ko je protiv podele zemlje na dva suprotstavljena tabora“.

„Sa nama je cela konstruktivna Belorusija“, saopštila je organizacija.

Podsetimo, protesti u Belorusiji su počeli odmah nakon objavljivanja rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio Aleksandar Lukašenko sa više od 80 odsto glasova. Opozicija ih nije priznala, dok je liderka opozicije Svetlana Tihanovska napustila zemlju i otišla u Litvaniju. Prva tri dana demonstracije su bile nasilne, policija je koristila  suzavac, vodeni topovi, šok-bombe i gumene metke za njihovo rasterivanje. Međutim, već 13-14. avgusta protesti su prešli u mirnije vode.   

- Advertisement -

Prema podacima Ministarstva policije Belorusije, u neredima od 9. do 13. avgusta povređen je 121 policajac, dok je pokrenuto 90 krivičnih postupaka. Jedna osoba je poginula. Uhapšeno je skoro 7.000 demonstranata.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti