DEJAN ŽUJOVIĆ: Da čekamo da se NEHRISTI SAMI POKOLJU? NEMA VREMENA!

Obavezno pročitajte

Nema vremena

Biću presrećan ako se zbog ove kolumne još neko zainteresuje za rad Milana Milenkovića, poznatijeg kao Eldorado. Momak je iz Leskovca, sa preko četrdeset objavljenih pesama na YT od 2010. godine. Ono što mi se sviđa kod njega su čist, autotjunom nezagađen vokal, teme sa asfalta i sjajne matrice, sa čestim motivima tradicionalnih pesama juga Srbije. Poslušajte i podržite ovoga sjajnog momka, zaslužuje to.

“Sputaš talenat i gutaš tablu bensendina, dok neki ćale tako neumorno gura sina,
ali to je život u kome slabiji se gube, da li ćutaćeš do kraja ili pokazaćeš im zube?”

Nema vremena za suze ni za taktiku… Zaista nema. Drugari, da li zaista mislite da ga imamo? Da imamo vremena za podele u Demokratskoj stranci, za bezidejnost Dragana Đilasa ili Vuka Jeremića, tihovanje mlađanoga Obradovića? Šta je osnovna potka trenutne opozicione aktivnosti? Da čekamo da se ovi nehristi sami među sobom pokolju?

Gospodo, ako to čekate, pa da nekadašnji funkcioner SNS-a postane vedeta opozicije, kao nekada Nebojša Čović, ili Tomislav Nikolić zamalo, onda ste se teško prevarili. U pitanju su tako teški dilovi, da o tome možete samo da sanjate. Nemamo vremena. Vama dve-četiri godine ništa ne znače, ali malinaru to znači četiri godine gladovanja, zaduživanja, hipoteku na imanje, radniku godine nemaštine, lekarima godine ponižavanja i ugnjetavanja, nastavnicima godine maltretiranja i nemaštine. Nemamo više vremena.

nemamo,

Za manje od šest meseci u desetak gradova će se održavati lokalni izbori. Daleko je? Ima vremena? Nema vremena. Šta je ideja? Hoćete li i ove izbore da bojkotujete jer se uslovi nisu promenili ni za jotu? Ili izlazite na njih i sa kakvim objašnjenjem? Izvinite, ja nisam političar, pitam onako, iz radoznalosti. Mislite da je dovoljno poslati par predstavnika na ekološki protest? To je aktivnost? Kakvu alternativu pružate građanima Smedereva koji žive i porodice hrane radom u železari?

U isto vreme, u Boru država mobilizuje građane u ekološki protest protiv fabrike u kojoj ta ista država ima 37% vlasništva. Narod od Kineza traži vazduh. Ludilo, zar ne? U Kostolcu planiraju otvaranje spalionice istrošenih automobilskih guma. Reke Vlasina i Studenica neće da postoje, kao i mnogo drugih. Aerodrom je prodat. Mi navodno imamo aviokompaniju, ali imam utisak da dobar deo plate odvajam za tu informaciju, kao i vi. Poljoprivredni kombinati koji su hranili ovu zemlju su prodati Arapima. Kao i zemlja koju poseduju. Kao i zemljište na kome će jednoga dana da leži Beograd na vodi. Ode i Beograđanka. Idemo, samo napredno…

Dragi moji, ostali smo bez vazduha, vode i zemlje u rođenoj zemlji. Imamo li vremena? Pokret “Za sve moje ljude” od početka oktobra kreće sa učlanjivanjima, a od petog oktobra će biti moguće da se učlani svako ko je zainteresovan i preko sajta. Šta su naše osnovne ideje? Reset kompletnog sistema. Jer ovako više ne ide. Kapitalizam uz regulaciju države kada je to neophodno. Razbijanje svih postojećih kartela. Poljoprivrednih, bankarskih, političkih, i u svim ostalim segmentima društvenog funkcionisanja.

Reforma izbornog sistema, sa podelom države na više izbornih jedninica koje će proporcionalnim sistemom da daju 10-25 poslanika. Što će reći, svaka sredina će da ima svog predstavnika u Skupštini. Radna obaveza za poslanike. Ukoliko misle da treba nešto da bojkotuju, ne moraju da ubacuju svoje kartice, ali gospoda moraju da budu na svojim radnim mestima, kao i svi mi, tako obični i beznačajni. Direktnim, većinskim izborima biranje gradonačelnika u svakom mestu. Reforma zdravstva i pravosuđa. Pokret zastupa mišljenje da je neophodno da se isti uslovi nude stranim i domaćim investitorima. U slučaju identičnih ponuda, domaći investitor ima prednost.

Prijatelji, da sam u mogućnosti poslao bih 50-100 svršenih studenata na Island. Da uče kako se zemlja brani od globalizma i neoliberalizma. Kako se organizuje bankarski sistem i brane prava svakoga državljanina. Ako moramo da učimo, da to radimo od najboljih. Kao i patriotizmu, navijačkom duhu, odnosu građanin-vlast.

U međuvremenu, naš Krizni štab ima veliku muku. Šta će sa srpskom slavom? Kako to da ukine, majku mu, baš je epidemiološki rizik. Istoga dana kada nesrećni Kon to izjavljuje, na društvenim mrežama se vrti Grenelov snimak večere u Beogradu, na nekom splavu, sa celom vladajućom garniturom. Maske? Nemojte se šegačiti, molim vas. To je za nas, primitivne. Niko, ali NIKO na poželjnoj distanci, niko sa maskom. A šta vi, trbuhozborci, hoćete? Deda je slavio i kada je to moglo da ga košta decenijske robije. Ja, slovima i brojem licence lekar, idem na svoju slavu, a vi probajte da me zaustavite. Već dugo hodate tankom ivicom, pazite se da se ne zaigrate, lepi moji.

Šiba vetar sa juga sva je pritisla tuga, moji prađedi Solunci, unuk ostaće budan… Nema vremena…

Dragi prijatelji, pomozimo ljudima koji su ostali bez posla zato što su imali obraz i kičmu. Sav prikupljen novac će biti upućen ljudima koji su egzistencijalno ugroženi zbog nehumanih reakcija režima. Pokažimo solidarnost prema ljudima koji su u životu napravili samo jednu grešku – bili su časni.

Raiffeisen banka AD

Dinarski 265000000576857940

Devizni RS35265044000005631664

EUR SWIFT/BIC. RZBAATWW
USD SWIFT/BIC. RZBAATWW

Ostavite komentar

Najnovije objave

SAVEZ SRBA SLOVENIJE: Milica Đurđević nema podršku Srba iz regiona!

Savez Srba Slovenije oglasio se saopštenjem u kojem se kaže da Srbi u Sloveniji pomno prate poslednja dešavanja u...

Još priča na sličnu temu