Da li su paori opet obmanuti: Država obećala ukidanje naknade za odvodnjavanje, oni i dalje čekaju

Obavezno pročitajte

Poljoprivrednici kojima je Ministarstvo poljoprivrede sporazumom obećalo ukidanje obaveze plaćanja naknada za odvodnjavanje čekaju izmene zakona o naknadama, koje još uvek nisu usvojene.

Tačnije, izmene još uvek nisu ušle ni u skupštinsku proceduru, pa je pitanje da li će sve biti rešeno do 1. januara 2024. godine, od kada bi, prema sporazumu, poljoprivrednici-potpisnici trebalo da budu potpuno oslobođeni plaćanja naknade za odvodnjavanje.

- Advertisement -

Poljoprivrednici poslednjih dana skreću pažnju na činjenicu da nadležni organi ne poštuju potpisano. Paori, stočari, mlekari i drugi poljoprivrednici obustavili su proteste jer im je dato obećanje u vidu obavezujućeg sporazuma sa ministarkom poljoprivede Jelenom Tanacković, koji propisuje i ukidanje plaćanja naknade za odvodnjavanje preduzećima „Srbijavode“ i „Vode Vojvodine“.

Dogovoreno je da će obveznici ove 2023. godine biti oslobođeni 50 odsto vrednosti naknade za odvodnjavanje, što u praksi znači da neće postupati po poslednjem rešenju vodoprivrednih preduzeća. Od 1. januara 2024. godine, prema sporazumu, biće stoprocentno oslobođeni od ove obaveze.

Poljoprivrednici koji se poslednje dve sedmice javljaju redakciji 021.rs ukazuju na to da sporazum nije ispoštovan, naknada nije ukinuta, a trenutno ni vodoprivredna preduzeća, ni poljoprivrednici ne znaju šta da rade.

„Ministarstvo poljoprivrede se ne oglašava, u ‘Vodama Vojvodine’ kad sam otišao da se raspitam, rekli su mi da ne znaju ni oni šta se dešava jer se čekaju uputstva, kojih nema. Čujem da neki nisu dobili rešenja za drugi i treći kvartal, neki jesu, a bojim se najviše tog poslednjeg kvartala i ako nam stignu neka rešenja, jer ne znam ni šta tu može da piše“, kaže za 021.rs jedan poljoprivrednik iz Banata.

Ono što se čeka su izmene zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara. Ovaj zakon reguliše i obavezu plaćanja naknade za odvodnjavanje i njegove izmene su bile na javnoj raspravi u trenutku protesta traktora na ulicama širom Srbije.

Budući da je sporazum sa poljoprivrednicima potpisan nakon okončanja javne rasprave, nikakve izmene po tom pitanju nisu unete u trenutno jedini nacrt izmena koji je javnosti dostupan. Nove izmene, u međuvremenu, nisu javno objavljene, a još uvek nisu ni ušle u skupštinsku proceduru.

U Ministarstvu poljoprivrede već dve nedelje ne odgovaraju na pitanja 021.rs o obećanjima koja su poljoprivrednicima data. 

Prema nezvaničnim saznanjima 021.rs, „Vode Vojvodine“ su izdale rešenja za prvi kvartal, ali otkako je sporazum sa poljoprivrednicima potpisan, izdavanja novih rešenja su obustavljena dok se ne usvoji zakon. 

Podsetimo, poljoprivrednici su upravo postavili ultimatum Vladi Srbije, tražeći napredak ka onom što je na papiru do 1. septembra – ili će ponovo izaći na ulice i tražiti ostavke. Sporne su i zaostale subvencije koje nisu isplaćene, a kako tvrde pojedini paori, stigla su im i rešenja za odvodnjavanje.

Ministarstvo ovih dana pokušava da skrene pažnju na navodne zloupotrebe platforme e-Agrar za prijavu za subvencije.

U priču se uključio čak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je nedavno rekao da su lažirane prijave za poljoprivredne subvencije direktna šteta za državnu kasu u iznosu od oko 80 miliona evra.

Source021

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vučić: KFOR da preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima na severu Kosova

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske,...

Još priča na sličnu temu