Iako je Vučić već rekao koliki će biti minimalac: Počinju pregovori o novoj minimalnoj zaradi

Obavezno pročitajte

Pregovori o novoj minimalnoj ceni rada počinju danas, 21. avgusta.

- Advertisement -

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) insistira na korekciji minimalne zarade za tekuću godinu i da se tek nakon korekcije razgovara o minimalnoj ceni rada za 2024. godinu, navodi se na sajtu te sindikalne organizacije.

Iz Vlade Srbije je ranije najavljeno da će na kraju 2023. biti doneta odluka da se minimalna zarada od 1. januara 2024. izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom.

Navedeno je i da će se, prema planu „Srbija 2025“, minimalna zarada izjednačiti sa cenom minimalne potrošačke korpe do kraja 2023. godine.

Prema do sada poznatim zvaničnim podacima državnih institucija, zaposleni u Srbiji koji primaju minimalnu zaradu u prvih pet meseci su u minusu za 54.600 dinara, koliko su troškovi minimalne potrošačke korpe veći od minimalnih zarada koje su primili, navodi se na sajtu SSSS.

Prema sindikalnim projekcijama, a na osnovu kretanja rasta minimalne potrošačke korpe u prvih pet meseci ove godine, do kraja 2023. godine zaposleni koji primaju minimalnu zaradu biće u minusu za preko 150.000 dinara, odnosno nedostajaće im četiri „minimalca“ da pokriju godišnje troškove minimalne potrošačke korpe ili će tri meseca gladovati.

Kako se navodi, do kraja 2023. godine zaposleni koji primaju minimalnu zaradu ostvariće prihod od 478.400 dinara ukupno, a troškovi minimalne potrošačke korpe za celu godinu iznosiće blizu 630.000 dinara.

Podsetimo i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, iako to, kako su ukazali sindikati, nije u njegovoj nadležnosti, već najavio da će novi minimalac biti 400 evra.

Source021

Ostavite komentar

Najnovije objave

RASKOŠ I VELIKI PROFITI: Koliko vredi vila Radoičića i kako je stekao toliko bogatstvo?

Vila Milana Radoičića koju je pretresla kosovska policija pre nekoliko dana otvorila je pitanje legalnosti imovine bivšeg potpredsednika Srpske...

Još priča na sličnu temu