DA LI JE MOGUĆ RAT U CRNOJ GORI?Razgovarali smo sa Nemanjom Starovićem

Obavezno pročitajte

Povodom uzavrele situacije u Crnoj Gori, razgovarali smo sa političkim analitičarem Nemanjom Starovićem.

Bezbednosna situaciju u Crnoj Gori je veoma delikatna. Izlazak hiljada ljudi na ulice crnogorskih gradova predstavlja isključivu posledicu delovanja vlasti u Podgorici, koje su uprkos svesti o svim rizicima koje udar na SPC u Crnoj gori povlači za sobom, ipak odlučile da iz striktno politikantskih razloga baš sad otvore važno i zapaljivo pitanje vlasništva nad crkvenim objektima. Suočena sa brojnim aferama u sferi korupcije i kriminala, kao i nikad gorim makroekonomskim pokazateljima, vlast Mila Đukanovića pokušava da iznova svim tim problemima pretpostavi jednu identitetsku temu, koja će pritom zabiti klin razdora u svaki pokušaj objedinjavanja tzv. pro-srpske i građanske opozicije – objašnjava suštinu krize u susednoj republici za Našu Borbu politički analitičar Nemanja Starović.

- Advertisement -
Fb profil: Nemanja Starović

On smatra da je Đukanović itekako svestan visoke cene koje će crnogorsko društvo platiti, ali da mu je od toga daleko bitniji interes opstanka na vlasti i da DPS ne gleda dalje od parlamentarnih izbora zakazanih za jesen. Na pitanje postoji li rizik od sukoba, Starović odgovora:

Iako ne mislim da režim Mila Đukanovića planira građanske sukobe do kojih bi moglo doći, evidentno je da svesno uvodi crnogorsko društvo baš u taj rizik. Za mnoge ljude u Crnoj Gori mošti Svetog Vasilija predstavljaju vrednost za koju su spremni da podnesu svaku žrtvu. Ako se ne daj Bože dogodi da jedna kap krvi padne u odbrani pravoslavnih svetinja, može se pokrenuti spirala eskalacije koja se teško da zaustaviti.

Mora se naglasiti da Srbi u Crnoj Gori, kao ni bilo ko od vernika SPC u toj državi. Ničim nisu podstakli ili izazvali ovu političku krizu, a pogotovo to nije učinila Republika Srbija. Na vlastima naše države je da se svojim nastupima i delovanjem u međunarodnim okvirima suprotstave narativu koji se plasira iz Podgorice, a po kome otimanje pravoslavnih svetinja predstavlja borbu protiv neke zamišljene Velike Srbije – zaključuje naš sagovornik i dodaje da srpski narod i SPC moraju dobiti maksimalnu pomoć i podršku Beograda, ali se ne sme zaboraviti da sporni zakon nije problem relacije dve prestonice, već unutrašnje pitanje Crne Gore.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu