DA LI JE MOGUĆ RAT U CRNOJ GORI?Razgovarali smo sa Nemanjom Starovićem

Obavezno pročitajte

Povodom uzavrele situacije u Crnoj Gori, razgovarali smo sa političkim analitičarem Nemanjom Starovićem.

Bezbednosna situaciju u Crnoj Gori je veoma delikatna. Izlazak hiljada ljudi na ulice crnogorskih gradova predstavlja isključivu posledicu delovanja vlasti u Podgorici, koje su uprkos svesti o svim rizicima koje udar na SPC u Crnoj gori povlači za sobom, ipak odlučile da iz striktno politikantskih razloga baš sad otvore važno i zapaljivo pitanje vlasništva nad crkvenim objektima. Suočena sa brojnim aferama u sferi korupcije i kriminala, kao i nikad gorim makroekonomskim pokazateljima, vlast Mila Đukanovića pokušava da iznova svim tim problemima pretpostavi jednu identitetsku temu, koja će pritom zabiti klin razdora u svaki pokušaj objedinjavanja tzv. pro-srpske i građanske opozicije – objašnjava suštinu krize u susednoj republici za Našu Borbu politički analitičar Nemanja Starović.

Fb profil: Nemanja Starović
- Advertisement -

On smatra da je Đukanović itekako svestan visoke cene koje će crnogorsko društvo platiti, ali da mu je od toga daleko bitniji interes opstanka na vlasti i da DPS ne gleda dalje od parlamentarnih izbora zakazanih za jesen. Na pitanje postoji li rizik od sukoba, Starović odgovora:

Iako ne mislim da režim Mila Đukanovića planira građanske sukobe do kojih bi moglo doći, evidentno je da svesno uvodi crnogorsko društvo baš u taj rizik. Za mnoge ljude u Crnoj Gori mošti Svetog Vasilija predstavljaju vrednost za koju su spremni da podnesu svaku žrtvu. Ako se ne daj Bože dogodi da jedna kap krvi padne u odbrani pravoslavnih svetinja, može se pokrenuti spirala eskalacije koja se teško da zaustaviti.

Mora se naglasiti da Srbi u Crnoj Gori, kao ni bilo ko od vernika SPC u toj državi. Ničim nisu podstakli ili izazvali ovu političku krizu, a pogotovo to nije učinila Republika Srbija. Na vlastima naše države je da se svojim nastupima i delovanjem u međunarodnim okvirima suprotstave narativu koji se plasira iz Podgorice, a po kome otimanje pravoslavnih svetinja predstavlja borbu protiv neke zamišljene Velike Srbije – zaključuje naš sagovornik i dodaje da srpski narod i SPC moraju dobiti maksimalnu pomoć i podršku Beograda, ali se ne sme zaboraviti da sporni zakon nije problem relacije dve prestonice, već unutrašnje pitanje Crne Gore.

Ostavite komentar

Najnovije objave

SPREMA SE NAPAD NA JAKOVA MILATOVIĆA!

Kako nezvanično saznajemo iz krugova jedne od bezbednosnih službi iz regiona, Jakov Milatović je ozbiljno bezbednosno ugrožen i ne...

Još priča na sličnu temu