13.8 C
Belgrade
četvrtak, 23 septembra, 2021

CVIJANOVA SMRT OSTAJE TAJNA: Poverenik odbio da dostavi informacije, niko ga ne hapsi!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Smrt advokata Vladimira Cvijana, za koju je Srbija saznala tek nakon tri godine, ostaće i dalje obavijena velom tajne. Advokat Ivan Ninić koji se bori za istinu o ovom slučaju, objavio je dokumente u kojima se vidi da je Poverenik za informacije od javnog značaja odbio da dostavi informacije da li je Cvijan bio na merama BIA nakon što je napustio SNS.

Ninić je još pre nekoliko meseci podneo zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, u kojima je od Bezbednosno-informativne agencije (BIA) tražio podatke o eventualnom nadzoru i praćenju pokojnog advokata, kao i zahtev Višem javnom tužilaštvu (VJT) da mu omogući uvid u spise predmeta.

U zahtevu BIA, Ninić je uputio dva pitanja o eventualnom tajnom nadzoru i praćenju advokata Cvijana nakon njegovog napuštanja Srpske napredne stranke 2013. godine, ali ovi zahtevi odbijeni su više puta, te se on obratio Povereniku. I Poverenik je, međutim, odlučio da ćuti.

- Advertisement -

– Najsramnija odluka u istoriji institucije Poverenika: Da li je  bio na operativnim merama BIA ostaje tajna (da mu se ne povredi privatnost, a čovek mrtav), ali vidimo se u Strazburu… Ovako nešto još nije zabeleženo – naveo je advokat Ninić.

– Poverenik je stava da upravo iz razloga što se radio o informacijama koje se odnose na preminulo lice, čije bi omogućavanja pristupa, otkrilo eventualno činjenicu da je možda protiv tog lica oprerativna obrada vršena zbog nekog krivičnog dela, a što bi dovelo u direktnu vezu sa njegovom nemogućnošću da ostvari pravo na odbranu, te bi pristup istima bio nepravičan i u suprotnosti i sa članom 6. Evropske konvencije o ljudskim pravima – navodi se u obrazloženju Poverenika.

– Zašto se do danas skrivalo ime postupajućeg tužioca u predmetu Cvijan? Pa, zato što je reč o gospođi Vesni Petrović koja je iz Prvog OJT posle „uspešno“ rešenog predmeta „Hajat“ i leša u tom hotelu, avanzovala u Više JT gde je „rešila“ sudbinu leša u Dunavu – naveo je Ninić.

- Advertisement -

Podsetimo, Vladimir Cvijan, bivši generalni sekretar Predsedništva Srbije, narodni poslanik i bivši saradnik Borisa Tadića i Aleksandra Vučića utopio se 5. januara 2018. godine. Javnost je tek u martu ove godine saznala da je Cvijan preminuo, grob je jedva pronađen jer je obeležen samo njegovim imenom, a detaljnije informacije o okolnostima njegove smrti nisu iznete.

Cvijan je, inače, bio član SNS-a ali je 30. decembra 2013. napustio ovu stranku i u javnost izneo niz informacija i kritičkih stavova o Aleksandru Vučiću. Cvijan i Vučić FOTO: PrintscreenCvijan i Vučić FOTO: Printscreen

– Obećali smo fer izbore – dobili smo batinaše, crne džipove, kupovinu glasova i sve drugo što smo videli devedesetih… Obećali smo slobodno pravosuđe i fer suđenja – dobili smo montirane sudske postupke protiv svakoga ko drugačije misli, progon opozicije i nameštena hapšenja – rekao je Cvijan o Vučićevom režimu.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti