PROSVETARI SE DIGLI: Protest ispred Skupštine i Vlade, dosta im je SNS diktature!

Obavezno pročitajte

Unija sindikata Prosvetnih radnika Srbije sutra će organizovati protest u Beogradu. Nezadovoljni prosvetari okupiće se tačno u podne ispred Skupštine Srbije.

Pod sloganom „Ne odustajemo“, kolona prosvetara prošetaće od Skupštine do Vlade Srbije.

Nastavnici ne odustaju od svojih pet osnovnih zahteva. 

- Advertisement -

1. Od inicijative za smanjenje broja učenika u odeljenju

2. Od uvođenja pravednih platnih razreda

3. Od borbe za dostojanstven život i zaradu

4. Od tužbi koje su pokrenute zbog nebrige države prema zaposlenima

5. Od kvalitetnog obrazovanja za svako dete

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković kaže da oni već godinama imaju iste zahteve koji se ne ispunjavaju, a od kojih ne odustaju.

Jasna Janković / Foto: N1

„Svim zahtevima koje ponavljamo iz godine u godinu, pridodat je i zahtev da se smanji broj učenika u odeljenjima. Korona nam je pokazala šta znači kada imamo veliki broj đaka u odeljenjima, šta znači podela odeljenja i kako to utiče na đake. Taj zahtev je najurgentniji“, kaže Janković za Nova.rs.

Podseća i da se primena platnih razreda odlaže svakog janurara.

„Januar 2022. sada izgleda kao šala, svima je jasno da to nije moguće. To odlaganje će biti beskonačno, ako neko ne shvati koliko to suštinski može da promeni odrazovanje“, smatra naša sagovornica.

Ona podseća i na brojne tužbe koje su podignute zbog tetkica i domara koji su bili zakinuti u isplatama toplih obroka i regresa. Tu si i prosvetari koji su radili po specijalnim individualnim obrazovnim programima za đake, oni je trebalo da dobiju 10 posto na platu, a to se nije desilo.

„To su na stotine tužbi koje smo mi pokušali da predupredimo razgovorima sa Ministarstvom prosvete i preko Agencije za mirno rešavanje spoova“, kaže Janković.

Prema njenim rečima, ne odustaje se ni od boljeg kvaliteta obrazovanja.

„O tome, izgleda, samo mi govorimo. Svi drugi se prave da je onlajn nastava fantastična i nikad bolja. Bojim se da je prelazak na onlajn neizbežan u nekom momentu, pa treba da pokušamo da se opremimo valjano, da svuda imamo dobre internet konekcije, a ne da u Beogradu dajemo deci tablete, a da drugde đaci nemaju ni konekciju koko bi mogli da komuniciraju. Da bude sve po Ustavu da su sva deca jednaka i da imaju jednako pravo na obrazovanje, izgleda da državu moramo na to da podesćamo“, zaključuje naša sagovornica.

SourceNova RS

12 COMMENTS

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu