21.4 C
Belgrade
utorak, 16 avgusta, 2022

CURE INFORMACIJE: Presretnuti razgovori pripadnika Belivukove kriminalne grupe Marka Andrića i Borisa Karapandžića!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Dvadesetak pripadnika kriminalne grupe Veljka Belivuka od 4. februara nalazi se iza rešetaka. Pritvor im je, sredinom marta, produžen za još mesec dana zbog sumnje da su izvršili seriju otmica i ubistava, kao i druga najteža krivična dela. Aleksandar Vučić i njegovi najbliži saradnici preko režimskih medija optužuju Belivuka za stravične zločine, ali istraga tapka u mestu. Nema dokaza i svedoka, koji bi potvrdili navode iz unapred pripremljene optužnice. Magazin Tabloid ekskluzivno objavljuje detalje iz istrage koju vodi Tužilaštvo za organizovani kriminal. Kako sada stoje stvari, ako ne bude značajnih pomaka u istrazi, predmet KTI 4-21 pretvoriće se u potpuni fijasko. porodice žrtava neće dočekati pravdu, Belivuk i njegovi ortaci biće oslobođeni, a vlast će nastaviti da sarađuje s tim i ostalim kriminalnim klanovima.

Protiv grupe Veljka Belivuka vode se dve istrage. Javno, za potrebe političkog marketinga, istragu vode najviši predstavnici vlasti. Aleksandar Vučić je na televiziji pokazao fotografije raskomadanih tela, koje su nađene, navodno, u telefonima oduzetim uhapšenim pripadnicima ekipe Velje Nevolje. Ministar policije Aleksandar Vulin tvrdi da je „ta banda izvršila najstravičnije zločine“. Premijerka Ana Brnabić ističe da se „svakog dana otkrivaju novi jezivi dokazi“. Dalje od televizijskih kamera, Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi istragu čiji rezultati, zasad, ne potvrđuju navode političara.

U spisima predmeta KTI 4-21, koje ekskluzivno objavljuje Magazin Tabloid, nema dokaza, priznanja osumnjičenih ili izjava svedoka koje bi nesumnjivo potvrdile odgovornost Belivukove grupe za izvršene zločine.

- Advertisement -

Ministarstvo unutrašnjih poslova je 5. februara podnelo krivičnu prijavu protiv Veljka Belivuka zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo Udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz člana 346 Krivičnog zakonika. U Izveštaju, od 1. marta 2021. godine, MUP je Tužilaštvu za organizovani kriminal prosledio dopunu krivične prijave KU 48/21 protiv Belivuka i Marka Miljkovića, koji su oformili organizovanu kriminalnu grupu, čiji su članovi Vlade Georgijev, Miloš Budimir, Marko Budimir, Aleksandar Vučeljić, Vlade Draganić, Nemanja Lakićević, Milovan Tadić, Nikola Spasojević, Dejan Tešić, Filip Ivanovski, Nebojša Janković, Željko Kodžić, Slađana Sekulić, Boris Karapandžić, Nikola Stefanović, Srđan Lalić, Nemanja Đurić, Vladimir Grek, Vuk Vučinić i Marko Andrić.

U Izveštaju se navodi: „Postoji osnovana sumnja da su dana 09.12.2020. godine, Veljko Belivuk sa pripadnicima njegove OKG izvršili krivično delo Teško ubistvo iz člana 114. KZ, na taj način što su navedenog dana, u beogradskom naselju Ritopek, lišili života Milana Ljepoju, zvanog Mance. Pored osumnjičenog Belivuka,  u izvršenju krivičnog dela su učestvovali članovi OKG Marko Miljković, Nebojša Janković, Vlade Draganić, Dejan Tešić i Srđan Lalić. Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni Belivuk organizovao i pripremio likvidaciju Milana Ljepoje na taj način što je zajedno sa pomenutim licima, dana 08.12.2020. godine u večernjim časovima boravio u kući u Ritopeku, na adresi Livadice broj 3, opština Grocka, gde su izvršili pripremne radnje za ubistvo imenovanog. Nakon navedenog dana 09.12.2020. godine u jutarnjim časovima u neposrednoj blizini parkinga saobraćajnog preduzeća Lasta AD, Ljepoja ja ostvario susret sa Dejanom Tešićem, nakon čega su se PMV marke VW Passat, registarskih oznaka BG 1090 AR, kojim je upravljao Dejan Tešić odvezli do kuće u Ritopek. Po dolasku u navedenu kuću, Ljepoja je od strane Belivuka, Miljkovića, Tešića, Jankovića, Draganića i Lalića lišen života. Učešće osumnjičenih u ubistvu Ljepoje se dokazuje primenom posebne dokazne radnje Tajno praćenje i snimanje prema Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, po kom osnovu je dana 08.12.2020. i 09.12.2020. godine evidentiran ulazak više putničkih motornih vozila u dvorište kuće u Ritopeku, koji su u prethodnom periodu, kao i navedene večeri, koristili Veljko Belivuk i članovi njegove OKG.“

U Izveštaju su detaljno opisana dešavanja pred kućom u Ritopeku, zabeležena kamerama operativaca Službe za borbu protiv organizovanog kriminala. Ti snimci su emitovani i na Televiziji Pink. Uvidom u snimke bezbednosnih kamera raznih privatnih preduzeća otkriveno je da se Ljepoja u 8,51 sati sreo sa Tešićem, koji ga je svojim Passatom dovezao u Ritopek.

- Advertisement -

„Na baznoj stanici gde se nalazi kuća u Ritopeku registrovani su mobilni telefoni čiji su korisnici članovi OKG Veljka Belivuka, što dodatno ukazuje da su pomenuti navedenih dana boravili u navedenoj kući prilikom pripreme, kao i izvršenja krivičnog dela, S tim u vezi, registrovan je telefonski broj 882350853542680, čiji je korisnik Belivuk, telefonski broj 882350853542708 čiji je korisnik Marko Miljković i telefonski broj 882350853000452 čiji je korisnik Srđan Lalić. Takođe, registrovan je i telefonski broj 3197029168631 čiji je korisnik bio Milan Ljepoja zvani Mance. (…) Osim navedenog, ukazujemo da je veštačenjem dokazano prisustvo DNK tragova u kući u Ritopeku Milana Ljepoje, kao i Veljka Belivuka i Srđana Lalića“, zaključuje se u Izveštaju MUP-a, u kome se ističe da „izvršenje ubistva Ljepoje od strane osumnjičenih proizilazi iz niza presretnutih razgovora Marka Andrića, zvanog Kuzman“.

Priložen je transkript prisluškivanog razgovora Marka Andrića, njegove „emotivne veze“ Marije Stojiljković, zvane Maka, i Dušana Mančića, zvanog Cviki, koji je snimljen 18. novembra 2020. godine, od 19,51 do 20,05 časova.

MARIJA STOJILJKOVIĆ: S Veljom da pričaš?

MARKO ANDRIĆ: Da.

MARIJA STOJILJKOVIĆ: Šta?

MARKO ANDRIĆ: Raspituju se za mene.

MARIJA STOJILJKOVIĆ: Ko?

MARKO ANDRIĆ: Odavde, ovi Pink Panteri, samo sam to morao da ti… Ovo nikom ne smeš da pričaš. Mora se iznajmi stan.

MARIJA STOJILJKOVIĆ: Da vidim.

MARKO ANDRIĆ: Slušaj.

MARIJA STOJILJKOVIĆ: Pročitaj mi.

MARKO ANDRIĆ: Jesi živ brate, slao sam ti znakove ali nikako da vidiš. Ja kažem – jesam, jesam, baguje mi telefon već dva dana… (Belivuk mu odgovara) Nije ništa alarmantno previše ali moram da ti prenesem da budeš upoznat samo ne smeš da širiš dalje. Ona sisa, Mance iz Niša, jel ga viđaš? Kao glavni Pink Panter. Ja kažem – aha, ne viđam ga. I ja kažem – neću da širim, bez brige, brate, samo reci, tu sam! Dobro, pošto se raspituje za tebe. Došao je na genijalnu ideju da će on da bude glavni u Niš i okuplja neke momke pičketine i jedna od tih pičaka mi se prenela da se raspituje za tebe. Da vi držite dole Niš, ali da ste sve najgore i da će on sve da vas se reši i onda on preuzima grad. Ne mogu da ustanovim da li je to povezano samo sa Nišem ili i sa Crnogorcima, ali mnogo jede govna. Pa da vidimo šta ćemo sa njime, gde da ga oderemo, pa neka skuplja koga hoće ali na onom svetu! I ja mu kažem – brate, vidi ovako, ja ne znam ni kako on izgleda, a povezan je verovatno sa Crnogorcima, nema sa čime drugim. (…) Pripazi se i ti malo dok ne vidim kako da ga oderem! Smrad, debil koji je u četrdeset godina istripovao da bude krimos! Ja mu napišem – Pa on je sa ovim Pink Panterima iz Niša, oni ovde sve drže bukvalno. Hvala ti na informaciju, pripaziću se svakako, ali da znaš da zadnjih godina živi na Dedinju u Beogradu sa ženom, a ovde u Nišu ima jaku ekipu, naravno u finansijskom smislu, ovako je ko bačeni kurac. On mi napiše – Dolazi, pa da šaljemo nekoga, da ne razmišljamo. Čim on to tako najavljuje, govori o njegovoj ozbiljnosti, ali sam morao da ti javim, da bar obratiš pažnju. Ja sam napisao – Znam, brate moj, siguran sam da nas Bog sprema za one trenutke i da ćemo pobediti, ajde videću da se već sad raspitam o njemu, ali ne znam ovde koliko mogu da verujem ljudima, svakako ću da obratim pažnju i da mu ispratim kretanje, pa ti javljam čim budem imao neku informaciju. Brate, Bog nas čuva od kad smo se rodili, nije nas čuvao da nas neki kradljivci zlata ubiju, siguran sam.

Presretnut je i razgovor iz 20. decembra 2020. godine , u kome je Marko Andrić prepričao Mariji Stojiljković i Dušanu Mančiću utiske sa sastanka sa članovima kriminalne grupe Milana Ljepoje.

MARKO ANDRIĆ: Uzeo sam Veljinu poruku i uključili smo da se snima.

MARIJA STOJILJKOVIĆ: Nadrogirani dečko se nalazi sa ubicom.

MARKO ANDRIĆ: Ko je, bre, ubica? Beži, bre…

MARIJA STOJILJKOVIĆ: Majko mila…

MARKO ANDRIĆ: Brate, on se usrao, trese se sve, suze mu oči, ovom Duletu, ne može da sastavi rečenicu brate…

DUŠAN MANČIĆ: A jel sam bio?

MARKO ANDRIĆ: Sam.

DUŠAN MANČIĆ: Nešto sumnjivo jesi video?

MARKO ANDRIĆ: Ma jok, bre.

MARIJA STOJILJKOVIĆ: Ma, on ne zna gde se on nalazi, a kamoli oni.

MARKO ANDRIĆ: On mi kaže – brate ja bi voleo iskreno da razgovaramo, na šta mu ja kažem – brate, ovo ti je poruka od mene i Velje. Da li, brate, mi tebe ugrožavamo na bilo koji način, da li ti se mešamo u bilo koji posao, tebi i vama? Da li vas mi, brate, na bilo koji način ugrožavamo ili imate bilo koju opasnost od nas. Pošto je odgovor na sve to ne, zamolio bih tebe i sve vas da gledate vaša posla i da se ne mešate u stvari koje vas se ne tiču. Postojala je priča, brate, od određene osobe da si ti trebao da namestiš mene i druga preko ove devojke, ti znaš koja je, čak i da nije sve to istina, mi ti to sve opraštamo zato što niko od vas ne zna u šta se upušta dok ne bude kasno. Što se nas tiče nema nikakve opasnosti za tebe i tvoje drugare, to hoćemo da znate, a ako neko hoće rat, mi ćemo to da prihvatimo, jer drugačije ne umemo i ne želimo. Na šta mi je on rekao kao – brate, ja bih voleo da si ti samo iskren prema nama. Brate, ja ću da ti kažem iskreno. Pitao me ovaj Mance za to, ali ja nisam bio za to, nisam pristao, to može da se proveri, zato što ja imam vezu i ja znam ko su oni. Brate, teško mi je, najbolji drug mi je bio, ali niko nije opravdavao to što je on uradio.

DUŠAN MANČIĆ: Ubijen definitivno, a?

MARKO ANDRIĆ: Da, brate, definitivno.

MARIJA STOJILJKOVIĆ: Vidiš li ti kako si miran bre, ti bre još ničega nisi svestan… (…)

DUŠAN MANČIĆ: Jesi li mu pokazao sve poruke od Velje?

MARKO ANDRIĆ: Ne, ne… Rekao mi Velja da mogu slobodno da pokažem poruke, rekao – evo, pogledaj da ne misliš da nešto… On mi kaže – brate, svaka mu čast, alal mu vera, kakav dečko, ne znam šta drugo da kažem, oduševio me i ti si me oduševio.

Samo u presretnutim razgovorima Marka Andrića iznete su posredne, ali kakve-takve, informacije o ubistvu Milana Ljepoje. Ostali tajno snimljeni razgovori, bar oni koji su do sada obuhvaćeni istragom, potpuno su beskorisni. U predmetu KTI 4-21 nalaze se dva transkripta presretnutih razgovora Veljka Belivuka s njegovom suprugom Bojanom. U njima se ne pominju nikakve kriminalne aktivnosti.

Marko Miljković je snimljen 12. januara 2021. godine, dok je, u hotelu “Crni vrh” na Divčibarama, govorio sam sa sobom. U “Fajlu 174” zabeležena je napomena da je “moguće da snima glasovnu poruku”.

“Au, brate, koji su to jadišići, sise male one… To njemu sam zamerio ono od kad se nešto mrštio, ovo-ono, i dođe sa Šarcem onda kad sam im uzeo auto, kad su morali da vrate ono što su uzeli onom drvoseči mučeniku i tad ga nisam nalupao jer sam rekao da neću da ih diram da vrate auto, a i tad sam hteo da ga razvalim, sisa mala, nego ajde… ko njega, brate, na njega misli… Naleteće isto, eto ko što je on naleteo njemu… naleteće…” – navodi se u tom transkriptu, uz dodatak da je Marko Miljković još rekao: “Kako su bezobrazni, samo izda da uzmu pare, boli ga kurac, a sve može da curi… I da što… kao… jebe mu se… džukele…”

I ostali pripadnici Belivukove grupe, koji su bili pod merama, bavili su se stvarima koje nemaju veze sa delima zbog kojih je protiv njih podneta krivična prijava. Boris Karapandžić je jedan od istaknutijih članova te OKG, a pažnju javnosti je privukao 2018. godine, kad je viđen u društvu Danila Vučića na fudbalskim utakmicama Svetskog prvenstva u Rusiji. U spisima predmeta KTI 4-21 nalazi se nekoliko prepisa prisluškivanih razgovora Karapandžića iz kojih se može zaključiti da se bavio organizovanjem pisanja transparenata i provokacijama navijača Crvene zvezde na internetu. To dokazuje razgovor, koji je Karapandžić vodio 6. januara ove godine s nepoznatim muškarcem.

KARAPANDŽIĆ: Treba mi, brate, jedna usluga, mislim sutra najkasnije moram da skinem neke snimke, nešto, sa televizije. Bila neka emisija na N1.

NM: Aha.

KARAPANDŽIĆ: Insajder je bio, znaš za to.

NM: Aha, aha…

KARAPANDŽIĆ: Bilo je nešto u vezi Cigana, znaš i sad treba iz te emisije da napravimo par klipova. Nećemo sutra, ali prekosutra da ih rokamo, razumeš, jako.

NM: Da, da, da.

KARAPANDŽIĆ: Pa mi treba pomoć tu oko toga, zato što ja nemam kablovsku kući, nemam gde da skinem to, ništa, a ne znam koga, jedino ti i Slikar, to kao, s kim sam ono bliži.

NM: Sad ću da pogledam na netu. Oni su verovatno okačili to na net, isto na kanalu.

KARAPANDŽIĆ: Znaš šta je poenta? Poenta je da nađemo, onaj Đuka, što je bio sa maskom u skupštini, znaš. On je valjda bio u toj emisiji nešto, bio i Marko valjda, ona Irena treba da se izbacuje. Uglavnom, kad budeš odgledao tu emisiju, vidi ako možeš do večeras, nebitno koje doba, ti sad imaš u glavi šta da poskidamo sve. Nisam ni ja odgledao, (…) Vidi ti, pa mi kucaj, uglavnom treba da napravimo što više klipova i slika, i sutra ćemo da rokamo najave za prekosutra. Napisaću ti ja koji tekst ide, pošto sam pričao sa… znaš i sam, nebitno, pa da joj to napravimo sve kako treba.

Za istragu, beskorisna je i većina izjava, koje su pripadnici Belivukove grupe dali na saslušanju dan posle pritvaranja.

U prisustvu svog izabranog advokata Dejana Lazarevića, Veljko Belivuk je saslušan 6. februara 2021. Zamenik tužioca za organizovani kriminal Zoran Babić počeo je saslušanje u 1,45 sati. Belivuk je dao generalije, rekao da je razumeo šta mu se stavlja na teret, kao i pouke i upozorenja, ali odbio je da odgovara na pitanja: “Ukratko, nisam izvršio ni jedno krivično delo koje mi se stavlja na teret i po savetu advokata braniću se ćutanjem do daljnjeg i to je sve što bih imao da vam kažem.”

I Marko Miljković, čiji advokat je Nikola Ristović, izjasnio se da nije kriv i da će se braniti ćutanjem. Belivuk i Miljković su odbili da prisustvuju otvaranju njihovih mobilnih telefona, koji su im oduzeti.

Belivukov klan je osumnjičen da je ubio ili oteo 11 ljudi. Za neke od njih je utvrđeno gde su se nalazili neposredno pre nestanka, tela nekih od njih su identifikovana na fotografijama, koje su uzete iz telefona osumnjičenih. Na tom spisku se nalaze Goran Veličković, Milan Ljepoja, Zdravko Radojević, Lazar Vukićević, Jovo Kecman, Goran Mihajlović, Filip Marjanović, Vukašin Gošović, Ljubomir Lainović, Strahinja Marković i Aleksandar Gligorijević. Za njihove otmice i ubistva osumnjičena su 22 pripadnika grupe Veljka Belivuka. Pored tih krivičnih dela, na teret im se stavlja neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, neovlašćenja proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materijala i pranje novca.

Krivična prijava nije individualizovala i ne navodi posebno delo za koje smatra odgovornim svakog pojedinačno, već su osumnjičeni paušalno, svi za sve. Na to su ukazivali i advokati osumnjičenih, koji ističu da takvi postupci nisu u skladu sa zakonom.

U žalbi Slađane Sekulić istaknuto je da, upravo iz tih razloga, ne postoje osnove za određivanje pritvora: “Sekulić živi u Loznici, sa dvoje maloletne dece, u stalnom je radnom odnosu, ima redovna primanja, porodična je žena, majka dvoje maloletne dece starosti 10 i 11 godina, koja idu u školu, te ne postoji nijedan razlog koji bi ukazao da bi se Slađana Sekulić boravkom na slobodi krila ili dala u bekstvo i postala nedostupna organima Republike Srbije. Nadalje, ne postoji nijedna osobita okolnost koja ukazuje na to da će Slađana Sekulić uništiti, sakriti ili izmeniti dokaze ili tragove krivičnog dela i da će na taj način ometati istragu i prikupljanje dokaza u ovom krivičnom postupku. Ona nije osuđivana, nikad nije imala problema sa zakonom…” Pritvor je, ipak, produžen svim pripadnicima Belivukove grupe.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je istragu ograničilo na period “od početka 2019. godine, pa do lišenja slobode 4. februara 2021. godine”. Takva odluka je doneta u interesu Aleksandra Vučića, kako bi se sakrila Belivukova veza s njim i članovima njegove porodice. Međutim, to nije moguće. Ma koliko zamenici tužioca Saša Ivanić i Zoran Babić usmeravali istragu što dalje od Vučića, ima suviše tragova, koji ne mogu da se sakriju.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti