CRNOGORSKI PREMIJER PRETI: „Ovo je poslednje upozorenje Amfilohiju“

Obavezno pročitajte

Premijer Crne Gore Duško Marković upozorio je mitropolita Amfilohija da ne podstiče nerede

Marković o protestu ispred ambasade Crne Gore

Premijer Crne Gore Duško Marković ocenio je da je neobjašnjivo da zvanična Srbija nije osudila pokušaj paljenja crnogorske zastave u Beogradu ispred ambasade Crne Gore tokom protesta grupe nezadovoljnih zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

„Još je začuđujuća činjenica da ministri u Vladi Srbije i neki njihovi programirani analitičari nekontolisano vređaju Crnu Goru i njene institucije“, kazao je Marković novinarima u Podgorici.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je ranije danas osudilo „vandalske istupe“ koji su se u prethodna tri dana desili ispred ambasada Crne Gore u Srbiji, Sloveniji i Generalnog konzulata u Sremskim Karlovcima.

Marković je pozvao miropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori (SPC) Amfilohija da ne podstiče nerede i nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

„Mitropolitu crnogorsko-primorskom savetujem da ne podstiče nezadovoljstvo i nerede, da je ovo poslednja opomena u tom smislu, jer Crna Gora i državne institucije neće dozvoliti izazivanje nereda, napade na državne službenike, na policiju, ugrožavanje imovine i ograničavanje prava drugih građana“, kazao je Marković.

On je pozvao sveštenstvo SPC da se „vrati u crkve i hramove, da pozove vernike da služe i da borave u hramovima, da ih ne pozivaju na pružanje otpora vlastima u odnosu na Zakon o slobodi veroispovesti“.

„Pozivam sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori da se vrate u crkve i hramove, da pozovu vernike da služe i da borave u hramovima, da ih ne pozivaju na pružanje otpora vlastima u odnosu na Zakon o slobodi veroispovesti jer iz crkava, hramova i njihovih liturgija izlazi na ulice projektuju se neredi, napadi na policjske službenike, građane i imovinu. Poziv za dijalog je otvoren, a mitropolitu savetujem da ne podstiče nezadovoljstvo i nerede. Ovo je poslednja opomena u tom smislu“, poručio je Marković.

Marković je kazao da Crna Gora i njene institucije „neće dozvoliti izazivanje nereda, napade na državne službenike, policiju, ugrožavanje državne imovine i ograničavanja prava drugih“.

„Poručujem građanima, imajte strpljenja. Crna Gora je evropska država 21. veka. Ovde neće biti nikakvog sukoba. Ovde nije nikome tesno – ni Srbima, ni Crnogorcima ni Albancima, ni Muslimanima – Bošnjacima, ni Hrvatima ni bilo kome drugom. Crna Gora je dom za sve. Ali u Crnoj Gori će se poštovati crnogorski zakoni, a ne nečiji drugi. Ne brinite za svoju bezbednost. Država je tu da štiti vašu sigurnost i sigurnost vaših porodica“, kazao je on.

Skupština Crne Gore usvojila je u petak Zakon o slobodi veroispovesti, koji je podigao tenzije u Crnoj Gori i izazvao različite reakcije u regionu, a Mitropolija SPC oštro je protiv zakon, smatra ga antiustavnim, anticrkvenim i diskriminatorskim“ i traži od vlasti u Crnoj Gori dijalog o njegovoj primeni.

Sveštenstvo SPC gotovo svakodnevno se okuplja u crkvama u Crnoj Gori na molitvama i liturgijama, a u večernjim satima protivnici zakona organizuju blokade saobraćaja i protestne šetnje širom zemlje.

Tokom tih okupljanja bilo je incidenata. U Podgorici je sinoć ispred hrama policija upotrebila suzavac, dok su iste večeri na putu ka aerodromu kamenovana i lakše povređena četiri policajca tokom intervencije zbog blokade saobraćaja koju su organizovali demonstranti.

Sourceb92

Ostavite komentar

Najnovije objave

KLEMEN GROŠELJ: Nasilje na Kosovu baš kad se priča o širenju EU, možda je odgovoran neko spolja

Poslanik Evropskog parlamenta Klemen Grošelj ocenio je da nije isključeno da je neki spoljni element ili neki element koji...

Još priča na sličnu temu