4.4 C
Belgrade
ponedeljak, 6 decembra, 2021

CIRKUS: U Srbiji već počeli da najavljuju četvrtu dozu vakcine!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Zbog mogućeg neadekvatnog imunskog odgovora, ili njegovog izostanka nakon vakcinacije protiv koronavirusa, preporučuje se dodatni podstrek novim režimom vakcinacije kod osoba sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama i kod osoba na hemodijalizi, kaže doc.dr Verica Jovanović, direktorka „Batuta“.

Naime, nacionalni komitet za imunizaciju doneo je konačnu odluku o primeni buster doze i to kod svih osoba kod kojih je završena primovakcinacija, što je na svom sajtu objavio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. „Tu spadaju osobe sa teškim formama primarnih i sekundarnih imunodeficijencija (pacijenti na hemioterapiji, pacijenti sa transplantacijom organa koji primaju imunosupresivnu terapiju, pacijenti sa imunosupresivnom terapijom autoimunskih i imunoinflamatornih oboljenja, pacijenti sa HIV/AIDS-om, pacijenti na hemodijalizi itd).

Preporučuje se primena dodatne doze vakcine posle najmanje 28 dana od aplikovanja druge doze vakcine, pri čemu se kao dodatna doza daje dostupna iRNK vakcina, uz mišljenje nadležnog lekara specijaliste. Takođe, kod ovih osoba preporučuje se primena buster doze vakcine nakon najmanje pet meseci od davanja dodatne, treće doze vakcine (3+1doza)“, objašnjava direktorka „Batuta“.

- Advertisement -

Na pitanje da li treba raditi antitela pred četvrtu dozu, direktorka pojašnjava, da nema potrebe za tim.

Dakle, kako je na sajtu „Batuta“ već objavljeno, treću dozu nakon najmanje četiri meseca treba da prime svi oni koji su kao prve dve primili kinesku Sinofarm vakcinu, a svi oni koji su primili druge vakcine, buster dozu treba da prime nakon najmanje pet meseci.

Nakon najmanje pet meseci od davanja druge doze, kod osoba koje su prethodno primile dve doze mRNK (Pfizer-BioNTech) ili vektorske vakcine (Gam-KOVID-Vak, Astra Zeneka), i nakon najmanje četiri meseca od davanja druge doze, kod osoba koje su prethodno primile dve doze inaktivisane vakcine (SARS-CoV2 (Vero Cell) Inactivated-Sinopharm).

- Advertisement -

Takođe, kako se navodi, osobe sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama (osobe koje su nakon najmanje 28 dana od druge doze primile mRNK vakcinu, kao dodatnu, treću dozu), buster dozu treba da prime nakon najmanje pet meseci.

Građanima, se ostavlja mogućnost da osoba koja se vakciniše izabere vrstu vakcine koja će biti primenjena kao buster doza – navodi se na sajtu „Batuta“ i dodaje da ukoliko se Gam-KOVID-Vak vakcina primenjuje kao buster doza, u tom slučaju daje se prva komponenta navedene vakcine.

- Advertisement -
SourceBlic
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti