4.4 C
Belgrade
ponedeljak, 6 decembra, 2021

TRAŽE SANKCIJE: Kongresmeni prijavili Vučića Bajdenu zbog korupcije i gušenja slobode medija!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Grupa američkih kongresmena zatražila je od predsednika SAD da razmotri uvođenje sankcija onima koji destabilizuju Zapadni Balkan i optužili predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je produbio korupciju i da vrši pritisak na medije.Džo Bajden i Aleksandar Vučić, FOTO: ATA ImagesDžo Bajden i Aleksandar Vučić, FOTO: ATA Images

Oni su u pismu Bajdenu naveli da su zabrinuti za političku situaciju u Srbiji i uticaj koje bi takvo stanje moglo da ima na Zapadni Balkan i Evropu.

- Advertisement -

– Kao što ste rekli tokom posete Beogradu u avgustu 2016. godine, „prevashodno je u sopstvenom interesu Sjedinjenih Država da narod Srbije može da raste i prosperira“. Stoga, želeli bismo da ohrabrimo vašu administraciju da angažuje predsednika Vućića u borbi protiv korupcije i napada na slobodu štampe, dve oblasti koje su od kritičnog značaja za prosperitetnu i demokratsku Srbiju i njene aspiracije ka članstvu u EU.

Kao što ste izjavili na kraju Vaše posete Beogradu 2016: „nacije su jače kada se čuje glas mnogih“. Nažalost, sloboda medija u Srbiji dostigla je novu najnižu tačku. Kako primećuju Reporteri bez granica: Srbija je zemlja u kojoj su novinari izloženi gotovo svakodnevnim napadima koji sve više dolaze od vladajuće elite i provladinih medija“. Takođe je jasno da provladini mediji napreduju i da su u obostrano korisnom odnosu sa vladom – pišu oni.

U jednom eklatantnom primjeru, navode, RTV Pink je, kao najveći privatni emiter u Srbiji, dobio najmanje sedam miliona evra državnih zajmova u periodu 2014-2016.

- Advertisement -

Sledeće godine, kada se Aleksandar Vučić kandidovao za predsednika, RTV Pink je njegovoj kampanji obezbedio znatno više vremena nego svim njegovim konkurentima zajedno, navodi se u dokumentu.

– Čak i poslovanje većinski državne kompanije Telekom je obavijeno velom tajne. Dogovori ili aranžmani između vlade i medija štete demokratskim normama, ućutkuju kritičare i osnažuje korumpirane pojedince. Podstičemo Vašu administraciju da radi sa predsednikom Vučićem i drugima kako bi omogućila svim medijskim izvorima da prosperiraju i da izveštavaju pravično i nepristrasno. Kao što ste rekli 2016. godine, takvi glasovi moraju biti zaštićeni i poštovani.Američki Kongres; FOTO: ShutterstockAmerički Kongres; FOTO: Shutterstock

Vlada SAD je dugo bila globalni lider u podršci naporima za borbu protiv korupcije u vladi, postavljanjem visokih standarda u poslovanju, i drago nam je što će borba protiv korupcije biti jedan od fokusa predstojećeg Samita demokratije. Naše politike i temeljni zahtjevi doveli su do povećanja privrednog rasta i poverenja u američku ekonomiju.

Nažalost, po građane Srbije, izveštaji su pokazali da je predsednik Vučić produbio korupciju u Srbiji, uključujući i korišćenje krize izazvane Kovidom-19 kao izgovora za prikrivanje državne potrošnje i nabavke zaštitne medicinske opreme i respiratora. Predsednik Vučić je otišao toliko daleko da je na Radio-televiziji Srbije rekao da je, dok je celi svijet bio u potrazi za respiratorima, Srbija te aparate nabavlja „polulegalno“.

Pozivamo Vašu administraciju da Srbiju pozove na odgovornost kada su u pitanju najviši standardi slobodnih i fer izbora, uključujući period predizborne kampanje i samog prebrojavanja glasova. Tokom Vaše posete Beogradu 2016. govorili ste o budućnosti Srbije koja daje nadu toj državi i tamošnjem stanovništvu, Nažalost, da bismo došli do te optimističnije budućnosti, verujemo da su dalje diplomatske akcije od Sjedinjenih Država, a posebno od naših evropskih saveznika i partnera, ključne u postizanju toga da Srbija bude efikasna u sprovođenju demokratskih reformi.

Time će moći da unaprede odnose sa svim državama Zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo. Zahvaljujemo Vam što ste izdvojili vreme za čitanje ovog pisma i radujemo se što ćemo raditi sa Vama na jačanju demokratije na Balkanu i širom sveta – navodi se u dokumentu koji potpisuju kongresmeni: Raža Krišnamorti (Raja Krishnamoorthi), Riči Tores (Ritchie Torres), Dejvid N. Sisilin (David N. Cicilline), Jan Šakovski (Jan Schakowsky), Džejms P. Mekgavern (James P. McGovern) i Majk Kvigli (Mike Quigley).

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti