Čanak: Želimo pomoć Evropskog parlamenta u borbi za decentralizaciju i demokratizaciju

Obavezno pročitajte

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da se pitanje Vojvodine decenijama u Srbiji „stavlja pod tepih“ i dodao da želi da prijatelji iz Evropskog parlamenta pomognu u iznalaženju novih rešenja u borbi za decentralizaciju i demokratizaciju.“Želimo da nam naši prijatelji iz Evropske slobodne alijanse (EFA) i Evropskog parlamenta pomognu u iznalaženju novih rešenja u našoj borbi za decentralizaciju“, rekao je Čanak na Medjunarodnoj konferenciji „Uloga regija u evropskim integracijama – na koji način Vojvodina može da pomogne Srbiji u procesu evropeizacije“ u Novom Sadu.

Predsednica EFA Lorena Lopez de Lakale kazala je da je današnja konferencija prilika da se razgovara o regijama u Evropi.

- Advertisement -

„Mi zahtevamo od svih evropskih vlasti da decentralizuju svoje zemlje, jer je to put u potpuno poštovanje demokratičnosti. Vojvodina je sjajan primer poštovanja različitosti i mi možemo i moramo mnogo da naučimo od Vojvodjana“, kazala je ona.

Konferenciju organizuju LSV i EFA, a govore i evroparlamentarci, potpredsednice EFA Džil Evans i Nelida Pogačić, generalni sekretar te alijanse Žordi Sole Ferando, poslanica u regionalnom parlamentu Baskije Leire Pinedo, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Govore i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Lazar Lazić, predsednik Vojvodjanskog kluba Milivoj Bešlin, kao i nekoliko republičkih i pokrajinskih poslanika LSV-a.

Evropska slobodna alijansa okuplja regionalističke evropske partije, koje se zalažu za veću autonomiju svojih regiona.

Sourcebeta

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu