20.8 C
Belgrade
četvrtak, 11 avgusta, 2022

UŽIVO: Pala ostavka, burne rasprave–Skupština Advokatske Komore nakon protesta advokata!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

U toku je redovna Skupština Advokatske komore Beograda na kome se raspravlja ne samo o smeni rukovodstva već i razlozima za opravdani protest advokata zbog najave da će doći do dopune Zakona o parničnom postupku kojima se u sudskim procesima privileguju bogati građani Srbije.

Novim izmenama, po svemu sudeći, građani će biti prinuđeni da odustanu od tužbi protiv banaka, jer novac koji će morati da im isplate na ime sudskih troškova, biće veći od vrednosti samog spora.

Novim izmenama građani Srbije, koji nemaju novčanih sredstava, biće uskraćeni prava da tuže, jer neće imati odakle da plate neophodnu sudsku taksu, tako da će im praktično biti onemogućen pristup sudu. Ipak, možda bitnija izmena odnosi se na sporove građana sa bankama, a kojih ima najviše u Srbiji.

- Advertisement -

Ovim izmenama građanin, koji je pokrenuo više parničnih postupaka protiv iste banke, biće dužan da, bez obzira na uspeh u sporu, plati banci troškove u svim tim postupcima, osim u prvom koji je pokrenuo.

„Iz novih izmena proizilazi da ukoliko građanin ne tuži za sve za šta može da tuži u trenutku podnošenja prve tužbe, kasnije bi mogao da tuži i za ostale tužbene zahteve, međutim, bez obzira na ishod istih, morao bi da plati troškove tuženog u postupku, odnosno banke. U toj situaciji favoriziju se tuženi i ovakve izmene zakona podstiču banke da sve tužbe osporavaju i da na taj način odugovlače postupak, bez obzira što će isti izgubiti, jer će svakako naplatiti troškove od tužioca, odnosno građanina“, kazao je advokat Lazar Tanasković.

„Ono što građani treba da znaju jeste da te masovne tužbe postoje zbog banaka i one su jedini krivic za to. Banka zna šta je dužna, nesporno je da moraju da vrate iznose koje su uzimale neosnovano na ime obrade kredita. To su sudovi svih instanci potvrdili, pa i Vrhovni kasacioni sud. To funkcioniše tako što građanin dođe u banku i kaže: „Hajde da mi dobrovoljno vratite novac“. Banke na to kažu da neće da vrate, bez ikakvog obrazloženja, i time ostavljaju građaninu dve mogućnosti – da tuži ili da odustane“, kaže advokat.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti