Brnabićeva: Spremni smo da još više pomognemo ukrajinskom narodu

Obavezno pročitajte

Ovo je konkretan gest solidarnosti koji će se pamtiti, rekao je Emanuel Žiofre, dok je Volodimir Tolkač izrazio zahvalnost istakavši da je zajednički cilj dva naroda život u EU.

- Advertisement -

Srbija je juče uputila 14 kamiona humanitarne pomoći Ukrajini, a premijerka Ana Brnabić rekla je na ispraćaju da je naša zemlja spremna da prihvati još više izbeglih iz te zemlje, kao i da još više pomogne ukrajinskom narodu. Ukrajinski ambasador Volodimir Tolkač rekao je da narod Ukrajine izuzetno ceni ono što Srbija radi za njegovu zemlju, istakavši da je zajednički cilj dva naroda život u Evropskoj uniji. Šef delegacije EU u našoj zemlji Emanuel Žiofre kazao je da je ovo konkretan gest solidarnosti, koji će se pamtiti.

Brnabićeva je navela da je juče poslata pomoć u lekovima i robi za ugroženo ukrajinsko stanovništvo i istakla: „Što se tiče lekova, to je sve ono što smo mi uspeli da izdvojimo preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranja i nastavićemo sa tom praksom. Što se tiče robe, to je ona roba koju može da iskoristi narod Ukrajine koji je izgubio svoje domove posle pucanje brane. To su ćebad, jastuci, sunđeri za spavanje na podu, ali i filteri za prečišćavanje vode, kao i voda za piće. Ukupno 14 kamiona humanitarne pomoći koji kreću u Ukrajinu preko Rumunije.”

Vučić: Važno je jasnije reći ko je odgovoran za tenzije

Premijerka je rekla da Srbija kontinuirano šalje pomoć Ukrajini i dodala: „Poslali smo pomoć u elektroenergetskoj opremi za ukrajinski elektroenergetski sistem, dva najmodernija sanitetska vozila, uplatili smo tri miliona evra finansijske pomoći preko Unicefa i UNHCR-a. Radili smo letnje kampove za decu prošlog i ovog leta, sportsko-rehabilitacione kampove, a jedan od njih je upravo završio s radom.” Prema rečima Brnabićeve, u Srbiji je u ovom trenutku više od 43.000 izbeglih i raseljenih lica iz Ukrajine. Naglasila je: „Spremni smo da prihvatimo i više i trudićemo se da, u partnerstvu sa EU, pomognemo i podržimo ukrajinski narod u teškim okolnostima još i više. Nadamo se miru u Ukrajini i na evropskom kontinentu. To će nam svima doneti dosta toga dobrog, pre svega ukrajinskom narodu.”

Novinari su pitali da li će Srbija pokušati da pronađe mehanizam da bi se pomoć Ukrajini slala redovnije i urgentnije, a Brnabićeva je odgovorila da je Srbija, kroz evropski mehanizam civilne zaštite, početkom godine poslala elektroenergetsku opremu Ukrajini. Istakla je: „Za elektroenergetsku pomoć bilo je izuzetno teško i mi smo jedina zemlja sa zapadnog Balkana koja je pronašla takvu opremu i donirala Ukrajini i nastavićemo tako da radimo.” Dodala je da je vlada u dnevnom kontaktu sa ambasadom Ukrajine u Srbiji i ambasadorom Volodimirom Tolkačem, tako da u svakom trenutku zna koje su potrebe.

Tolkač je rekao da se pomoć sastoji od neophodnih stvari za žene, decu i starije osobe i, kako je kazao, iskoristio priliku da se zahvali narodu i Vladi Srbije, predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić na 14 kamiona pomoći. Istakao je da je dosta ljudi iz Ukrajine došlo u poslednjem periodu u Srbiju, kao i da ih je domaće stanovništva više nego srdačno dočekalo, dodajući: „Cilj nam je da živimo u miru i zajedništvu. Zajednički cilj je život u EU.”

Šapić Đilasu: Bio sam tamo gde ti i tvoji beščasnici niste ni…

Žiofre je, između ostalog, rekao: „Skoro 80 miliona građana Ukrajine ima potrebu za direktnom pomoći. Nedavno smo premijerka Srbije Ana Brnabić i ja, zajedno sa ambasadorom Ukrajine Tolkačem, ispratili nekoliko kamiona sa elektronskom opremom, koja je bila neophodna elektroenergetskom sistemu Ukrajine. Čestitao bih Srbiji i na tome što je prihvatila ukrajinske izbeglice.” Dodao je: „Ukrajinci su otporni, nastavljaju da se bore za svoju zemlju i pobediće u toj borbi. Mi nastavljamo s podrškom. EU je već pomogla sa 75 milijardi evra i bićemo tu dokle god je potrebno.”

Miščevićeva: Do 2025. moramo potpuno da uskladimo sistemske zakone sa EU

Prvi put smo od predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela mogli da čujemo godinu proširenja EU, koja predstavlja cilj, a ne obećanje, rekla je ministarka za evrointegracije Tanja Miščević odgovarajući na novinarsko pitanje prilikom ispraćaja pomoći za Ukrajinu. Mišel je pomenuo 2030. godinu, a Miščevićeva je kazala da predstoje razgovori između država članica šta zapravo znači proširenje 2030. i dodala: „Do 2025. sistemske zakone moramo da uskladimo u potpunosti sa EU, kada je reč o normalizaciji (odnos Beograda i Prištine), ona je od početka element procesa pregovora, to je poglavlje 35, u njemu se nalazi sveobuhvatni sporazum o normalizaciji.” Što se tiče uvođenja sankcija Rusiji, istakla je da u ovom momentu Srbija radi na usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom i više nego što je procenat usklađivanja koji se traži.

Ambasador delegacije EU Emanuel Žiofre rekao je da je s ruskom agresijom u Ukrajini promenjena percepcija proširenja EU i da je važno to što sada postoje i novi kandidati za članstvo u EU. On je na pitanje kako čita i vidi poruku Mišela rekao da je Mišel izneo veoma važan predlog koji se odnosi na proširenje EU do 2030. godine i da je ova godina podjednako važna i za zemlje članice i za zemlje kandidate.

Puno poverenje u MUP u slučaju Mitića i Milenkovića

Na pitanje da li smatra da je sve urađeno po zakonu u slučaju smena inspektora Dušana Mitića i Slobodana Milenkovića, premijerka je odgovorila da je uverena da je sve urađeno prema propisima. Istakla je: „Imam puno poverenje u MUP.”

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Šešelj: Spreman sam da se odazovem, ako se Haški sud preseli u Avganistan

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je da još nije dobio novu hašku optužnicu za nepoštovanje suda, ali...

Još priča na sličnu temu