Vučić: Važno je jasnije reći ko je odgovoran za tenzije

Obavezno pročitajte

Srbija je čvrsto opredeljena za očuvanje mira i stabilnosti, prošlo je 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a ZSO još nije formirana, navela je Ana Brnabić na sastanku s Majklom Tarnerom

- Advertisement -

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče s kongresmenom Sjedinjenih Američkih Država Majklom Tarnerom, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evropskom putu Srbije, dijalogu Beograda i Prištine i svim drugim aktuelnim regionalnim i svetskim pitanjima. Tom prilikom je predsednik Vučić pozdravio dinamičan politički dijalog s predstavnicima američke administracije i Kongresa, istakavši da je naša zemlja posvećena što sadržajnijoj saradnji i unapređenju odnosa Srbije i SAD, posebno u oblasti ekonomije.

Podsetivši na to da su diplomatski odnosi Srbije i SAD uspostavljeni pre 142 godine, predsednik je izrazio nadu da će te veze dodatno jačati u periodu pred nama, i napomenuo da je Srbija predložila uspostavljanje Strateškog dijaloga sa SAD, čime bi bilateralni odnosi dobili jasniju strukturu. Predsednik Vučić je zahvalio na kontinuiranoj podršci Vašingtona putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU, na kome vredno radimo uz neophodne reforme. Razgovarajući o dijalogu Beograda i Prištine, Vučić je još jednom poručio da Srbija ulaže veliki napor u dijalog uz posredovanje EU, jer to vidi kao jedini pravi put za postizanje održivog dogovora i rešavanje kriznih situacija izazvanih jednostranim potezima tamošnjih vlasti, navodi se u saopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika republike.

Brnabićeva: Spremni smo da još više pomognemo ukrajinskom narodu

On je, takođe, zahvalio na naporima koje američka strana ulaže u cilju smirivanja tenzija na KiM i istakao da je važno jasnije reći čija je odgovornost za konstantno izazivanje tenzija, umesto što se stalno obe strane pozivaju na deeskalaciju. Republikanski kongresmen Majkl Tarner je rekao da iskreno ceni napore predsednika Vučića i njegovu ulogu u obezbeđivanju mira i stabilnosti u regionu. Takođe je izrazio zadovoljstvo zbog ekonomskog napretka Srbije i pohvalio angažman Srbije za dodatno podsticanje regionalne saradnje. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić juče se takođe sastala s kongresmenom Sjedinjenih Američkih Država Majklom Tarnerom, s kojim je razgovarala o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije, kao i o dijalogu Beograda i Prištine, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Premijerka je pozdravila dinamičan politički dijalog s predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i dodala da je naša zemlja posvećena daljem unapređenju odnosa, posebno u oblasti telekomunikacija, IT usluga i infrastrukturnim projektima, navodi se u saopštenju Vlade Srbije, preneo je Tanjug. Brnabićeva je naglasila da je Srbija čvrsto opredeljena za očuvanje mira i stabilnosti i da se zato ulažu veliki napori za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Ona je istakla da je prošlo deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a da Zajednica srpskih opština još uvek nije formirana.

Premijerka je rekla da Srbija čvrsto stoji na evropskom putu i dodala da je cilj Srbije otvaranje Klastera 3. Kongresmen Tarner je naglasio da veoma ceni napore Srbije u održavanju mira i stabilnosti u regionu. Tarner je istakao da saradnja s Nacionalnom gardom Ohaja daje snažan podsticaj odnosima dveju država, a posebno pozitivno se osvrnuo na vidljiv ekonomski napredak Srbije tokom poslednjih godina. Sastanku je prisustvovao i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, zaključuje se u saopštenju.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević razgovarao je juče s kongresmenom SAD Majklom Tarnerom o saradnji dveju zemalja u oblasti odbrane, u okvirima zacrtane vojne neutralnosti Srbije i istakao ključnu ulogu Vašingtona u procesu dijaloga Beograda i Prištine. Vučević je tokom sastanka naglasio da dve države nesumnjivo teže jačanju bilateralnih odnosa, s jasnom namerom da prodube saradnju u oblasti odbrane, ne izlazeći iz okvira zacrtane vojne neutralnosti Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane. On je tom prilikom rekao da su u proteklih 17 godina postojanja Programa državnog partnerstva Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa Nacionalnom gardom Ohaja realizovane brojne aktivnosti, koje su značajno uticale na izgradnju kapaciteta Vojske Srbije, pre svega sposobnosti za angažovanje u multinacionalnim operacijama.

Ministar odbrane istakao je ključnu ulogu SAD u procesu dijaloga Beograda i Prištine, koji prvenstveno treba da obezbedi mir i normalan život srpske i svih drugih zajednica na prostoru Kosova i Metohije, navodi se u saopštenju, preneo je Tanjug. On je napomenuo da kada je u pitanju bezbednost građana srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji, Srbija jedino vidi Kfor kao legitimnu oružanu formaciju u skladu s Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i dodao da je Srbija čvrsto opredeljena da ostane promotor dijaloga i faktor stabilnosti u regionu. Tarner je zahvalio na srdačnom prijemu u Ministarstvu odbrane, izrazivši nadu da će Srbija i SAD u narednom periodu podići saradnju na viši nivo u svim oblastima od zajedničkog interesa. Jučerašnjem sastanku prisustvovao je i ambasador Kristofer Hil.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

RASKOŠ I VELIKI PROFITI: Koliko vredi vila Radoičića i kako je stekao toliko bogatstvo?

Vila Milana Radoičića koju je pretresla kosovska policija pre nekoliko dana otvorila je pitanje legalnosti imovine bivšeg potpredsednika Srpske...

Još priča na sličnu temu