BRISEL „IZGUBIO“ RUSIJU: Moskva smatra EU neprijateljskom organizacijom

Obavezno pročitajte

Moskva smatra Evropsku uniju neprijateljskom organizacijom jer njene zemlje članice žele poraz Rusije, pumpaju Ukrajinu oružjem i šalju plaćenike u zonu sukoba, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Evropska unija je ‘izgubila’ Rusiju ali je sama kriva za to, jer upravo zemlje članice Evropske unije i njeni lideri otvoreno govore da je neophodno naneti Rusiji, kako oni kažu, strateški poraz. Zločinački kijevski režim pumpaju oružjem i municijom, šalju u Ukrajinu instruktore i plaćenike. Iz tih razloga EU smatramo neprijateljskom organizacijom“, rekao je Lavrov.

- Advertisement -

Ruska strana je izvukla neophodne zaključke iz ove situacije stoga će, po rečima Lavrova, kao odgovor na neprijateljske poteze Moskva „u slučaju potrebe delovati oštro“, rukovodeći se nacionalnim interesima Rusije i principom reciprociteta koji je opšteprihvaćen u diplomatskoj praksi.

Šef ruske diplomatije je objasnio da će odluke o budućnosti dijaloga sa EU Rusija donositi na osnovu interesa sadržanim u novoj koncepciji spoljne politike zemlje.

„Ako Evropljani u nekom trenutku odustanu od antiruskog kursa i opredele se za dijalog sa Rusijom uz uzajamno poštovanje, mi ćemo razmotriti njihove predloge i donosićemo odluke na osnovu naših nacionalnih interesa koje je odobrio ruski predsednik Vladimir Putin u novoj Koncepciji spoljne politike Rusije“, rekao je Lavrov.

On je dodao da se geografija njegovih putovanja u inostranstvo promenila, te da sada odražava „prioritete Rusije na međunarodnoj areni“.

Rusija je ranije usvojila novu koncepciju spoljne politike u skladu sa izmenjenim okolnostima u svetu i na međunarodnoj sceni. Kako se navodi u dokumentu, Rusija može da upotrebi svoje Oružane snage za odbijanje i sprečavanje napada na sebe i svoje saveznike.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Đukanović upoznao Vučića na stadionu: On i njegov brat su se žestoko tukli sa grupom navijača

Vladimir Đukanović, poslanik iz redova vladajuće Srpske napredne stranke, otkrio je na koji način se upoznao sa predsednikom države...

Još priča na sličnu temu