SRPSKI EPISKOP: Ukrajinske vlasti organizovale fašistički teror protiv Kijevsko-pečerske lavre

Obavezno pročitajte

Teror ukrajinskih vlasti nad stanovnicima Kijevsko-pečerske lavre liči na borbi fašista protiv neistomišljenika, smatra episkop stobijski David (Ninov) iz Pravoslavne Ohridske arhiepiskopije Srpske patrijaršije.

„Državni teror, o kome govori ukrajinska vlada, progoni 250 monaha, 100 profesora i studenata bogoslovije iz Kijevsko-pečerske lavre… Ovaj teror liči na borbu fašista protiv neistomišljenika. Ako Ukrajina namerava da se izjasni kao demokratska zemlje, onda će morati da se pozabavi poštovanjem sloboda i prava svih svojih građana, bez obzira na njihovu versku ili nacionalnu pripadnost“, navodi se u izjavi vladike objavljenoj na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

- Advertisement -

Episkop je konstatovao da sadašnji odnos vlasti prema Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi „stavlja državni aparat Ukrajine u red varvarskih javnih ličnosti“. On je podsetio da je patrijarh srpski Porfirije „osudio monstruozni državni teror ukrajinskih vlasti kao najgrublje kršenje verske slobode i slobode savesti uopšte“.

„Izražavamo svoje saosećanje i neprestano se molimo za članove Ukrajinske pravoslavne crkve i njenog poglavara mitropolita Onufrija, kao i za sve ukrajinske građane dobre volje. Molitveno se nadamo da će uskoro doći blagosloveni mir za sve građane Ukrajine i svetlost Vaskrsenja Hristovog isceliti sve rane i gubitke“, zaključio je episkop.

Novi talas sukoba oko Kijevsko-pečerske lavre počeo je obaveštenjem koje je Ministarstvo kulture Ukrajine uputilo Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi o jednostranom raskidu ugovora o zakupu manastira, kao i da monasi moraju da napuste lavru 29. marta. Kako je objasnio ministar kulture Aleksandar Tkačenko, monasi mogu da ostanu u lavri pod uslovom da pređu u raskolničku tzv. Pravoslavnu crkvu Ukrajine.

Komisija kulturnog spomenika „Kijevsko-pečerska lavra“ trebalo je da počne sa prijemom objekata lavre 30. marta. Međutim, vernici nisu pustili njene predstavnike da uđu na teritoriju hrama. UPC je saopštio da komisija nema ovlašćenja da počne sa radom, pošto ne postoji odluka suda.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Đukanović upoznao Vučića na stadionu: On i njegov brat su se žestoko tukli sa grupom navijača

Vladimir Đukanović, poslanik iz redova vladajuće Srpske napredne stranke, otkrio je na koji način se upoznao sa predsednikom države...

Još priča na sličnu temu