-4.2 C
Belgrade
ponedeljak, 24 januara, 2022

BIĆE ŠKOLE NA JESEN: Ovo je plan ministarstva za školsku godinu

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Škola i plan za jesen

Osnovci od prvog do četvrtog razreda ipak bi trebalo da idu u školu od septembra, i to ili sve vreme ili po modelu – tri nedelje škola, jedna nedelja onlajn nastava. S druge strane, učenici od petog do osmog razreda, kao i srednjoškolci, najverovatnije će ići dve nedelje u školu, a dve nedelje pratiti nastavu na daljinu.

- Advertisement -

Stalno u školi

Ovo je potvrdio i ministar prosvete Mladen Šarčević, koji kaže da ministarstvo intenzivno radi na pripremi različitih modela za nastavu od jeseni, kada se, kako najavljuju epidemiolozi, može očekivati novi talas korona virusa.

Nemaju sve škole iste kapacitete i ne može se u svim školama primenjivati isti model. Mlađa ne mogu sama ostajati kod kuće, pa se ide na to da im se omogući da što više nastavnih sati provedu u školi. U nekim školama biće moguće da se nastava organizuje tako da u potpunosti budu u školi, uz poštovanje bezbednosnih mera i ograničenja da na četiri kvadrata bude jedan učenik, a u drugim školama, koje pre svega imaju mnogo đaka i rade u dve smene, ići će se na to da tri nedelje đaci od prvog do četvrtog razreda idu u školu, a nedelju dana prate nastavu od kuće – objašnjava Šarčević i dodaje da učenici od petog do osmog razreda mogu kombinovati dve nedelje onlajn nastave, dve u školi.

- Advertisement -

Ministar dodaje i da se u svakoj školi analizira broj đaka i kabineta, te se prave formule po kojima će raditi. Ujedno se, kako kaže, analizira i broj roditelja, koji će u slučaju da nema vanrednog stanja moći da se organizuju tako da barem jedan ostane kod kuće.

Neke škole, koje imaju više učionica, kabineta za produženi boravak, ali i drugih odgovarajućih prostorija, moći će da organizuju klupe u novom prostoru i podele grupe. One će raditi po jednom od boljih modela, a negde će biti primenjivan drugačiji modeli – navodi Šarčević.

On dodaje da za starije razrede i srednjoškolce ne bi trebalo da bude problema.

škol,
foto: Printscreen

Nekoliko grupa

Srednjoškolci bi u školu mogli da idu po grupama, naizmenično, na dve nedelje. Prvih 15 dana, na primer, prvi i drugi razred, potom treći i četvrti. Kada imaju nastavu na daljinu, onda imaju predavački deo, dok bi u školi imali vežbe i odgovarali – objašnjava Šarčević i dodaje da će u narednih sedam do deset dana, kada se sve izanalizira, direktori škola dobiti modele i uputstva kako da planiraju nastavu u smislu odnosa časova obrade i utvrđivanja.

Grupisaćemo škole u nekoliko grupa i svaka škola će dobiti uputstvo i znati svoju formulu, odnosno koji je njegov model i kako da ga primenjuje – zaključuje Šarčević.

Zavisi od struke ako treba, i deca sa maskama

Šarčević kaže i da će deca morati da nose masku u školi ukoliko to bude preporuka struke.

Deca će morati da nose masku ako to bude preporuka. Svi ćemo morati. Nose ih i u drugim zemljama sveta, pa što ne bi i ovde – kaže Šarčević i dodaje da će klasični tip škole, koji je važio do epidemije korona virusa, biti moguć tek kada bude skroz bezbedno, a to će se najverovatnije desiti, kako kaže, tek kad budemo dobili vakcinu.

- Advertisement -
SourceEspreso
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti