PROFESORI TRAŽE PLATE, ŠARČEVIĆ: To je bezobrazluk

Obavezno pročitajte

Šarčević bez rešenja

Kao da pandemija koronavirusa i strah za zdravlje nisu dovoljni, zaposleni u beogradskoj Ugostiteljsko-turističkoj školi ukazali su na veliki problem sa kojim se bore, a to je finansijska neizvesnost i pitanje da li će dobiti plate. Tim povodim našem portalu se obratila grupa zaposlenih koja je potanko opisala problematiku.

“Od marta meseca primamo platu (akontacija i obračun), sa kašnjenjem od 7 do 10 dana. Svima je akontacija uplaćena 6.7.2020. godine, nama je rečeno da sačekamo 13.7.2020. Na Nastavničkom veću, dan pred početak kolektivnog godišnjeg odmora, obavešteni smo da do daljeg neće biti plate. Ne treba da vam objašnjavam kako imamo bračne parove u kolektivu, podstanare, ljude koji otplaćuju kredite, svi smo u istom problemu podmirivanja najosnovnijih troškova. Rečeno nam je da je sve predato Ministarstvu, kao i ranijih meseci, ali pošto je za našu isplatu uvek morala da odlučuje Vlada, ne zna se kad će nova biti konstituisana. Može se čekati i nekoliko MESECI!”, piše u mejlu koji je redakciji Nove.rs poslala grupa zaposlenih ove, za upis sve popularnije, srednje škole.

- Advertisement -


Međutim tu problemima zaposlenih nije kraj.

“Ministar je naš slučaj delegirao pomoćniku Pajiću, da on to reši, a on se bavi izborima u Šapcu i kandidaturom za gradonačelnika. Direktorka škole od Ministarstva prosvete ne dobija nikakvu povratnu informaciju kada će naši problemi biti rešeni, iako svakodnevno pokušava da ostvari kontakt sa nadležnima”, objašnjavaju zaposleni.

Oni tvrde da su pošteno obavili svoj posao i da je sada red da to obave i nadležni.

“Organizovali smo i uspešno sproveli nastavu na daljinu i završili školsku godinu, bili na vanrednim ispitima, odeljenjskim većima, pripremama za razredne ispite, razrednim ispitima, pregledači na završnom ispitu iz matematike i srpskog u OŠ… Uložili smo mnogo privatnih resursa u sve to i RIZIKOVALI ZDRAVLJE”, ističu zaposleni iz ove škole u samom centru Beograda.

U čemu je problem?

UTŠ je srednja stručna škola, koja ima kao školsku radionicu hotel „Palas“. Hotel „Palas“ je hotel sa 4 zvezdice. U školi i radionici imamo zaposlene na budžetu i na sopstvenim sredstvima. Zaposleni na sopstvenim sredstvima su većinski u školskoj radionici, a zaposlene na budzetu, mahom nastavnike, plaća Ministarstvo prosvete. Platu zaposlenih na sopstvenim sredstvima hotel mora sam da zaradi. Hotel sad ne zarađuje, zbog situacije sa koronom. Pošto su škola i hotel jedno pravno lice, mora svima da bude istovremeno isplaćena plata. Ako nema za ljude na sopstvenim sredstvima, ne može biti isplaćena ni ljudima na budžetu.

Ministarstvo nije od marta našlo model kako bar da isplati ljude na budžetu.

“Mi se od 2014. godine borimo da Ministarstvo prizna sve zaposlene (i u školi i u radionici) i da sve isplaćuje iz budžeta. Zasad je to bilo – obećanje ludom radovanje! Tokom pandemije su u hotelu smešteni lekari, po nalogu Vlade, i oni koriste sve usluge hotela. Naše kolege u hotelu, školskoj radionici, su od marta na usluzi državi Srbiji i našim lekarima. Država tu uslugu ne plaća, a kolege su svakoga dana radno angažovane. Ni nama na budžetu ne može da se isplati plata, jer nije nađen model, pošto smo jedno pravno lice i tako se vodimo u Trezoru”, objašnjavaju nastavnici.

Problem je, kako je zaposlenima rekao menadžment škole, između ostalog i taj što škola i školska radionica posluju kao jedinstveno pravno lice, te postoji jedan PIB, pa plate koje obezbeđuje država ne mogu biti isplaćene dok se sva sredstva ne namire. Stoga pored osamdesetak zaposlenih koji su na sopstvenim sredstvima, platu ne primaju ni ostalih 130 zaposlenih koji su na budžetu.

Zahtevi
Zaposleni su se resornom Ministarvu prosvete obratili saopštenjem i uz konkretan zahtev:

“Tražimo da se u najkraćem roku reši problem isplate plate zaposlenima u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Beogradu. Da li to znači dva PIB-a i odvajanje računa budžetskih i nebudžetskih korisnika, stavljanje svih zaposlenih na budžet ili nešto treće, to treba da reši Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ali oni izgleda imaju preča posla: izbore za gradonačelnika u Šapcu, snimanje nastave za septembar (na raspustu i bez honorara), ocenjivanje od 1 do 7!

Naš zahtev je jasan, redovne plate kao što ih dobijaju svi zaposleni u obrazovanju! Mi smo naš deo posla uradili, uspešno smo priveli kraju školsku godinu, održali pripremnu nastavu za sve kojima je bila potrebna, uradili ispite za vanredne učenike, mnoge naše kolege su učestvovale u pregledanju zadataka na završnim ispitima u Osnovnim školama, sproveli smo uspešno ispite na Velikoj maturi, kao i upis učenika u prvi razred srednje škole u prvom upisnom roku, jer smo cenjena i tražena škola”, zaključuje se u saopštenju zaposlenih Ugostiteljsko-turističke škole.

Poruka ministra: Ne mogu da me teraju da kršim zakon
Kontaktirali smo ministra prosvete Mladena Šarčevića koji zaposlenima Ugostiteljsko-turističke škole poručuje da moraju da ispoštuju proceduru koja podrazumeva odvajanje platnih spiskova onih radnika koji su na budžetu i onih koji to nisu, jer se u suprotnom, objašnjava Šarčević, to registruje kao pogrešan spisak i zarade ne mogu da budu isplaćene.

“Kako ja da im dam pare sa budžeta kada jedan deo radnika jeste na budžetu, a jedan deo radnika nije? Ne mogu da me teraju da kršim zakon. Šta, ja sada da im pustim pare i da mi Državna revizorska institucija kaže kako kršim zakon. Oni moraju da se snađu ovde i da vide gde su im zalihe para od ranije, kada su radili, ili da traže neku pomoć od Vlade. Mora da ide odluka Vlade, a odluka Vlade mora da ima opravdanje”, objašnjava ministar Šarčević u izjavi za Nova.rs i dodaje da je reč o bezobrazluku.

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu