Beloruski predsednik o Prigožinu: Nije mi tražio bezbednosne garancije

Obavezno pročitajte

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin nikada nije tražio od njega bezbednosne garancije.

„Kao prvo, ja nisam dužan da osiguravam bezbednost Prigožina. Kao drugo, nikada razgovor nije išao u tom pravcu“, rekao je Lukašenko, prenela je agencija „Belta“.

- Advertisement -

On je dodao da sada mnogi pokušavaju da odgovornost za katastrofu sa avionom u kojem se nalazio Prigožin svale na predsednika Rusije Vladimira Putina, ali da je on siguran da ruski lider s tim nema apsolutno nikakve veze.

„Ne mogu da kažem ko stoji iza toga. Ne bih bio advokat ni svom starijem bratu. Ali, Putina znam. On je razborit, veoma miran čovek i ne brza ni kada donosi odluke vezane za druga, manje komplikovana pitanja. Zato ne mogu da zamislim da je to uradio Putin, da je on kriv. Kad smo već kod toga, stvar suviše gruba i neprofesionalna“, istakao je Lukašenko.

Takođe je dodao da će nakon pogibije Prigožina borci „Vagnera“ ostati Belorusiji.

Beloruski predsednik je rekao da je ranije ove godine saznao za pripremu atentata na osnivača „Vagnera“, da je preneo te informacije Kremlju, a da je predsednik Rusije potom upozorio Prigožina.

Predsednik Rusije je ranije izrazio saučešće porodicama poginulih u avionskoj nesreći u Tverskoj oblasti u kojoj je stradao i Evgenije Prigožin.

Privatni avion „Embraer Legasi“ srušio se 23. avgusta u blizini sela Kuženjkino u Tverskoj oblasti. U njemu se nalazilo deset ljudi, uključujući tri člana posade. Prema preliminarnim informacijama, svi su poginuli. Na spisku putnika koji je objavila Federalna agencija za vazdušni saobraćaj, u avionu se nalazio i Evgenije Prigožin, šef grupe „Vagner“.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Petković: Zašto Euleks nije učestvovao u istrazi o Banjskoj zajedno sa Kosovskom policijom?

Predsednik Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kazao je da se ni nedelju dana posle događaja...

Još priča na sličnu temu