BELORUSIJA: Vreme je da se proglasi primirje i počnu pregovori

Obavezno pročitajte

Minsk poziva na prekid vatre u Ukrajini i početak pregovora za rešavanje rusko-ukrajinskog sukoba, izjavio je šef beloruskog ministarstva spoljnih poslova Sergej Alejnik tokom posete Mađarskoj.

„Stav Minska je nedvosmislen: potrebno je zaustaviti pogibiju ljudi, odmah proglasiti primirje i započeti pregovore – što pre, to bolje“, rekao je Alejnik.

- Advertisement -

Ministar spoljnih poslova je istakao da je Belorusija, kao i Mađarska, gde se ministar sastao sa mađarskim kolegom, na strani mirnog rešenja.

„Treba proglasiti primirje, zabraniti kretanje, pregrupisavanje trupa sa obe strane, zabraniti prebacivanje naoružanja, municije, ljudstva i opreme“, rekao je Alejnik.

Podsetimo, krajem marta predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, govoreći o sukobu u Ukrajini, predložio da se proglasi primirje na ovim uslovima.

„Gotovo, sve je zamrlo! Zapad još jednom može pokušati da iskoristi pauzu u borbama, kako se to već desilo, da prevarom ojača svoje pozicije“, rekao je šef države.

Ukoliko Zapad pokuša da se umeša u situaciju u Ukrajini, kako smatra Lukašenko, Rusija će biti u obavezi da upotrebi svu moć vojno-industrijskog kompleksa da spreči eskalaciju sukoba.

Ostavite komentar

Najnovije objave

NOLE PORUČIO: Neću da idem niz dlaku sistemu! (VIDEO)

Na konferenciji za medije na Rolan Garosu, Novak Đoković je istakao da ne želi da se menja ni da...

Još priča na sličnu temu