Kijev ogorčen na Vašington zbog curenja obaveštajnih podataka

Obavezno pročitajte

KIJEV – Zvaničnici u Kijevu ogorčeni su zbog procurelih američkih obaveštajnih podataka koji umanjuju sposobnost Ukrajine da ovog proleća povrati svoju teritoriju koju je zauzela Rusija, piše danas Politiko.

Portal navodi da su visoki ukrajinski zvaničnici posebno besni zbog curenja „strogo poverljive“ procene iz februara, koja sugeriše da bi Ukrajina ostvarila samo „skromne teritorijalne dobiti“ u svojoj planiranoj prolećnoj kontraofanzivi.

- Advertisement -

Kijev navodi da dokument pokazuje da SAD ponovo potcenjuju ukrajinske vojne sposobnosti.

„Isti ljudi koji su rekli da će Kijev pasti za tri dana sada proturaju štetne i podjednako smešne informacije uoči ofanzive koja je kritično važna za ceo slobodni svet“, rekao je neimenovani izvor koji je u redovnom kontaktu sa visokim zvaničnicima u Kijevu.

Neimenovani ukrajinski zvaničnik je rekao da je ukrajinska vojska dokazala da su te procene bile pogrešne, kao i da informacije o budućoj kontraofanzivi, koje su procurele, kako je naveo, „nisu istinite“.

„To nam daje osnove za sumnju koliko ozbiljno SAD podržavaju ciljeve Ukrajine da u potpunosti potisne Rusiju iz zemlje“, rekao je zvaničnik.

Drugi neimenovani izvor, koji je takođe u kontaktu sa ukrajinskim zvaničnicima, rekao je da je u ukrajinskoj vladi široko rasprostranjeno osećanje da SAD ne podržavaju dovoljno Ukrajinu u kontraofanzivi.

Komentari jasno pokazuju da SAD i Ukrajina nisu toliko sinhronizovane kako obe zemlje tvrde, ocenio je Politiko, prenosi Tanjug.

 Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba napisao je na Tviteru da ga je američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao u utorak da potvrdi, kako je naveo, „gvozdenu podršku SAD-a i oštro odbacio bilo kakve pokušaje da se baci sumnja na sposobnost Ukrajine da pobedi na bojnom polju“.

Ukrajinska kontraofanziva, prema procurelim obaveštajnim podacima, biće usmerena na istočnu i južnu Ukrajinu, sa krajnjim ciljem da se Rusiji odseče kopneni pristup Krimu.

Međutim, mali broj zvaničnika u američkoj administraciji veruje da Kijev može da povrati veći deo teritorije koji je zauzela Rusija, ocenjuje Politiko.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Razvojni put Dijane Hrkalović: Od državne sekretarke do „Vile na skaju“

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dijana Hrkalović, koristila je telefon sa 'skaj' aplikacijom skrivajući se iza nadimaka...

Još priča na sličnu temu