24.8 C
Belgrade
petak, 24 juna, 2022

ALEKSANDAR VUČIĆ: Iz Hrvatske stižu tutorsko-naredbodavni tonovi, a ne komšijski i prijateljski

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za RTS, povodom nedolaska ruskog šefa diplomatije, da je nepristajanje Srbije da uvek bude deo čopora nešto što izaziva glavobolju.

Aleksandar Vučić je, povodom otkazivanja posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, rekao u Dnevniku RTS-a da nije iznenađen ishodom, da je nezadovoljan sveukupnom atmosferom i da takvu histeriju prema Srbiji dugo nije video.

- Advertisement -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da dugo, dugo nije video takvu sveukupnu atmosferu koja je napravljena u Evropi i svetu oko dolaska šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, organizovanog napada na malu zemlju, kao što je naša.

„Ne možete da razumete koliko je bezbroj razgovora bilo u kojima je traženo od Srbije da otkaže gostoprimstvo ministru spoljnih poslova Rusije“, rekao je Vučić.

Ocenio je da je nepristajanje Srbije da uvek bude deo čopora nešto što izaziva glavobolju.

- Advertisement -

Ne misli, kaže, na Amerikance, već „na male“, od „Karla Bilta do Hrvatske“.

Istakao je da se mora izraziti nezadovoljstvo i nesaglasje sa pokušajem zabrane razgovora. Voleo bi, kaže, da neko želi da razgovara, jer su razgovori lekoviti.

Što se tiče odnosa sa Rusijom, naveo je da smo osudili upad u Ukrajinu, ali da je Rusija tradicionalni prijatelj.

„Ne možete da razumete koliko je bezbroj razgovora bilo u kojoj je traženo od Srbije da otkaže gostoprimstvo ministru spoljnih poslova Rusije“, rekao je on za RTS.

Kazao je da nije iznenađen zbog onemogućavanja dolaska Lavrova.

„Rekao sam pre nekoliko dana da očekujem komplikacije znajući o čemu se sve radi. Osim što kod nas postoji skepsa dela javnosti, sve što izgovorim ne žele da čuju, sve okrenu pa kažu – potvrdila je Moskva. Jedno je potvrditi, a drugo realizovati“, dodao je on.

Vučić je istakao da nije preveliko iznenađenje, jer je pratio pokušaj menjanja rute, kao i sve više zemalja koje su zabranjivale prelet avionu ruskog ministra.

„Moram da izrazim nezadovoljstvo i nesaglasje sa pokušajem zabrane razgovora“, istakao je on.

Vučić je izjavio da iz Hrvatske stižu tutorsko-naredbodavni tonovi, a ne komšijski i prijateljski.

Vučić je na pitanje kako kometariše izjavu hrvatskog premijera koji je rekao da Srbija mora da pazi koju stranu bira i da nije vreme za dve stolice.

„Ne kažu – voleo bih da naši prijatelji iz Srbije budu zajedno sa nama. To bi onda bio drugačiji rečnik”, rekao je Vučić.

„Samo neka oni tako nastave, nisam fasciniran njihovim pretnjama i naredbodavnim tonom, više bih voleo da neko želi da razgovara i razume da su razgovori lekoviti, istakao je predsednik Srbije.

Kaže da je Srbija osudila napad Rusije na Ukrajinu u skladu sa međunarodnim pravom, ali da je Rusija tradicionalni prijatelj Srbije.

Vučić je poručio da ne može da pristane na to da se izbacuju iz škola i pozorišta Dostojevski i Čajkovski i zapitao da li je to normalno.

„Nećemo da pripadamo čoporu da osudimo Dostojevskog, a šta da čitate ako ne čitate Dostojevkog”, naglasio je Vučić i dodao da je ta histerija daleko otišla.

Naglasio je da je Dostojevski jedan od najvećih pisaca svih vremena u svetu i zapitao da li treba da ukine kulturu.

„Hteo sam Lavrova da pitam kada možemo taj protivpožarni helikopter da dobijemo, da imamo vedro sa 5.000 litara vode i da možemo da gasimo požare u celom regionu”, naveo je Vučić.

Zapitao je kako to da sada svi hoće njemu da otkinu glavu i predstavljaju ga kao zlikovca, a Lavrov treba da ide u Ankaru, uz pitanje da li će zato Tursku izbaciti iz NATO-a.

„Turska ima 32 puta više letova prema Rusiji nego Srbija”, rekao je Vučić i zapitao kako je to dozvoljeno nekim liderima EU da idu kod Putina u posetu, a da Srbija ne može da razgovara.

Nisu u pitanju preleti nego ideja da Srbija ne može da razgovara, a drugi mogu, istakao je Vučić.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti