21.7 C
Belgrade
subota, 25 juna, 2022

Zelenski najavio „knjigu dželata” o evidenciji ruskih zločina i izvršilaca

NAJČITANIJE

- Advertisement -

KIJEV – Ukrajina pokreće „knjigu dželata”, sistem evidencije za prikupljanje dokaza o ratnim zločinima, za koje Kijev tvrdi da su počinjeni tokom ruske okupacije, izjavio je predsednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinsko tužilaštvo tvrdi da raspolaže podacima za više od 12.000 ratnih zločina, za koje je osumnjičeno više od 600 osoba, otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, prenosi Rojters.

- Advertisement -

„Sledeće nedelje biće pokrenuta posebna publikacija, ‘knjiga dželata’, sistem kojim će se prikupljati podaci o ratnim zločinima, zločincima iz ruske vojske”, rekao je Zelenski u video poruci, preneo je Tanjug.

On je napomenuo da će to biti ključni element za njegov zahtev da se na odgovornost pozovu ruski vojnici koji su, kako navode ukrajinske vlasti, počinili ubistva, silovanja i pljačke.

„To su konkretne činjenice o konkretnim pojedincima krivim za konkretne okrutne zločine protiv Ukrajinaca”, naglasio je Zelenski, navodeći kijevsko predgrađe Buču, gde su, kako tvrde istražitelji, pronađeni dokazi o masovnim likvidacijama.

- Advertisement -

Rusija tvrdi da je učinila sve kako bi izbegla civilne žrtve u „specijalnoj vojnoj operaciji”, kako naziva napad na Ukrajinu.

Moskva je odbacila snimke događaja u Buči kao „laž” ukrajinskih vlasti, nakon što su se ruske snage povukle iz tog grada krajem marta, navodi Rojters.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti