21 C
Belgrade
nedelja, 3 jula, 2022

ĐUKANOVIĆ: Cilj Rusije je da uništi evropski sistem vrednosti

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Nije bitno gde ću biti i šta ću, ali jedno je sigurno, daću sve od sebe da pomognem Crnoj Gori da dostigne svoj cilj, poručio je predsednik.

- Advertisement -

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović učestvuje na bezbednosnom forumu GLOBSEC u Bratislavi, gde je odgovarao na pitanja moderatora u vezi sa aktuelnom situacijom u regionu i svetu.

– Objektivno, Crna Gora je najdalje u pregovorima sa EU i najbliža je zatvaranju poglavlja, a kada Unija odluči da primi naredne članice, Crna Gora bi mogla da bude prva – rekao je Đukanović i istakao da „ono što smo najviše napredovali u pregovorima ne sme da zamagli pogled sa ključnih pitanja“.


– Očigledno je da je EU u proteklih pet-šest godina imala nedostatak entuzijazma i posvećenosti proširenju na Zapadni Balkan, a to je, logično, rezultiralo manjom motivacijom za reforme u regionu. Došli smo u situaciju da smo mi optužili EU, oni su optužili nas a profitirali su samo treći, koji su, očekivano, ušli u geopolitički prostor u kome ne sme biti vakuuma – naveo je predsednik.

- Advertisement -

Upitan da li vidi više volje EU da pogura proces integracija nakon rata u Ukrajini, Đukanović je rekao da je činjenica da je Crna Gora lider u integracijama.

– Očigledno je da je u EU nedostajalo entuzijazma po pitanju proširenja. Oni su krivili SB, mi smo okrivili EU, a treće zemlje su to iskoristile. Zapadni Balkan nije primarni cilj ruskog uništenja, već evropski sistem vrednosti. Cilj je zaustaviti zemlje na putu ka EU. Kao rezultat tog nemara EU, na kraju smo dobili agresiju Rusije na Ukrajinu. Rusija je pokušala državni udar u Crnoj Gori 2016. godine, ali nije uspela – naglašava predsednik.

Đukanović smatra da „danas Rusija koristi brutalnije instrumente u Ukrajini, ali ima isti cilj, želi da ih spreči da budu deo EU. On smatra da je sada SB potrebna jedinstvena poruka EU“.

Upitan da li će se kandidovati na sledećim izborima, predsednik je rekao da trenutno ne razmišlja o svojoj političkoj budućnosti.

– Ali ja svakodnevno radim sa Vladom kako bismo deblokirali pregovaračke procese i dobili konačne kriterijume za poglavlja 23 i 24. Moje uverenje je da u ozbiljnom radu Vlade verujem da bi Crna Gora 2024. godine mogla da kaže „mi smo spremni“ – smatra Đukanović.

Prema njegovim rečima, „najmanje je važno ko će biti na kojoj funkciji”.

– Nije bitno gde ću biti i šta ću, ali jedno je sigurno, daću sve od sebe da pomognem Crnoj Gori da dođe do cilja – poručio je on.

Prema njegovim rečima, šestogodišnja hibridna operacija Rusije ostavila je posledice.

– Želim da upozorim da EU često govori o ZB kao da je reč samo o balkanskom pitanju. Mislim da je ovo evropsko pitanje, jer ako Evropa ostavi prostor za akciju trećih strana u vezi sa Svetskom bankom, to će učiniti Evropu manje konkurentnom. Ako Evropa nije ujedinjena, imamo problem – rekao je predsednik.

- Advertisement -
SourceDan.me
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti