25.4 C
Belgrade
subota, 2 jula, 2022

ZORANA MIHAJLOVIĆ: Dobro je što je otkazana poseta Lavrova Srbiji!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je dobro što je otkazana najavljena poseta ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova Srbiji, jer je i sama najave te posete stavila Srbiju u komplikovanu poziciju, saopšteno je iz kabineta Mihajlovićeve.

„Sama najava posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova bila bi komplikovana za Srbiju i za predsednika Aleksandra Vučića. Trudimo se da opstanemo u energetskom, finansijskom i političkom smislu u trenutku koji je zaista težak i mislim da nam je najmanje potrebno da se preko naših leđa rešavaju svetska pitanja. Stalno slušamo kako su Srbija u Rusija najveći prijatelji. Ako su nam prijatelji, pošto govore da jesu, onda nije trebalo da planira da dođe u ovom trenutku, da ne idem u onu krajnost da kažem da je trebalo da nas zamole da im uvedemo sankcije.

- Advertisement -

Mislim da je dobro što ruski ministar sada nije došao u posetu Srbiji, i moramo da razmislimo o našem putu dalje, a Srbija se jasno opredelila za put ka EU, što je rekao i predsednik Vučić”, rekla je Mihajlović za Juronjuz, upitana da prokomentariše otkazivanje posete Lavrova, preneo je Tanjug.

Ona je rekla da je izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom prioritetni projekat, jer time Srbija dobija mogućnost snabdevanja gasom i od drugih dobavljača, ali da je pođednako značajno povezivanje sa svim zemljama regiona i izgradnja novog podzemnog skladišta prirodnog gasa.

„Kada bismo se poredili sa mnogim državama u Evropi, onda nismo u lošijoj situaciji, iako smo zavisni od ruskog gasa gotovo stoprocentno. Nemačka je takođe potpuno zavisna od Rusije, što je velika greška i nije bitno ko je dobavljač, problem je zavisnost od jednog snabdevača. Sledeće godine će gasovod Niš-Dimitrovgrad biti operativan i imaćemo mogućnost da oko 40 odsto naše potrošnje dobijemo od drugih dobavljača”, rekla je Mihajlovićeva.

- Advertisement -

Kao moguće alternativne izvore gasa ona je navela Azerbejdžan i LNG terminal, ističući da je cilj da povezivanje i sa Hrvatskom, koja proširuje kapacitete skladišta na Krku, ali i sa Rumunijom, čime bi Srbija mogla da bude tranzitna zemlja i da imamo regionalnu gasnu mrežu, saopšteno je iz kabineta Zorane Mihajlović.

„U međuvremenu imamo dogovor sa Gaspromom o kupovini 2 milijarde kubnih metara gasa godišnje, zakupićemo dodatne kapacitete u skladištu u Mađarskoj i koliko god da bude komplikovana zima, imaćemo dovoljno gasa za građane i privredu”, rekla je potpredsednica Vlade, dodajući da je planirana i izgradnja novog skladišta podzemnog gasa koje će biti u vlasništvu Srbije.

Govoreći o snabdevanju električnom energijom, Mihajlovićeva je rekla da država čini sve da obezbedi dovoljne količine energije za zimski period, ali da sve to državu košta.

„Činjenica da ćemo uvoziti električnu energiju i sada je, nažalost, uvozimo, na dnevnom nivou između 12 i 15 odsto od ukupne potrošnje. Ipak, sada je situacija drugačija nego što je bila decembra i verujem da se tako nešto više nikad neće ponoviti, jer nije normalno da javna preduzeća ne daju tačne izveštaje i ne rade svoj posao“, kazala je potpredsednica Vlade.

Suština je, kako je dodala, da se nije ulagalo u kopove, u proizvodnju otkrivke u proizvodnju uglja i EPS-u treba ulaganje od oko 150 miliona evra da ove i sledeće godine može da proizvede te količine.

“Šteta je što se prethodnih šest godina nije razmišljalo i planiralo, jer je EPS mogao da zaradi, umesto što ćemo do kraja godine potrošiti na uvoz oko milijardu evra. Nemamo ni naftu, ni gas, ali ono gde možemo da budemo samodovoljni i da zaradimo jeste proizvodnja električne energije“, navodi Mihajlović.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti