27.8 C
Belgrade
nedelja, 26 juna, 2022

SERGEJ LAVROV: Neozbiljni su zahtevi Zelenskog Rusiji

NAJČITANIJE

- Advertisement -

ANKARA – Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov ocenio je da je izjava predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da je za pregovore sa Moskvom neophodno da Rusija povuče trupe na liniju od pre 24. februara predstavlja apsolutno neozbiljan pristup.

Lavrov je u Ankari, posle razgovora sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, rekao da je ta izjava Zelenskog potpuno u suprotnosti sa inicijativama koje je 29. marta u Turskoj iznela i sama ukrajinska delegacija, prenosi RIA Novosti.

- Advertisement -

Govoreći o izgledima za sastanak predsednika Rusije i Ukrajine, Lavrov je istakao da je neophodno prvo obnoviti rad ruskog i ukrajinskog pregovaračkog tima i dodao da je „lopta na strani Kijeva”.

„Zelenski želi sastanak radi sastanka. Polazimo od toga da je prvo neophodno da pregovarački timovi nastave rad – lopta je na strani Ukrajinaca već skoro dva meseca”, rekao je Lavrov.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je danas na izjavu Lavrova da Moskva neće iskoristiti situaciju u svoju korist ukoliko Kijev dozvoli da pošiljke žita bezbedno odu preko Crnog mora.

- Advertisement -

On je izjavu Lavrova ocenio kao „praznu priču”. „Potrebna je vojna oprema da bi se zaštitila obala i misija mornarice koja bi patrolirala izvoznim rutama u Crnom moru. Rusiji se ne može dozvoliti da koristi koridore žitarica za napad na južnu Ukrajinu”, napisao je portparol ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko na Tviteru, prenosi Rojters.

Lavrov je ranije danas nakon sastanka u Ankari sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom rekao da se nada da bi pitanja u vezi sa isporukama žita iz luka u Ukrajini mogla biti rešena, pod uslovom da Kijev deminira vode oko njih.

Lavrov je naglasio da je na Ukrajini da reši problem isporuka žitarica deminiranjem svojih luka i da nije potrebna nikakva akcija sa ruske strane, jer je ona već preuzela neophodne obaveze.  „Svakog dana izjavljujemo da smo spremni da garantujemo bezbednost brodova koji napuštaju ukrajinske luke i kreću ka Bosforskom zalivu, spremni smo da to uradimo u saradnji sa našim turskim kolegama”, rekao je Lavrov, a preneo Tanjug.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti