Zoran Đorđević u Pošti zaposlio hiljadu SNS aktivista!

Obavezno pročitajte

U poslednjih mesec dana zaposleni „Pošte Srbije“ su pod stalnim pritiskom da se učlane u novoosnovani sindikat „Radnik“, koji je osnovao nekadašnji vozač Jorgovanke Tabaković, finansista i bivši ministar, a sada direktor Pošte kome je davno istekao mandat, Zoran Đorđević.

Naime, sindikati se protive ideji transformacije „Pošte Srbije“ u akcionarsko društvo posle čega će najverovatnije uslediti rasprodaja vredne imovine za male pare i proglašavanje radnika tehnološkim viškom i uz minimalne otpremnine slanje na biro rada. Da bi sačuvali mir, sprečili štrajk i imali pokriće sindikata za predstojeće „reforme“, rukovodstvo Pošte sa Đorđevićem na čelu oformilo je novi sindikat „Radnik“, i naložilo SNS direktorima da primoraju zaposlene da napuste dosadašnji sindikat i pređu u novoosnovani, preteći im otkazom, degradacijom na niže radno mesto, premeštanjem u drugi grad…

- Advertisement -


Represija je uzela toliko maha da je reagovao reprezentativni sindikat PTT radnika pismom, (koje je objavljeno i na njihovoj internet stranici), upućenim Đorđeviću, tražeći da prestane sa pritiscima i mobingom.

U isto vreme Đorđević, svojim potezima sve čini, pripremajući je za transformaciju, da Pošta sve dublje tone (svakodnevno, po nalogu „centrale“, zapošljava samo članove SNS, pa je tako broj zaposlenih od kako je on došao za direktora uvećan za više od 1.000 ljudi i pored činjenice da je količina posla gotovo prepolovljena; uvodi nove usluge koje nikom nisu potrebne, niti Pošta od njih ima bilo kakve koristi, na rukovodeća mesta je doveo i dovodi „stručnjake“ iz SNS-a, sa sumnjivim diplomama, bez dana radnog iskustva, što je proizvelo nezapamćen haos u organizaciji, tako da gotovo ništa u Pošti više i ne funkcioniše), priča bajke o uspesima sadašnjeg rukovodstva, povećanju plata i „blagodetima“ koje će zaposlenima doneti transformacija preduzeća i neistinito se predstavlja kao direktor Pošte. Neistinito, jer je Đorđeviću po Zakonu o javnim preduzećima istekao mandat još u martu 2022. godine.

Na kraju, jasno je zašto je Đorđević došao u Poštu i šta se sprema i Pošti i poštarima. Scenario je isti kao i sa EPS-om i Grčićem. Da li će SNS vlast reagovati? Neće naravno, jer se transformacija Pošte u a.d. sprovodi kao uslov koji je postavio MMF, zarad dobijanja kredita koji je više nego potreban vladajućoj partiji. Bez „stand by“ aranžmana sa MMF-om, po kome možemo da povučemo kredite od preko dve milijarde evra, došlo bi i do formalnog bankrota države. Po tom scenariju, Pošta i poštari, njih petnaestak hiljada će ako treba biti žrtvovani kako bi SNS ostao na vlasti.

– Pre desetak dana, poslali smo dopis v.d. direktora Preduzeća, kako bismo ga obavestili o nizu pritisaka, zastrašivanja, uznemiravanja i drugih nezakonitih radnji prema članovima Sindikata PTT Srbije, zbog njihovog sindikalnog opredeljenja. Suština ovih nezakonitih radnji je da se iščlane iz Sindikata PTT Srbije i učlane u novi Sindikat „Radnik“, ukoliko žele da sačuvaju svoje pozicije u Preduzeću.


Pored ovog dopisa, obavljeni su razgovori i sa pojedinim direktorima RRJ, RJ i PJ na ovu temu. Nadali smo se da će se ovim neprimerenim i, do sada, nezabeleženim pritiscima stati na put, ali nije tako. Sve se i dalje nastavlja. Zato se sada obraćamo članovima Sindikata PTT Srbije, ali i svim zaposlenima. Sindikalna opredeljenost ne sme i ne može biti uslov radnog mesta, niti alat zastrašivanja, pretnji ili stresa zaposlenog. Ovo je gušenje svih sloboda Ustavom i zakonima zagarantovanih.

Novi Sindikat, ko god da ga formira ili protežira, a ovde se zna ko to čini, neće sigurno biti zaštitnik radničkih prava, već još jedan od elemenata u rukama onih, koji ga forsiraju. Vrlo brzo će se to pokazati, a onda kada to postane jasno, biće kasno za ispravke. Da parafraziramo – dala baba dinar da se uhvati u kolo, ili se ucenom uhvatila u kolo, a posle toga ne može i ne sme da izađe iz tog kola. Zato treba pokazati, u startu, karakter i ne povijati kičmu. Ne treba podlezati pritiscima i ucenama. Treba braniti svoju slobodu.

Pretnje članovima Sindikata PTT Srbije da ukoliko žele da zadrže svoje pozicije, kada je u pitanju radno mesto, ne samo da predstavlja definiciju mobinga, jer izaziva strah i stvara i pogoršava uslove rada, već krši osnovna ljudska prava i slobode. Povređen je čitav niz imperativnih odredaba Ustava, Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu, Zakona o radu, kao i Kolektivnog ugovora za Javno preduzeće „Pošta Srbije“.

Svakom članu Sindikata PTT Srbije, koji se ne iščlani iz našeg Sindikata, a zatim mu se pogorša radno-pravni status, biće obezbeđena besplatna i sveobuhvatna radno-pravna zaštita od strane Sindikata PTT Srbije. To je ono što možemo i hoćemo, a na svakom pojedincu je da zauzme i brani svoj stav, svoje opredeljenje, bez obzira na bojazan, koja mu se plasira. Sprovođenje u delo pretnji i ucena od strane neposrednih rukovodioca nije ni lako ni jednostavno, Zakonom je vrlo kažnjivo, oni su toga svesni, pa zato ne treba olako prihvatiti takav vid pritisaka. Sindikat PTT Srbije je tu, zaštitićemo svakog svog člana, a na vama je odluka – zaključuje se u pismu.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu