ZELENSKI PRIZNAO: Nikada nismo ni nameravali da priznamo Minske sporazume

Obavezno pročitajte

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski priznao je da je ranije izjavio nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu da se Minski sporazumi ne mogu ispuniti i da on ne planira da ih ispunjava.

„Uskočio sam u ovaj voz koji je, da budem iskren, već klizao u provaliju. Pod vozom mislim na ove sporazume u celini. Svaka tačka je vagon, a kada počnete da ga analizirate, shvatite: sve je postavljeno tako da jedna strana ne može nešto da ispuni, a druga strana zamrzava sukob. Nisam video u sporazumima želju da se Ukrajini ostavi nezavisnost!

- Advertisement -

Shvatam njihovo stanovište: pre svega, želeli su da malo zadovolje apetite Rusije na račun Ukrajine”, rekao je Zelenski u intervjuu za „Špigl” odgovarajući na pitanje novinara da li je pokušao da ispunjava Minske sporazume.

On je dodao da je odugovlačenje sasvim normalno u diplomatiji.

„Po mom mišljenju, ti sporazumi su imali samo jedno značenje: zahvaljujući njima se pojavila zvanična platforma za diskusiju kako bi se bar nešto odlučilo… Ali što se tiče „Minska” u celini, rekao sam Emanuelu Makronu i Angeli Merkel: nećemo moći da ga realizujemo”, objasnio je ukrajinski predsednik prenosi Sputnjik pisanje „Špigla”.

Prema rečima Zelenskog, istu stvar rekao je i predsedniku Rusije

Vladimiru Putinu na prvom i poslednjem sastanku sa njim u normandijskom formatu 2019. godine

„Rekao sam mu isto što i ovima dvoma. Oni su bili iznenađeni i odgovorili: Da smo znali ranije da ćete promeniti smisao našeg sastanka, bilo bi problema i pre samita”, dodao je Zelenski.

On je dodao da je ukrajinska strana koristila sporazum samo za razmenu ratnih zarobljenika.

Početkom decembra, Merkelova je izjavila  da su Minski sporazumi bili pokušaj da se Kijevu pruži vreme za jačanje. Odmah za njom to je potvrdio i bivši francuski predsednik  Fransoa Oland. Prema njegovim rečima, tadašnja geopolitička situacija nije išla u korist Ukrajine, a Zapadu je bila potrebna pauza.

Ruski predsednik Vladimir  Putin je prokomentarisao da je izjava Merkelove za njega iznenađujuća i razočaravajuća.

SourcePolitika

1 COMMENT

  1. MEŠANJE VATRE I VETRA U UKRAJINI!

    Predsednik Ukrajine, Volodimir (ili Vladimir) Zelenski, priznajući da je sam odustao da poštuje Minske sporazume stavio je svoju glavu na panj. Iznad njegove glave I panja vise dve sekire, jedna prozapadna, koju drži i maše SAD, drugu drži ruska ruka. Trenutno je aktivna ruska sekira, a prozapadna se oštri, a naoštriće se, ne zna se kada jer je rusi stalno otupe. Sve ove aktivnosti traju najmanje, do sada, godinu dana, a pokazalo se da ruski kamen je istrajniji i uspešno tupi američku sekiru i to će trajati sve dok ne istupe u potpunosti zapadnu sekiru i tu je kraj ratovanja, a zavladaće mir i spokoj onih koji prežive ovo ratno zamešateljstvo. Broj “preživelih” znaće se, a “izgubljenih” nikada tačno, vreme neumitno teče za sada ukrajincima, a pre svega, Zelenskom.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Milioni na protestima u Francuskoj, privedeno 80 osoba, povređena 123 policajca

PARIZ – U Francuskoj su danas na protestima zbog reforme penzija povređena 123 policajca i žandarma i privedeno je više...

Još priča na sličnu temu

%d bloggers like this: