VJOSA OSMANI: Plaćenici Vagnera pripremaju napad na albanski narod

Obavezno pročitajte

PRIŠTINA – Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani iznela je danas optužbu da pripadnici ruske plaćeničke vojne organizacije Vagner „pomažu Srbiji da pripremi potencijalni oružani napad na albanski narod na KiM”.

„Plaćenici iz ruske ozloglašene Vagner grupe rade sa srpskim paravojnim formacijama na švercu oružja i neobeleženih vojnih uniformi na (tzv.) Kosovo. Tajna operacija je osmišljena s ciljem da se postave temelji za potencijalni hibridni napad Srbije na teritoriju (tzv.) Kosova”, tvrdi Osmani, u intervjuu za londonski dnevnik Telegraf.

- Advertisement -

 

Navodne pripreme Srbije odvijaju se „još od ruske aneksije Krima 2014. godine”, kada su ruski vojnici u uniformama bez obeležja pripremili put za otcepljenje Krima, kaže Osmani.

Prema njenim rečima, „oni donose oružje i uniforme, ali formalno nisu deo srpske vojske” jer, kako kaže Osmanijeva Srbija želi da ostvari svoje ciljeve, a da se to ne nazove vojnom operacijom.

Predsednica tzv. Kosova je optužila zvanični Beograd da u savezu sa ruskom grupom Vagner kontinuirano podstiče tenzije u celom regionu i tvrdi da krijumčarenje oružja na teritoriju Kosova i Metohije traje najmanje šest meseci. „Ovo podseća na ono šta je Putin uradio 2014. godine na Krimu kada je prvo instrumentalizovao Ruse koji su tamo živeli, potom izvodio svakojake inscenirane operacije, a onda slao paravojne grupe”, rekla je Osmani tvrdeći da postoje jasni dokazi o sprezi srpskih paravojnih snaga i Vagnera iako, kako kaže, ne zna koliko je pripadnika Vagnera bilo na teritoriji KiM.

Srbija je negirala da su plaćenici iz Vagner grupe imali bilo kakvu ulogu na KiM, a mnogi eksperti za Blakan su izrazili sumnju da bi se Srbija usudila da pokuša da anektira sever KiM jer bi to dovelo zvanični Beograd u konfrontaciju sa KFOR-om ili sa snagama bezbednosti pod kontrolom privremenih prištinskih institucija.

„Sve dok se KFOR nalazi na (tzv.) Kosovu, ne mislim da će Srbija preduzeti vojnu akciju jer neće da ulazi u rat sa NATO. Prisustvo KFOR je instrument za odvraćanje obe strane i doprinosi da tenzije ne eskaliraju previše”, ukazala je Helena Ivanov, ekspert za Balkan iz istraživačkog centra Henri Džekson Sosajeti iz Beograda.

Međutim, Osmani smatra da to što je KFOR na KiM „ne znači da Vučić nikada ne bi pokušao” (vojnu akciju).

„Ne kažem da hoće, ali uvek moramo biti spremni da sprečimo takav scenario”, rekla je predsednica tzv. Kosova.

Londonski Telegraf podseća da zvanični Beograd kontinuirano optužuje privremene prištinske institucije da se ne pridržavaju odredbi sporazuma iz 2013. godine o davanju veće autonomije Srbima sa severa Kosova i Metohije.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu